Hoppa till huvudinnehåll

Mordrättegången i Borgå: Den åtalade mannen säger att han inte kommer ihåg något från själva dådet

Åtalad i tingsrätten
Den åtalade i Östra Nylands tingsrätt Åtalad i tingsrätten Bild: Lehtikuva mord,Mordrättegång,tingsrätter,Borgå,östra nylands tingsrätt

Den åtalade mannen hördes av rätten under den andra rättegångsdagen. Han nekar till mord, men erkänner dråp. Han sade i rätten att han inte kommer ihåg något av själva dådet.

Rättegången mot den man som misstänks för mord på sin treåriga dotter i Borgå i höstas fortsatte i Östra Nylands tingsrätt på onsdagen. Rättegångens andra dag inleddes med att den åtalade mannen hördes.

Mannen berättade sin version av händelserna som ledde fram till treåringens död i november i fjol. Han beskrev händelseförloppet fram till själva dådet i detalj, men själva knivhuggningen säger han att han inte kommer ihåg.

Han började gråta i rättssalen då han kom fram till den punkt i berättelsen då han inser att han har dödat sin dotter.

I sin utfrågning av den åtalade satte åklagaren stort fokus på den kniv som användes vid dådet och varför mannen hade den med sig när han tog flickan till parken.

Den åtalade pratade franska i rätten och en tolk översatte vad han sade.

Polisen: Mannen sade ingenting efter gripandet

Bland de andra vittnena som hördes under rättegångens andra dag fanns en av de poliser som var först på plats.

Han sade bland annat att den åtalade mannen inte sade någonting efter att han blev gripen. Den åtalade själv säger däremot att han frågat vad som har hänt.

Här är åtalspunkterna

Mord

Åklagaren anser att dådet var planerat eftersom mannen i samband med vårdnadstvisten har hotat att döda flickan, flickans mamma och sig själv om han inte får vårdnaden.

Morgonen innan knivhuggningen har den åtalade utrustat sig med en stor kniv, fört flickan hemifrån utan tillstånd och meddelat mamman om att det blir följder om hon ringer polisen.

Åklagaren anser att dådet som helhet var grovt. Det här om man tar i beaktande att offret var mannens egen dotter samt att mamman och andra personer var närvarande under dådet.

Misshandel

Den åtalade har misshandlat flickans mamma i samband med ett bråk i januari 2017, tio månader innan mordet. Misshandeln orsakade mamman smärta och blåmärken.

Olaga hot

Enligt åklagaren har den åtalade hotat flickans mamma med brott under sådana omständigheter att hon har haft skäl att vara rädd för sin egen och sina närståendes säkerhet.

Bland annat har han sagt till sin vän i Frankrike att han ska döda mamman och flickan om han inte får vårdnaden om sin dotter. Mamman har fått veta om hotet per telefon.

I samband med vårdnadsrättegången har mannen sagt att situationen kommer att sluta dåligt för flickans mamma.

Hemfridsbrott

I september har den åtalade utan lov tagit sig in i mammans och dotterns bostad när de inte har varit hemma. Enligt åklagaren gömde han sig under sängen och vägrade lämna bostaden då mamman kom hem.

Han avlägsnade sig först efter att polisen kom till platsen.

Bortförande av barn

Mannen åtalas också för bortförande av barn. Han har haft umgängesrätt, men i juni 2017 lät han bli att föra dottern tillbaka hem till mamman som avtalat.

I stället hade han skaffat ett pass åt dottern utan att mamman hade gett sitt tillstånd för det, och tagit med sig dottern på en resa till Karibien mot mammans vilja.

Mamman hämtade själv hem dottern från Karibien i juli.

Mannen erkänner dråp men nekar till mord

Under rättegångens första dag kom det fram att mannen enligt den sinnesundersökning som har gjorts anses vara tillräknelig.

Den åtalade nekar till mord, men har erkänt dråp. Den åtalade säger att han inte har planerat dådet. I stället säger han att han gjorde det han gjorde eftersom han var i psykisk obalans.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mannen, eftersom åklagaren betecknar dådet som grovt.

Rättegången fortsätter på torsdag.