Hoppa till huvudinnehåll

”Känns som en käftsmäll efter alla vackra ord” – kommunaltrafiken i Åbo satsar inte ännu på könsneutrala busskort

Buss i Åbo
Arkivbild. Buss i Åbo Bild: Yle/Lotta Sundström kollektivtrafik i åbo

På onsdagen ska kollektivtrafiknämnden i Åbo ta del av en utredning om införandet av könsneutrala busskort. Slutsatsen: Det är inte aktuellt åtminstone ännu. Tråkigt, säger hbtq-förkämpen Panda Eriksson.

Frågan om könsneutrala busskort blev brännhet i Åbo efter att en biljettkontrollant frågade en liten pojke om hans könstillhörighet. Åbo regiontrafik, Föli, meddelade då att man överväger att gå in för könsneutrala förmånsbusskort.

– Ärendet dyker antagligen upp i regionala kollektivtrafiknämnden på våren och jag tippar på att könsneutrala busskort tas i bruk till sommaren, sa kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte då.

Men så blir det inte. Kollektivtrafiknämnden i Åbo kommer på sitt möte på onsdagen att ta del av en utredning av Föli, som konstaterar att könsneutrala busskort inte i dagsläget är aktuella.

Behöver könsuppgifter för att rikta marknadsföring

I utredningen konstaterar Sirpa Korte att barn och ungdomar, studerande, seniorer samt funktionsnedsatta kan beviljas rabatt på resekort under vissa förutsättningar.

Köparens identitet granskas därför alltid i samband med ett köp av det förmånligare busskortet.

Enligt Korte är det också därför omöjligt att helt frångå könsbundna resekort, både eftersom man vill undvika att korten missbrukas och eftersom det är viktigt för bolaget att kunna följa med vilka rutter som används av personer av olika kön.

– Vi skulle vilja använda könsfördelningen för att bättre rikta marknadsföringen i bussarna. Samtidigt är det ändå viktigt att ingen känner sig diskriminerad, säger Korte.

Alternativ: kräva ID av dem som använder kollektivtrafiken

Ett könsneutralt alternativ kunde vara ett alternativ, men i dagsläget är det inte aktuellt. Föli har inte heller utrett hur mycket alternativet skulle kosta.

– Dessutom skulle alternativet kräva en precisering av Fölis övervakningsverksamhet. Könet är det första sättet för föraren att känna igen om någon försöker fuska med kortet, säger Korte.

Enligt Korte kunde man också överväga att börja kräva att alla med förmånligare resekort förutom barn skulle bära med sig ID då de använder kollektivtrafiken.

"Skenheligt av Föli"

För Panda Eriksson, ordförande för transpersoners och interkönades förening Trasek, kom nyheten som en tråkig överraskning.

– Det känns ju väldigt ledsamt, säger Eriksson och suckar uppgivet.

– Det är saker som i praktiken skulle gå att fixa. Mänskliga rättigheter är det ju vad det i grund och botten handlar om. Det känns dumt att prata om så stora saker när det handlar om något så smått som busskort, men det handlar ju sist och slutligen om att stänga vissa utanför.

Tycker du att det är nödvändigt att ha könsbestämda busskort överhuvudtaget?

– Det tycker jag inte. Det argumenteras för att det behövs för att motarbeta att de används fel, men det finns ganska många andra sätt som man kan använda dem fel om man bara vill. Jag tycker inte att det håller som argument, säger Eriksson.

Panda Eriksson initiativtagare till demonstration i Åbo
Panda Eriksson. Panda Eriksson initiativtagare till demonstration i Åbo Bild: Yle/Monica Forssell panda eriksson

Speciellt tråkigt känns det eftersom Föli så sent som i februari tillsammans med Åbo stad och Förbundet för mänskliga rättigheter uppmärksammade trakasserier och diskriminering med en stor kampanj.

– Det känns kanske till och med lite skenheligt, speciellt efter att det diskuterades och att staden då intygade om att det nog ska skötas och att man vill vara inkluderande för alla. Nog känns det ju som en liten käftsmäll efter alla vackra ord.

– Men jag tänker inte ge upp. Vi ska se vad vi får till stånd. Vi diskuterar vidare, säger Eriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland