Hoppa till huvudinnehåll

Rovdjursobservatör om vargen: Jag bävar för nästa vinter i västra Finland

Jägare Mattias Kanckos vid Sandsundsfjärden.
Mattias Kanckos. Jägare Mattias Kanckos vid Sandsundsfjärden. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist varg,sandsundsfjärden

Årets valpsäsong kan leda till ett hundratal nya unga vargar i västra Finland enligt rovdjursobservatören Mattias Kanckos i Pedersöre. Det är helt klart att vargstammen inte längre kan få öka i västra delen av landet enligt Kanckos.

Enligt naturresurscentralen Lukes rapport finns den absoluta tyngdpunkten för vargförekomsten numera i landets västra del. Nästan 70 procent av de 165-190 vargarna i landet finns i de västra delarna enligt läget i mars 2018.

Förvånande att det finns så lite varg i östra Finland

Mattias Kanckos bedömer att de siffror Luke kommit fram till stämmer för västra Finlands del. Han är däremot något förvånad över de låga siffrorna i öster och att totalantalet vargar i landet därmed inte blir så stort.

Varför kommer vargen västerut?

- Födotillgången är bättre i väster, tillgången på hjortdjur är större. Det är också svårt att övervaka tjuvjakten i de stora ödemarkerna i öster. Det verkar inte logiskt att det finns så lite varg i öster, den borde öka där också, säger Mattias Kanckos.

Under 2017 förekom stamvårdande jakt på varg i landet men den blev inte av 2018.

- Det är tyvärr så att när folk inte uppfattar lagen som rimlig tar man lagen i egna händer, det är samma situation i Sverige.

Enligt Mattias Kanckos borde den stamvårdande jakten få öka i östra Finland, den skulle enligt honom leda till att tjuvjakten minskar och att antalet vargar ökar i östra Finland. Det i sin tur skulle leda till ett mindre tryck på vargen att ta sig västerut.

Bävar för nästa vinter

Kanckos räknar med att varghonorna i västra Finland har fått ett hundratal valpar under april-maj. Det handlar om 4-5 valpar per hona. Alla överlever inte men överlevnaden är ganska bra så länge de unga vargarna är med i flocken.

- Jag bävar för nästa vinter. Jag har inte möjlighet att sätta så här mycket jobb på vargen nästa vinter. Förra veckan blev det 50 timmar talkojobb. Det orkar man inte med om man har ett heltidsjobb att sköta.

Okynneslarm om varg i Jakobstad

Mattias Kanckos är helt övertygad om att alla de larm som kommit i Jakobstad den senaste tiden inte gäller riktiga vargar.

- Det förekommer också felaktiga observationer och till och med vilseledande larm, vi har ryckt ut i onödan vid flera tillfällen i Jakobstad, det är svårt att bevisa men vi är övertygade om det.