Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk amerikansk fotbolls-talang fick erbjudande av elituniversitet i USA – ”Tror inte många förstår hur enormt det här är”

Florida Gators offensiva linje.
Florida Gators offensiva linje vill ha finländsk förstärkning. Florida Gators offensiva linje. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Florida Gators football

Helsingfors Roosters offensiva linjeman Martin Veinberg har troligen gjort sitt i den inhemska amerikanska fotbollsligan. Veinberg har nämligen blivit erbjuden en plats i University of Floridas representationslag. Det är svårt att beskriva hur sällsynt det är, säger Veinbergs tränare.

Veinberg är född i Estland, men bott i Finland och i huvudstadsregionen så gott som hela sitt liv. Nu väntar ändå en flytt till USA för den 1997-födde Roosters-produkten.

Veinberg avslöjar själv på Twitter att han blivit erbjuden en plats i University of Floridas amerikanska fotbollslag. Stort. Oerhört stort, summerar tränaren Mikko Koikkalainen för Yle Sporten.

– Han har jobbat otroligt hårt för det här och jag är otroligt glad för honom, säger Koikkalainen, till vardags anfallskoordinator för Roosters, men också känd som NFL-expertkommentator.

– Det är otroligt sällsynt för en europeisk, ännu mindre finländsk, spelare att få ett erbjudande från ett så pass stort universitet, tillägger han.

Hoppa över Twitterpostning

University of Florida och deras Gators är verkligen inget blåbär när det kommer till universitetsserien i amerikansk fotboll. Laget har vunnit tre nationella mästerskap under de senaste 30 åren – senast med NFL-kultprofilen Tim Tebow i spetsen år 2008.

Publik under Florida Gators-match.
Florida Gators genomsnittliga publiksiffra säsongen 2017: 86,715. Publik under Florida Gators-match. Bild: www.splashnews.com/All Over Press publik,Florida Gators football

– Jag skulle kanske närmast jämföra det här med att draftas tidigt till NHL, säger Koikkalainen, som ändå påpekar att Veinberg inte ännu valt vilken skola han kommer att spela för.

– Jag skulle vara överraskad om inte fler toppskolor nu öppnar ögonen för honom, säger han.

Hoppa över Twitterpostning

Någon automatisk NFL-plats är det ändå helt för tidigt att tala om. Det är också osannolikt att Veinberg skulle gå in i den startande linjen som en första årets student.

– Men fysiskt har han alla förutsättningar att bli proffs. Han är över två meter lång och 145 kilogram tung och rör sig otroligt smidigt. Samtidigt handlar det väldigt mycket om tur och annat också, säger Koikkalainen.

Talangfabriken Roosters

För Roosters del är Veinberg bara en av många topplöften som nu kommer att få chansen i USA. Den föregående säsongen spelade defensiva linjespelaren Ville Valasti för Eastern Michigan – också det på NCAA:s högsta nivå men inte en lika prestigefylld skola.

Nästa år lär Edward Vesterinen, likaså defensiv linjespelare, få välja toppskola att spela för.

– Han är tre år yngre än Martin men redan nu också i USA för att visa upp sig för universiteten. Nästa år är det hans årskulls tur att ta steget upp till universitetsserien och han är den mest talangfulla spelaren jag någonsin tränat, säger Koikkalainen.

Hoppa över Twitterpostning

Koikkalainen vill ändå inte rikta allt för mycket fokus på Helsingforslagets verksamhet.

– Det här är spelarnas grej, jag är bara glad för deras skull. De har jobbat otroligt hårt för det här, säger han.

– Kulturen inom amerikansk fotboll i USA är väldigt självcentrerad. Att ta sig till NCAA, till en av de bästa skolorna och dessutom utan high school-erfarenhet utan istället som en finländsk amatör – det är enormt, avslutar Koikkalainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport