Hoppa till huvudinnehåll

Sommarkvällar fyllda med mord och självmord vid Veininmylly i Vanda

Scen ur Romeo och Julia
Det blir många lik vid Veininmylly denna sommar. Scen ur Romeo och Julia Bild: YLE / Mathias Gustafsson teaterkonst,vanda teaterförening

Mitt på scenen finns en mur, en rund mur. Framför den står Romeo och borstar sina tänder för att ha en gemytligare tandgarnityr när han möter sin älskade Julia. Vad han ännu inte vet, är att hon är död.

Så inleds pjäsen Romeo och Julia vid Veininmylly i Dickursby i Vanda, där ån långsamt rinner förbi alldeles intill scenen. Solen steker på skådespelarna men hellre vackert väder än regn då man spelar sommarteater.

Romeo borstar tänderna
Det är viktigt att ha rena tänder då man ska pussa Julia. Romeo borstar tänderna Bild: YLE / Mathias Gustafsson teaterkonst,Merita Hilden

Hemska mord och självmord mitt i idyllen

- Det här är förstås en alldeles särskilt idyllisk plats och varje år återkommer samma publik, delvis just på grund av det här stället, berättar regissör Dan Söderholm.

Han har i år valt ett lite annat sätt att närma sig Shakespeares klassiker.

- Vi börjar liksom från slutet, då alla redan är döda. Sen går vi bakåt i tiden och så slutar pjäsen med att huvudparet förälskar sig. Jag har också satt skådisarna att spela clownteater för att lite luckra upp allt det hemska, det här är ju ändå en familjepjäs. Men det är ändå inte barnsligt eller slappt, berättar Söderholm.

Regissör Dan Söderholm instruerar skådisar
Dan Söderholm ger instruktioner åt ensemblen. Regissör Dan Söderholm instruerar skådisar Bild: YLE / Mathias Gustafsson teaterkonst,vanda teaterförening

Fursten har i Vanda teaterförenings regi fått en lite större betydelse än i originalet.

- Jag har satt Wilma Nikkanen, pjäsens yngsta skådespelare, att göra rollen som furste. Hon blir liksom en detektiv som har som uppgift att försöka lösa gåtan om vem som mördade vem och varför folk dör för kärleken, berättar Söderholm

Scen ur Romeo och Julia
Fursten försöker utreda vad som har hänt. Scen ur Romeo och Julia Bild: YLE / Mathias Gustafsson teaterkonst,veininmylly

Skådisar med klar fokus

Skådespelarensemblen består av folk i åldern 11 till 60 plus. Koncentrationen och fokuset ligger på topp oberoende ålder.

- Det här är som ett andra hem för mig. Teater betyder jättemycket, jag har ju spelat i över tjugo år, berättar Eeva Saastamoinen, som gör en dubbelroll i årets pjäs.

- Jag ville börja spela teater men vågade inte riktigt göra det ensam så jag tog med en kompis och det här är faktiskt roligt, säger Emil Nikkanen.

Skådespelarensemblen samlad inför premiär
Veininylly är en verklig sommaridyll i Vanda. Skådespelarensemblen samlad inför premiär Bild: YLE / Mathias Gustafsson teaterkonst,veininmylly

- I två års tid har jag hållit på med teater här i Vanda och det är det bästa som finns. Helt som Eeva sa så blir det liksom en familj, säger Merita Hilden som spelar rollen som den kärlekskranke Romeo.

Hans älskade Julia spelas av Stina Hydén.

- Hela mitt liv har jag drömt om att få stå på scenen men aldrig riktigt haft möjlighet till det. Jag spelade nog lite i skolan förstås men det här har nu blivit en dröm som blivit sann, berättar hon.

- Jag har precis som alla här haft intresse för teater sedan jag var riktigt liten och har också spelat i olika teatergrupper. Förstås har jag varit och tittat på olika sommarteatrar så det här är ju en ypperlig chans att få göra det själv, berättar Jenny Aminoff som spelar Tybalt.