Hoppa till huvudinnehåll

Hur ympar man ett äppelträd? Leif Blomqvist svarar

Leif Blomqvist med en korg jordgubbar.
Leif Blomqvist är expert på bär och fruktträd. Leif Blomqvist med en korg jordgubbar. Bild: Yle/Patrik Enlund bärodling,Plantskola,Leif Blomqvist,Bärbuskar,Pedersöre

Leif Blomqvist är plantskolemästare, pomolog och författare och har gett ut fyra böcker som alla handlar om hur man odlar i vårt nordliga klimat – rosor, äppel, trädgårdens bär och våra fruktsorter.

Ympa ett äppelträd

När han kommer till Trädgårdskväll på Strömsö på torsdagen 7 juni visar han hur man ympar ett äppelträd och berättar om vad som är viktigt att tänka på, hur många sorter man kan ha på samma träd och hur man sköter trädet efteråt.

Ställ en fråga!

Om du vill ställa en fråga till Leif om just ympning, fruktträd i allmänhet eller om våra trädgårdsbär, går det bra att skriva en fråga redan nu i kommentarsfältet nedan eller att fråga honom direkt under evenemanget. Leif svarar på dina personliga frågor kl.17:05.

Kolla att du är inloggad på ditt Yle-konto. Och har du ännu inte skaffat dig ett sådant kan du välja någon av de här knapparna:

Skapa ett Yle-konto på mobilen

  • Klicka på knappen övanför.
  • Klicka på knappen Registrera dig
  • Fyll i dina uppgifter. Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Gå till din e-post och följ instruktionerna.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Skapa ett Yle-konto på en dator

  • Klicka på knappen övanför ELLER på Logga in knappen i övre balken på någon av Yles webbsidor.
  • Klicka på knappen Skapa ett Yle-konto.
  • Skriv din e-postadress (två gånger).
  • Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Fyll i ditt födelseår
  • Aktivera Yle-kontot: gå till din egen e-post, öppna meddelandet och följ instruktionerna.
  • Klicka på knappen Bekräfta epostadressen.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Signaturen syns till alla användare av Yles tjänster. Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Nu kan du logga in på Yles digitala tjänster.

Chat-tider

Du kan även ställa frågor till andra trädgårdsexperter. Här ser du tidtabellen när de är tillgängliga för chat i realtid:

Chat-tider

Du kan även ställa frågor till andra trädgårdsexperter. Här ser du tidtabellen när de är tillgängliga för chat i realtid:

kl.17:05 Leif Blomqvist / bärbuskar och äppelträd
kl.17:35 Robin Libäck / svampodling, ostronskivling
kl.18:00 Kristine Vesterlund / hur man förlänger odlingssäsongen
kl.18:30 Alexandra De Paoli / örter, "ogräs" och ätliga växter
kl.19:00 Solveig Pått / pioner
kl.19:30 Owe Salmela / nyttoträdgård

Ställ frågor till Leif Blomqvist i kommentarsfältet nedan.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.