Hoppa till huvudinnehåll

Mobilfritt då barnen upplever äventyr och skapar konst på sommarläger i Hangö

Barn sitter på berg omgivet av sand. Runtomkring dem finns tallar. Barnen heter från vänster Melvin, Victor, William, Selma, Joanna och Fanny.
Melvin, 11 år, Victor, 9 år, William, 9 år, Selma, 11 år, Joanna, 11 år och Fanny 10 år deltar i Folkhälsans läger i Breidablick. Barn sitter på berg omgivet av sand. Runtomkring dem finns tallar. Barnen heter från vänster Melvin, Victor, William, Selma, Joanna och Fanny. Bild: Anna Björkqvist/Yle barn (familjemedlemmar),Samfundet Folkhälsan,läger,Västnyland,Hangö,sommarläger,Täktom,barnläger

Om man kör längs med Täktomvägen från Tvärminne mot Hangö passerar man efter stund en svartvit skylt. Den berättar att man nu kan svänga av till Folkhälsans lägerområde Breidablick.

Bakom skogen gömmer sig en vacker idyll med röda trähus och skuggande tallar. Bakom husen breder sanddynerna ut sig framför havet och stranden.

En bild på ett lägerområde. På bilden syns ett rött hus omgivet av tallar.
Så här ser en del av sommarlägrets område ut från vattnet. En bild på ett lägerområde. På bilden syns ett rött hus omgivet av tallar. Bild: Anna Björkqvist/Yle lägergårdar,sommarläger,Sommarläger,Hangö,Västnyland,Samfundet Folkhälsan,Breidablick,breidablick Hangö

- Här finns jättefina stränder och det är jätteroligt att vara här, säger tioåriga Fanny som deltar i konst- och designlägret.

- Det finns jättemycket att göra här, säger nioåriga Victor som deltar i Robinsonlägret.

En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga.
En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga. Bild: Anna Björkqvist/Yle handduk,sommar,sommarläger,barn (familjemedlemmar),läger,Barn och ungdom,badstränder,Västnyland,Samfundet Folkhälsan,breidablick Hangö

I måndags (4.6) inleddes Folkhälsans läger i Breidablick och barnen har redan hunnit ta ett dopp vid den grunda havsstranden.

- Vi har spelat Capture the flag i skogen och så har vi varit på bollplanen och spelat och haft roligt, säger Victor.

Capture the flag, fånga flaggan, är en lek som påminner om amerikansk fotboll, men istället för att tackla motståndaren ska man riva loss en flagga som motståndaren har fäst vid midjan.

Spännande och nervöst

Hur har det gått att sova? Är det bekväma sängar?

- Jo, men lite svårt har det nog varit att sova, säger elvaåriga Joanna som deltar i Robinsonlägret.

- Jo, nog att det var ganska bekväma sängar men det fanns någon som snarkade så det var lite svårt att sova, säger elvaåriga Selma som deltar i Robinsonlägret.

En bild på en strand med lågt vatten. Stranden är en sandstrand och vid sidan av stranden finns en vindpinad björk.
En bild på en strand med lågt vatten. Stranden är en sandstrand och vid sidan av stranden finns en vindpinad björk. Bild: Anna Björkqvist/Yle stränder,badstränder,sandstränder,sand,Hangö,Västnyland,ebb,lågvatten

Alla barnen tycker att det är spännande att vara på läger. Med i väskan har barnen packat allt från kepsar till stövlar och vattenflaskor.

- Man har ju alltid den där känslan att "har man nu glömt något?" när det är så mycket man ska ha med, säger Selma.

Fullt ös för lägerledarna

Den här veckan ordnar Folkhälsan två olika läger, ett Robinsonläger och ett konst- och designläger.

Emmi Wessman och Ida Hultgren är två av lägrets sex lägerledare i Breidablick i Hangö. De är nöjda med att få jobba i en vacker miljö och med barnen.

En bild på två personer som ler mot kameran. I bakgrunden syns tallar, sand och hav.
Glada lägerledare som nyligen vaknat upp efter första natten på Breidablick för den här sommaren. Både Ida Hultgren och Emmi Wessman tillbringar sin andra sommar som lägerledare i Hangö. En bild på två personer som ler mot kameran. I bakgrunden syns tallar, sand och hav. Bild: Anna Björkqvist/Yle sommarläger,Västnyland,Hangö,Sommarläger,lägerledare

Vilka utmaningar finns om man är lägerledare?

- Det är mycket ansvar och aktiviteter så man ska ha ganska många bollar i luften. Men det är ju skoj med utmaningar, säger Ida Hultgren.

Är ni jobbiga att hålla reda på flickor?

- Kanske på morgonen, skrattar Joanna.

- Kanske på kvällen för det är lite svårt att somna och sedan när man också vaknar lite tidigt för att man är van med skolrutinen, säger Selma.

En bild på ett rött hus som står i en skog. skogen består av berg och tallar.
Barnen sover i huset på bilden. De andra husen används bland annat som matsal och lägerutrymme. En bild på ett rött hus som står i en skog. skogen består av berg och tallar. Bild: Anna Björkqvist/Yle bostadshus,Hangö,Västnyland,skogar,lägergårdar,breidablick Hangö

Emmi Wessman säger att det är roligt att ordna läger när det är fint väder.

- Man får vara ute mycket och dessutom har man telefonerna borta. Barnen lämnar in telefonerna när de kommer, säger hon.

Barnen får bara använda sina telefoner under telefontid. Då kan de ringa hem till sina föräldrar.

Simma, tälta och grilla på schemat

Vad är det roligaste med att vara på läger?

- Att vara med kompisar och träffa nya vänner, säger Melvin, 11 år, som inte känner någon av sina lägerkamraterna sedan tidigare.

Han deltar i Robinsonlägret och det gjorde han också förra året.

Bilder på kajaker som är uppdragna på stranden. Kajakerna är uppsatta på en ställning av trä. Kajakerna är gula, gröna och röda. I bakgrunden syns havet.
På Robinsonlägret kommer barnen att använda kajakerna som finns på området. Bilder på kajaker som är uppdragna på stranden. Kajakerna är uppsatta på en ställning av trä. Kajakerna är gula, gröna och röda. I bakgrunden syns havet. Bild: Anna Björkqvist/Yle kajaker,kanoter,Hangö,Västnyland,badstränder,breidablick Hangö

Vad ser ni framemot att göra?

- Jag ser framemot att fara och simma igen och att tälta och grilla, säger Fanny.

- Jag vill leka lekar, tillägger William.

Lägret tar slut på lördag och på måndag kör nästa Folkhälsanläger i gång.

Folkhälsans läger är för barn och ungdomar och ordnas i Breidablick fram till mitten av augusti.

Barnens efternamn nämns inte eftersom Folkhälsan ansvarar för barnen och inte vill att barnens efternamn ingår i artikeln.