Hoppa till huvudinnehåll

Fårfarmare i Västnyland förvånad över ny vargstatistik: ”Jag har en känsla av att det finns fler”

En varg
Vargarna i regionen har blivit färre i Västnyland, visar färsk statistik. En varg kari hautanen

Vargbeståndet verkar inte ha vuxit i Västnyland, snarare tvärtom. Enligt ny statistik rör sig totalt sju eller åtta vargar i Västnyland. Siffrorna förvånar fårfarmare Ia Asén i Tenala.

- Det har säkert gjorts en del privata observationer som inte har anmälts. Vargarna syns så ofta och lite överallt, säger Ia Asén.

Asén tillägger att hon är medveten om att vargar rör sig på stora områden, men trots det tycker hon att siffrorna låter låga.

Fortsättningsvis två vargrevir i Västnyland

Det är Naturresursinstitutet (Luke) som har sammanställt statistiken på basis av anmälda observationer, spår i naturen och dna-test.

Forskningsprofessor Ilpo Kujala är expert på området, men det är med viss reservation han redogör för resultaten.

Under våren har det kunnat ske vissa förändringar, bland annat har man observerat en varghona som löper i Snappertuna.

En varg står på en grön åker.
Den här vargen är fotad i Snappertuna för två år sedan. En varg står på en grön åker. Bild: Hasse Lindholm Västnyland,varg,Snappertuna

De västnyländska vargarna är ganska jämnt fördelade i två flockar, där den ena rör sig i Snappertuna, Karis, Ingå och Sjundeå. Den andra vargflocken har påträffats i Tenala, Pojo, Bjärnå och Salo.

I det så kallade Snappertunareviret finns uppskattningsvis fyra vargar, medan vargreviret i Tenala består av tre till fyra vargar.

I fjol uppskattades antalet vargar i Västnyland till totalt 9 stycken.

Fårfarmare med erfarenhet av varg sedan länge tillbaka

- Jag har en känsla av att det finns fler, säger Ia Asén som inte själv sett någon varg.

Däremot har fårfarmare Ia Asén erfarenhet av vargangrepp på får. Det skedde år 2011 och då dödades 16 respektive 12 får på två olika ställen i Prästkulla i Tenala.

Skyddar fåren med elstängsel och eltrådar

- På senare år har våra får inte råkat ut för vargangrepp, men det har gjorts vargobservationer ytterom våra hagar, berättar Ia Asén som nu i början av juni reparerar och bygger nya stängsel ute på en holme.

- Vi har elstängsel och eltrådar ovanför våra vanliga stängsel. Vi hoppas och tror att vargarna förstår att hållas borta.

Michael Björklund, Ia Asén och Matias Jungar, fotograferade på en äng. De håller i en plastbunke med lammfärs.
Ia Aséns får betar på olika platser i Västnyland. Bilden är tagen när Asén deltog i Svenska Yles projekt Närmat i Västnyland Michael Björklund, Ia Asén och Matias Jungar, fotograferade på en äng. De håller i en plastbunke med lammfärs. Bild: Sam Stäuber / Yle närproducerad mat,Matias Jungar,Michael Björklund,Västnyland,ia asén

Ia Asén tycker det känns fel från myndighetshåll när fårfarmarna måste skydda sina djur med kilometervis av stängsel och elnät.

- Det betyder massor av extra arbete för oss. På alla platser går det inte ens att sätta upp vargstängsel, berättar Ia Asén.

Svårt att koppla av så länge fåren är på bete

Aséns får är utspridda på många olika håll i Västnyland, allt från Bromarv till Sjundeå.

- På de flesta ställen har vi bekanta som ser efter fåren, men sedan har vi också skyltar med mitt telefonnummer ute vid stängslen. Då kan folk ringa till mig om de ser något extra.

Hjärtat slår ett extra slag varje gång telefonen ringer

Ia Asén berättar att hon blir orolig varje gång telefonen ringer och hon ser ett obekant nummer.

- Så länge fåren är ute på beten har jag svårt att ta det med ro. Hjärtat slår ett extra slag varje gång telefonen ringer. Det gäller också när våra bekanta, de som ser efter fåren, ringer till mig. Man är rädd att något har hänt djuren, säger Ia Asén och beskriver det som ångestfyllt.

- Den som inte har djur vet inte hur obehagligt det känns, säger Ia Asén.