Hoppa till huvudinnehåll

Pionen är en älskad klassiker - fråga Solveig Pått

Solveig Pått.
Solveig Pått är expert på pionodling. Solveig Pått. Bild: Yle/Luzilla Backa Pioner,solveig pått

Luktpion, hybrider, buskpion - det finns en mängd olika pionsorter att välja mellan beroende på tycke och smak.

Pionen är en vacker perenn som är lättskött när den väl etablerat sig och passar utmärkt som snittblomma. Men hur ska man få pionen att trivas i sin trädgård och vilken sort ska man välja?

- Allt om pioner handlar om rötterna, säger Solveig Pått.

Trädgårdskväll på Strömsö

Under Trädgårdskvällen på Strömsö den 7 juni berättar Solveig Pått från Svenska pionsällskapet om olika sorters pioner och hur man ska tänka när man väljer växtplats åt sin pion, för den vill ogärna flytta runt i trädgården.

Ställ en fråga!

Om du har en fråga till Solveig kan du ställa den i kommentarsfältet nedan redan nu eller chatta med henne direkt under evenemanget Trädgårdskväll på Strömsö den 7 juni kl. 19.00.

Chat-tider

Du kan även ställa frågor till andra trädgårdsexperter. Här ser du tidtabellen när de är tillgängliga för chat i realtid:

Kolla att du är inloggad på ditt Yle-konto. Och har du ännu inte skaffat dig ett sådant kan du välja någon av de här knapparna:

Skapa ett Yle-konto på mobilen

  • Klicka på knappen övanför.
  • Klicka på knappen Registrera dig
  • Fyll i dina uppgifter. Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Gå till din e-post och följ instruktionerna.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Skapa ett Yle-konto på en dator

  • Klicka på knappen övanför ELLER på Logga in knappen i övre balken på någon av Yles webbsidor.
  • Klicka på knappen Skapa ett Yle-konto.
  • Skriv din e-postadress (två gånger).
  • Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Fyll i ditt födelseår
  • Aktivera Yle-kontot: gå till din egen e-post, öppna meddelandet och följ instruktionerna.
  • Klicka på knappen Bekräfta epostadressen.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Signaturen syns till alla användare av Yles tjänster. Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Nu kan du logga in på Yles digitala tjänster.

Chat-tider

Du kan även ställa frågor till andra trädgårdsexperter. Här ser du tidtabellen när de är tillgängliga för chat i realtid:

kl.17:05 Leif Blomqvist / bärbuskar och äppelträd
kl.17:35 Robin Libäck / svampodling, ostronskivling
kl.18:00 Kristine Vesterlund / hur man förlänger odlingssäsongen
kl.18:30 Alexandra De Paoli / örter, "ogräs" och ätliga växter
kl.19:00 Solveig Pått / pioner
kl.19:30 Owe Salmela / nyttoträdgård

Ställ frågor till Solveig Pått i kommentarsfältet nedan

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

  • Baka muffins och bröd på grillen

    Brödet kallas ficelle och är en lång, smal baguett.

    Här bakar vi både ett läckert bröd och muffins. Muffins är ju ganska söta i sig, så att göra dem med syrliga bär ger en skön balans.