Hoppa till huvudinnehåll

Polisen övervakar bilister extra noga – allt vanligare med droger i kroppen

Polisen övervakar trafiken i Helsingfors 2017.
Polisen övervakar trafiken i Helsingfors 2017. Bild: Lehtikuva polisen,övervakning,Rattfylleri,Rattfylla,bilister,bilar,trafik

Polisen kommer i dag och under helgen att intensifiera sin övervakning av rattfylleri. Förra året fastnade 17 646 berusade bilförare i polisen kontroller i Finland, vilket är 2,5 procent fler än året innan.

Intensivövervakningen är en del av den europeiska polisen samordnade rusmedelsövervakning.

Sommaren är den tid på året då användningen av alkohol och rusmedel ökar, säger polisinspektör Heikki Kallio i ett pressmeddelande.

– Tyvärr glömmer man det faktum, att rusmedel och bilkörning inte kan kombineras. Följderna kan bli dödsfall och skador.

Polis står intill väg.
Polis står intill väg. Bild: Yle / Hanna Othman Rattfylleri,polisen,poliser,Freddie Cederlund,tarkisvägen

Framför allt andelen drogpåverkade bilister har varit på uppgång i flera år och 2018 ser inte ut att bli något undantag. Speciellt bland unga chaufförer har det blivit vanligare att köra påverkad av droger.

Förra året var antalet unga onyktra bilister drygt 4 000. 54 procent av dem var påverkade av alkohol, 39 procent av droger och 7 procent påverkade av både och.

Cannabis, amfetamin och olika läkemedelspreparat är vanliga rusmedel.

Flest olyckor under helger och nätter

Andelen unga som kör berusade korrelerar dessutom med antalet unga som dör eller skadas i trafikolyckor. Över en tredjedel av dem som dog eller skadades i en olycka orsakat av rattfylleri var mellan 15-24 år.

– Av de omkomna var nästan tre av fyra berusade förare, en femtedel passagerare till berusade förare och sju procent utomstående, säger Heikki Kallio från polisen.

Rattfylleriolyckorna med dödlig utgång koncentreras vanligtvis till sommarhelgerna från klockan 20 på kvällen till 6 på morgonen. Därför kommer polisen också att rikta in sin övervakning på just de här tidpunkterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes