Hoppa till huvudinnehåll

Friidrottsfinland håller andan i väntan på mer detaljer om Pitkämäkis knäskada – expert: ”Hårt slag mot finsk friidrott”

Tero Pitkämäki är spjutkastare.
Långa timmar på kommande för spjutvännerna. Mer information om skadan väntas först på torsdag. Tero Pitkämäki är spjutkastare. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Tero Pitkämäki

Friidrottsfesten Paavo Nurmi Games fick en mörk skugga över sig då spjutkastaren Tero Pitkämäki skadade sig i sitt sista kast. Pitkämäki ska på magnetundersökning i dag och allt från en lindrig skada till stopp för karriären är möjligt i samband med läkarbesöket.

– I det sista kastet gav stödfoten vika och jag kände en relativt kraftig smärta. Knäet vred sig på ett sätt som gör att det nog inte ser särskilt bra ut, sade Pitkämäki till Yle efter den otursamma tävlingen.

– Det kan betyda game over. Men det kan också betyda något annat, menade den flerfaldiga mästerskapsmedaljören och inledde en väntan för en hel spjutnation: Väntan på besked om hur allvarlig skadan är.

Vänta i lugn och ro

Yles friidrottsexpert Jarkko Finni är inte för optimistisk.

– Det såg ganska illa ut. Teros stödfot gav efter i sidled. Vävnaden fick en hård smäll. Senare får vi veta hur hård den var, säger han.

Finni vill ändå inte ta ut sorger i förväg.

– Om ledbandet är av håller det inte för hård spjutkastning i sommar. Men det kan var en liten spricka eller något lindrigare. Låt oss vänta i lugn och ro, säger Finni.

Om det värsta händer och Pitkämäki gjort sitt blir toppen i finsk spjutkastning på en gång mycket tunnare.

– Det är ett hårt slag mot finsk friidrott. Tero och Antti (Ruuskanen) har kunnat vinna medaljer för oss. Om inte Antti kommer tillbaka snart hänger framgången mycket på Oliver Helander, menar Finni och tillägger att IF Raseborg-kastaren har potential.

– Oliver har kastpotential som vi såg i går. Han är oerfaren i stormästerskap men det finns många idrottare i världen som klarar sig i mästerskap i ung ålder.

Lång rehabilitering kan betyda slutet på karriären

I värsta fall är karriären över. Det sade Pitkämäki själv och Finni håller med.

– Om det är en stor skada kan det vara färdigkastat. Tero har låtit förstå att han knappast börjar med någon lång rehabilitering för en comeback.

Också grentränaren Petteri Piironen vet att en värre skada kan innebära slutet på Pitkämäkis karriär.

– Allt är förstås möjligt så länge vi inte känner till fakta. Tero har fortsatt sin karriär ett år i taget så om det blir en stor skada kan det vara tufft att fortsätta, säger Piironen till Ilta-Sanomat.

Pitkämäki ska på magnetundersökning till Seinäjoki på onsdagskvällen.

– Analyserna blir färdiga först på torsdag förmiddag. Då kommer det information, säger spjutkastarens manager Tero Heiska till Iltalehti.

– Situationen är samma på onsdag morgon som på tisdag: Benet är sjukt och någonting är sönder. Det positiva är att benet inte är svullet. Ofta om det handlar om en stor skada är svullnaden stor, säger Heiska.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport