Hoppa till huvudinnehåll

Sverigedemokraternas hårda invandringspolitik går hem hos svenskarna: “Vi har tagit in allt för mycket folk”

En man med SD-keps står lutad mot en röd bil med reklam för Sverigedemokraterna.
Kent Forschner-Hell är vice ordförande för Sverigedemokraterna i Borlänge. Han är stolt över att partiet sponsrar hans tävlingar i motorsporten dragracing. En man med SD-keps står lutad mot en röd bil med reklam för Sverigedemokraterna. Bild: Yle Sverigedemokraterna,kent Forschner-hell

Populistiska Sverigedemokraterna är det parti som växer snabbast i Sverige just nu. I Borlänge är partianhängarna övertygade om att det beror på partiets mycket strikta invandringspolitik.

Kent Forschner-Hell har länge röstat på Sverigedemokraterna och då han blev pensionär blev han själv aktiv inom partiet i Borlänge i Dalarna. I år ställer han för första gången också upp i riksdagsvalet.

- Invandringen i den här stan är en viktig fråga. Vi har tagit in allt för mycket folk. Ekonomin är inte så bra i Borlänge, invandringen kostar en hel del pengar, säger Kent Forschner-Hell.

Röd dragracingbil med Sveriedemokraternas logo, i bakgrunden en man med SD-keps och många verktyg på väggen.
Röd dragracingbil med Sveriedemokraternas logo, i bakgrunden en man med SD-keps och många verktyg på väggen. Bild: Yle/Linda Söderlund Sverigedemokraterna,kent Forschner-hell

Sverigedemokraterna är det parti som växer mest i Sverige. SCB:s mätning på tisdagen visar att 18,5 procent skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag. Det är en ökning på 5,6 procent jämfört med valet 2014.

Socialdemokraterna får ett stöd på 28,3 procent (-2,7%) och borgerliga Moderaternas stöd är 22,6 procent (-0,7%).

- Om Sverigedemokraterna blir störst i Sverige, så går säkert andra partier ihop. Vi får se. Jag tror att det bästa för oss i den här stan är att vi blir vågmästare, verklig vågmästare, så att vi kan avgöra vissa frågor. I dag blir vi ju bara nedröstade om vi kommer med några idéer, säger Forschner-Hell.

“Vanligt folk vill se förändring”

Utanför köpcentret Kupolen i Borlänge förbereder lokala sverigedemokrater ett valevenemang. De bjuder på saft och kex och radar upp broschyrer med information om partiet.

Broschyrer på et bord med texterna "Stoppa tiggeriet", "Nystart Sverige" och "Ungsvenskarna".
Broschyrer på et bord med texterna "Stoppa tiggeriet", "Nystart Sverige" och "Ungsvenskarna". Bild: Yle Sverigedemokraterna,Broschyr,tiggeri

Sverigedemokraternas viktigaste fråga i riksdagsvalet är att begränsa invandringen till nära noll. De vill också ha fler poliser och större satsningar på vården.

Bland sverigedemokraterna själva är det självklart att det är just invandringsfrågan som gör att partiet växer.

rasmus giertz
Rasmus Giertz rasmus giertz Bild: Yle Sverigedemokraterna
marit andersson
Marit Andersson marit andersson Bild: Yle Sverigedemokraterna
Kent Ekeroth
Kent Ekeroth Kent Ekeroth Bild: Yle Kent Ekeroth

- Nu har även andra partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, börjat ta efter vår politik inom många områden, primärt inom migrationspolitiken. Jag tror inte väljarna har så stort förtroende för partier som byter åsikt efter hur populärt ett ämne är, säger Rasmus Giertz, ordförande för Ungsvenskarna i Dalarna.

Giertz menar att Sverigedemokraterna alltid har stått fast vid sina åsikter om invandring och att det är därför svenskarna har förtroende för dem.

- Invandringen tar mycket energi och pengar och kraft. Vanligt folk vill väl se förändring, då de ser konsekvenserna av allt som hänt. De börjar få upp ögonen helt enkelt, säger sverigedemokraten Marit Andersson.

Svårt tvätta bort rasiststämpeln

Under senare år har flera personer med öppet rasistiska åsikter tvingats lämna partiet, men rasiststämpeln finns fortfarande delvis kvar. Inom partiet anser man att det är många som stöder deras politik som fortfarande inte vill berätta det öppet.

En kvinna håller upp ett plakat med taxten "om Kent kommer göm alla järnrör".
Nätverket WeAreDalarna demonstrerar mot att SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth håller tal i Borlänge. En kvinna håller upp ett plakat med taxten "om Kent kommer göm alla järnrör". Bild: Yle/Linda Söderlund Kent Ekeroth,demonstration,Sverigedemokraterna,wearedalarna

Sätrabon Micke Brobäck går förbi Sverigedemokraternas tält tillsammans med sin familj. Han vet ännu inte vilket parti han ska rösta på i höstens val och säger att hälso- och sjukvårdsfrågor är viktigast för honom.

- Jag tycker att Sverigedemokraterna har mycket bra frågor kring integrationen. De väcker mycket frågor som andra inte vågar ta tag i. Det dåliga är väl att de behöver rensa upp i partiet. Det är många jag personligen inte tycker så bra om, men politiken är bra, säger Micke Brobäck.

- Vad tänker du om att Kent Ekeroth, som är rätt kontroversiell, håller tal här?

- Honom gillar jag inte, honom borde man sopa under någon matta.

Kent Ekeroth dragplåster på många valevenemang

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har varit inblandad i krogbråk och har uttalat sig hätskt om invandring och får inte ställa upp i riksdagsvalet i höst. Han är ändå dragplåster på många lokala valevenemang och i Borlänge håller han tal om kriminaliteten.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth tillsammans med en handfull personer med SD-kepsar.
Riksdagsledamoten Kent Ekeroth tillsammans med en handfull personer med SD-kepsar. Bild: Yle Kent Ekeroth,Sverigedemokraterna

- Har dina åsikter blivit för kontroversiella för partiledningen?

- Det handlar inte om mina politiska åsikter, för alla förslag jag lagt fram som gäller kriminalitet och mycket som gäller invandring, har sedan blivit partiets officiella linje. Jag tror det handlar om att svensk media gärna vill ha bort mig från politiken, genom att skandalisera mig, och slutligen vek sig partiledningen för det, säger Kent Ekeroth.

Rasmus Giertz menar att rasiststämpeln är något som media och vänsterliberala etablissemanget har försökt klistra på partiet.

- Allt fler mänskor förstår att det inte är sant, att vår politik inte är rasistisk på något sätt, säger Giertz.

Under flera år valde politikerna i Sverige att inte diskutera konsekvenserna av den stora invandringen. Det senaste året har invandringen däremot dominerat debatten totalt och det har gett större legitimitet till Sverigedemokraternas hårda linje i invandringsfrågor.