Hoppa till huvudinnehåll

Inte Tyskland och Brasilien utan Tibet och Matabeleland – CONIFA:s fotbolls-VM är till för personer utan land och nationer utan erkännande

Tibetanska fans på läktaren
Tibets anhängare på läktaren Tibetanska fans på läktaren Bild: EBU Tibet,fotboll

Medan världen laddar upp för VM i fotboll, som inleds om en dryg vecka, spelas ett skuggmästerskap - för nationer, minoriteter och kulturella regioner som inte är medlemmar av internationella fotbollsförbundet FIFA.

Turneringen har hittills bjudit på matcher som Norra Cypern - Tibet och Panjab - Förenta Koreaner i Japan.Trots att tävlingen inte får så mycket uppmärksamhet kan den vara väldigt viktigt för de deltagande gruppernas identitet.

- De nationer som deltar i turneringen har alla en förhoppning om att vara mer rent nationsmässigt än vad de är i dag. För dem har det en jättestor betydelse att få en arena att visa upp sig på och bli bekräftade på, säger Antti Koivukangas från Yle Sporten.

Turneringen spelas i London och ordnas för andra gången. Senast spelade man 2014, också då i samband med officiell VM-fotboll. En tidpunkt som för både bra och dåliga saker med sig.

- Det är logiskt att ordna den i samband med VM, för då kan det rida på intresset. Samtidigt kan det ju hända att det drunknar i marknadskrafterna bakom de officiella tävlingarna, säger
Koivukangas.

Det gör alltså att tävlingen inte riktigt får utrymme i medier, men däremot nog på ort och ställe. Matcherna har placerats ut omkring i London så att lagen spelar där det kan förväntas bo personer från just den regionen. Till exempel har laget från Panjab-regionen i Pakistan och Indien dragit tusentals fans till läktarna.

Inte sannolika FIFA-medlemmar

FIFA har på senaste tiden antagit nya medlemmar som Gibraltar och Kosovo, som inte är erkända länder men som får delta som egna lag. Lagen i den här turneringen har antagligen inte så höga förhoppningar om att få delta i FIFA:s tävlingar under de närmaste åren.

- Jag tror att det är realism som präglar det de sysslar med och att det här är ett sätt att hävda sig. Samtidigt kan man ju komma ihåg att alla nationer har startat någonstans, så om du frågar mig om 40 år kan det vara att vi kan se matchen Tibet - Norra Cypern i gruppspelet i VM, säger Koivukangas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes