Hoppa till huvudinnehåll

Utnämningen av Aki Ruotsala som Pori Jazz VD återkallas på grund av hans kommentarer om homosexualitet

Aki Ruotsala.
Aki Ruotsala anser att homosexualitet går att bota. Aki Ruotsala. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / JOEL RANTANEN Pori Jazz,Aki Ruotsala

Aki Ruotsala hann inte ens börja som VD för Pori Jazz och endast en dryg vecka efter hans utnämning återkallar styrelsen sitt beslut. Orsaken till att utnämningen återkallades är Ruotsalas kommentarer om att homosexualitet går att "bota" lika som ett drogberoende.

Styrelsen motiverar sitt beslut med att hans uttalanden går mot festivalens värdegrund.

– Pori Jazz motsätter fullständigt all diskriminering. Vår festival är jämlik och fri från diskriminering. Den här värdegrunden är gemensam för hela personalen och Pori Jazz styrelse. Vi ber om ursäkt av alla som har blivit upprörda och sårade av saken, säger styrelseordförande Hannu Jaakkola i ett pressmeddelande.

Jaakkola upplever också att situationen är beklaglig för såväl Pori Jazz som för sexuella minoriteter.

Uppståndelsen kring Aki Ruotsala började efter en intervju i Satakunnan Kansa. Ruotsala sade att man kan bli av med homosexualitet på samma sätt som man blir av med ett drogberoende. Enligt Ruotsala finns det inga homosexuella, endast homosexualitet.

Aki Ruotsala själv uppger sig vara felciterad. På sin Facebooksida skriver han bland annat att han inte drar paralleller mellan homosexualitet och drogberoende. Han skriver också att varje människa i hans ögon är lika viktig och lika värdefull.

Fram till 31.7 kommer Janne Nieminen att verka som VD för Pori Jazz och en ny VD kommer att utnämnas senare.

Läs mera:

Pori Jazz nya vd anser att homosexualitet kan botas

Pori Jazz nya vd Aki Ruotsala förbluffar med sina kommentar om homosexualitet som uttalats i samband med en intervju med Satakunnan Kansa.

Läs också