Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsemöte i Pargas anmäls till JO av VF-ledamot: ”Måste få slut på tystnadskulturen och diktaturen”

Lotta Laaksonen.
Lotta Laaksonen (VF) vill att JO ska ta ställning till stadsförvaltningens förfarande. Collage: Yle. Lotta Laaksonen. Bild: Privat / Yle Pargas,lotta laaksonen

Lotta Laaksonen (Vänsterförbundet) kommer att föra stadsförvaltningen i Pargas agerande till riksdagens justitieombudsman. Laaksonen anser att hon blev nedtystad under ett stadsstyrelsemöte för en dryg vecka sedan.

I ett långt mejl skickat till flera medier skriver Laaksonen att hon fått nog av tystnadskulturen i Pargas stad. Droppen som fick bägaren att rinna över var ett stadsstyrelsemöte för en dryg vecka sedan, där Laaksonen anser sig blivit nertystad.

Laaksonen hade velat diskutera social- och hälsovårdsdirektörens fortsatta förtroende efter krisen inom barnskyddet och socialserviceenheten i Pargas.

Nu berättar Laaksonen för Yle Åboland att hon tänker föra ärendet vidare till riksdagens justitieombudsman.

– Jag kommer att göra det genast när jag har tid. Jag har aldrig varit med om en liknande process tidigare så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig, men jag hoppas på att stadsförvaltningen blir tillrättavisad på något sätt, säger Laaksonen per telefon på tisdagseftermiddagen.

Stadsstyrelsens ordförande inte överraskad

Enligt Laaksonen ska hon ha blivit avbruten av såväl stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP), stadsdirektören Patrik Nygrén och stadsjuristen Monica Avellan under mötet.

Av dem ska Holmberg ha tillrättavisat henne för att ha kontaktat media och Nygrén ifrågasatt hennes yrkeskompetens.

– I mitt tycke skyddar man en liten grupps diktatur i staden, säger Laaksonen.

Stadsstyrelseordförande Holmberg är inte överraskad av nyheten om att ärendet kommer att skickas till riksdagens justitieombudsman.

– Vad jag förstod så skickade hon sådana signaler också direkt efter mötet, säger Holmberg till Yle Åboland.

"Talade allmänt och tillät henne att fortsätta"

Holmberg tycker inte heller att han på något sätt tystat ner specifikt Laaksonen då han talade om stadsstyrelseledamöternas kommentarer till media.

– Jag talade allmänt före mötet började. Det handlar om att diskussionen som förs under stadsstyrelsens möten ska vara trygga. Besluten är förstås öppna och tillgängliga för allmänheten, men det kan inte gå så att en medlem talar ut i media om vad andra medlemmar sagt om vissa frågor, säger Holmberg.

styrelsens ordförande Mikael holmberg
Mikael Holmberg. styrelsens ordförande Mikael holmberg Bild: Yle/Johanna Ventus styrelsens ordförande mikael holmber

Holmberg tycker också att det är märkligt att Laaksonen inte ville rikta sin kritik åt social- och hälsovårdsdirektören i person då hon närvarade på ett möte.

- Alla som närvarade hade läge att ställa frågor åt henne där och då, säger Holmberg.

Holmberg påpekar också att han uppmanade Laaksonen att fortsätta med sitt anförande efter att han avbrutit henne under stadsstyrelsemötet förra veckan.

Åbo Underrättelser var först ute med nyheten om att Laaksonen för vidare ärendet till riksdagens justitieombudsman.

Läs mera:

Förtroendevald i Pargas känner sig nedtystad - Stadsstyrelsens ordförande tillbakavisar kritiken

Lotta Laaksonen från Vänsterförbundet har länge varit aktiv i frågorna kring Pargas stads barnskydd och den kritik som har riktats mot socialserviceenheten. Nu anser hon att hon tystas ner av stadsstyrelsens ordförande - något som han tillbakavisar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland