Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt utkikstorn på Senatsberget i Dalsbruk ska upp på veckoslutet

Två personer intill ett halvfärdigt utkikstorn inne i en träverkstad.
Sven Ivars och Mathias Nykänen bredvid det halvfärdiga utkikstornet. Två personer intill ett halvfärdigt utkikstorn inne i en träverkstad. Bild: Amanda Vikman/Yle hall

Mathias Nykänen på Trämet är skeppstimmerman och sysslar annars mest med båtar. Han tycker att tornet har varit lite tungt att hålla på med.

- Balkarna är 10 tum tjocka, så det var lite tungt när vi skulle bära in dem i hallen, säger han.

På den halvuppställda konstruktionen fattas ännu flera av pelarna, de ska bli 8 stycken när det står upp i sin helhet. Plattformen högst upp blir 4,5 meter gånger 4,5 meter.

- Vi har tittat lite på andra utkikstorn och utgått från ritningarna vi fick från kommunen, det här var nog första tornet jag har varit med om att bygga, berättar Nykänen.

På fredag ska en hel del material forslas upp på bergets topp och till det hoppas Mathias att man skulle få fram lite talkokrafter.

Mathias Nykänen
Mathias Nykänen på utkikstornets trappa. Mathias Nykänen Bild: Amanda Vikman/Yle person,Mathias Nykänen

- Balkarna körs upp med skogsmaskin men det blir ändå en hel del grejer som måste bäras upp, säger han.

Del av ett större projekt

Det här utkikstornet är en del av ett flerårigt leaderprojekt kallat "ÅppoHoppa" berättar Sven Ivars, Kimitoöns projektkoordinator.

- I fjol byggde vi ett vindskydd uppe på Senatsberget och som bäst förbättrar vi skyltningen på den 6 km lång rutten som Senatsberget är en del av, säger Ivars.

Redan nu är det ganska fin utsikt från vissa platser uppe på Senatsberget, men med utkikstornet blir det fri sikt åt alla håll och mot sydväst ser man ända till Hangö.

Just nu är det populärt med vandringsleder och nationalparkernas popularitet stiger. Det här märks också på Kimitoön säger Sven Ivars.

- Rutten på nationalparken i Örö är väldigt populär och vindskyddet på Senatsberget har redan varit flitigt besökt, berättar han.

Nya stigar

Parallellt med utkikstornet utvecklar man ett annat natur- och kulturprojekt som går under namnet Dalsbruks stigar.

- Rutten utvecklas i första hand på en digital plattform där man under sin vandring kan läsa om den unika naturen som Dalsbruks omgivning erbjuder via mobilen, säger Ivars.

Sven Ivars och Mathias Nykänen
Sven och Mathias diskuterar hur man ska få utkikstornet rest Sven Ivars och Mathias Nykänen Bild: Amanda Vikman/Yle personer,Mathias Nykänen

Dalsbruk är också känt för sin gamla brukshistoria och det finns många historier om både byggnader och händelser som man också kommer att lyfta fram.

- Vi har också planer på att samarbeta med både Pargas och Salo om en ännu lägre rutt som skulle korsa hela Kimitoön. Ett projekt som vi hoppas kunna få igång så snart som möjligt, avslutar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland