Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor placerar mindre och försiktigare än män – men intresset för sparande ökar: "Kvinnor kanske skulle behöva lite mer självförtroende"

En spargris står på ett hav av pengar.
En spargris står på ett hav av pengar. Bild: Mostphotos sparbanker,pengar,Spargris,Sparbanksstiftelse,Piggy Bank

Kvinnor nöjer sig med mindre avkastning och upplever att de har mindre kunskap om placeringar än män, visar en undersökning som Nordea har låtit göra.

Omkring 70 procent av kvinnorna sparar eller placerar pengar. Det är en mindre andel än männen, för närmare 80 procent av männen placerar eller sparar pengar, enligt undersökningen som Taloustutkimus har gjort på uppdrag av Nordea.

Kvinnor sparar också mindre summor än män, i medeltal sparar kvinnor 4 100 euro per år, medan männen sparar 5 700 euro per år. Vanligast är att kvinnor sparar på sparkonto. Män sparar mer än kvinnor i aktier.

– Det som vi också märkte i undersökningen är att kvinnor kände att de inte har tillräckligt med kunskap och färdigheter inom placerande och sparande. Det här är kanske en sak som kan förklara varför kvinnor inte vågar spara i fonder eller aktier med lite högre risk, säger Henrika Vikman som är vd för Nordea Fonder.

En kvinna står framför en byggnad.
Henrika Vikman är vd för Nordea Funds. En kvinna står framför en byggnad. Bild: Yle/Camilla Berghäll Nordea,sparande,placeringar,Henrika Vikman

I undersökningen ingick också frågor som mätte kunskapen i frågor om sparande och placering, men enligt Vikman var inte skillnaderna mellan männens och kvinnornas kunskaper särskilt stora.

– Det fanns vissa skillnader i kunskaperna, men inga så stora skillnader att de skulle förklara skillnaderna i placeringsobjekten. Man kanske kan tro att kvinnor kanske skulle behöva lite mer självförtroende på det här området, säger Vikman.

Kvinnor tar mindre risker och nöjer sig med en mindre avkastning än män. Enligt undersökningen nöjer sig en femtedel av kvinnorna med en avkastning på en procent.

Undersökningen visar också att det är viktigare för kvinnor att placera sina pengar i bolag som driver sin affärsverksamhet på ett ansvarsfullt sätt, det vill säga att bolagen beaktar bland annat miljöfrågor och sociala frågor och att man har en god sed inom förvaltningen.

Intresset för sparande ökar bland kvinnor

Henrika Vikman säger att ämnet är aktuellt i och med att intresset för att spara och placera har ökat bland kvinnor.

– Vi har sett inom vår kundkrets att kvinnor har varit mer intresserade av de här frågorna. Det har också kommit fler grupper och diskussioner i sociala medier och därför ville vi se om det faktiskt finns skillnader mellan män och kvinnor som sparare och placerare, säger Vikman.

Också inom S-banken har man märkt att intresset för att spara och placera har ökat bland kvinnor. Tidigare i våras meddelade S-banken att andelen kvinnor som fondsparar hade ökat i fjol jämfört med året innan.

Kvinnors sparande har blivit ett samtalsämne, det skrivs mer i både tidningar och sociala medier― Annika Pohtila

Annika Pohtila, som är produktgruppchef för sparande och placering inom S-banken säger också att intresset för sparande ökar när det diskuteras mer i medierna.

– Kvinnors sparande har blivit ett samtalsämne, det skrivs mer i både tidningar och sociala medier. Det har uppmuntrat kvinnor att fundera på sitt sätt att använda pengar och blivit intresserade av att börja spara, säger Pohtila.

Sociala medier väcker intresse för sparande och placerande

På Facebook finns flera grupper som är riktade specifikt till kvinnor som är intresserade av ekonomi, sparande och placering. På finska finns det bland annat Ompeluseuran talousgurut och Vauras nainen.

På finlandssvenskt håll finns gruppen Fyrkista, och många finlandssvenskar är också medlemmar i den svenska gruppen Economista.

Nina Nordlund är bloggare, ekonomirådigvare inom privatekonomi och en av administratörerna för gruppen Ompeluseuran talousgurut. Hon tror att de här grupperna har en stor betydelse för att intresset för att spara har ökat bland kvinnor, eftersom medlemmarna får idéer och ser att andra kvinnor också sparar.

– Många kvinnor tänker att de inte kan spara eller placera eftersom ingen annan heller gör det, därför är det viktigt att det finns forum där det inte är tabu att prata om de här sakerna, säger Nordlund.

I grupper där det också finns män är atmosfären lite dissande, om man ställer en väldigt enkel fråga kommer det väldigt lätt svar som "det var den dummaste frågan jag har hört"― Nina Nordlund

Nordlund anser också att det är viktigt att det finns specifika grupper som är riktade bara till kvinnor, eftersom stämningen är mer positiv och det finns utrymme för enkla frågor.

– I grupper där det också finns män är atmosfären lite dissande, om man ställer en väldigt enkel fråga kommer det väldigt lätt svar som "det var den dummaste frågan jag har hört", säger Nordlund.

En kvinna står utanför musikhuset.
Marina Nygård har grundat Facebookgruppen Fyrkista. En kvinna står utanför musikhuset. Bild: Yle/Camilla Berghäll sparande,placeringar

Marina Nygård är själv intresserad av sparande och placerande, och hon har grundat den finlandssvenska gruppen Fyrkista. Hon anser att det är viktigt att det finns forum där man kan fråga om råd med låg tröskel, och där det inte finns några dumma frågor.

– Jag tror att det är lättare för kvinnor att diskutera pengar och sparande om man gör det i ett skilt rum där det är tillåtet att göra det, eftersom det kanske inte är så vanligt att kvinnor talar om pengar och sparande. Tröskeln kan vara väldigt hög att gå in i forum där många är väldigt insatta och har hållit på med aktiesparande i flera år, säger Nygård.

"Börja spara!"

Marina Nygård började själv spara med små summor, och upptäckte att det var ganska roligt. Hon vill också uppmuntra andra kvinnor till att börja spara.

– Det viktigaste är att man börjar spara, man behöver inte ha något stort startkapital utan man kan börja med riktigt små summor i månaden. Ju tidigare man kommer igång desto bättre, säger Nygård.

Kvinnor får mindre lön, slösar en större del av sina pengar och sparar med mindre avkastning än männen― Tanja Eronen

Också Henrika Vikman från Nordea vill uppmuntra kvinnor att spara mer. Om kvinnor skulle spara på samma sätt som män kunde det också ha betydelse för samhället i och med att kvinnor tycker att det är viktigt med ansvarsfulla placeringar.

– Om kvinnor går in för att placera med lite högre risk, vilket skulle vara helt bra för hela samhället så att det kommer in mer pengar i hela samhället och i våra företag, så kunde det också kunde ha en inverkan på bolagen så att de uppfyller kraven som kvinnorna har på ansvarsfullhet, säger Vikman.

Tanja Eronen, som är chef för kundupplevelser i fråga om sparande och placering vid Nordea, tillägger också att skillnaderna i förmögenhet mellan mellan kvinnor och män ökar ännu mer om man fortsätter spara och placera som tidigare.

– Kvinnor får mindre lön, slösar en större del av sina pengar och sparar med mindre avkastning än männen, vilket leder till att männens förmögenhet ökar i snabbare takt än kvinnornas, säger Eronen.

Två kvinnor står utanför en byggnad.
Tanja Eronen och Henrika Vikman. Två kvinnor står utanför en byggnad. Bild: Yle/Camilla Berghäll sparande,placeringar