Hoppa till huvudinnehåll

Vill du förlänga odlingssäsongen och få mer skörd av odlingsytan? Kristine Vesterlund svarar på frågor

Kristine Vesterlund  poserar liggand epå en stor, grå sten.
Kristine Vesterlund Kristine Vesterlund poserar liggand epå en stor, grå sten. Bild: www.MinEden.com bloggare,Hortikultur,Kristine Vesterlund

Kristine Vesterlund är trädgårdsmästaren bakom bloggen Drömgård och hon har de senaste åren testat sig fram för att förlänga säsongen i sin nyttoträdgård. Chatta med henne under Trädgårdskväll på Strömsö torsdagen den 7 juni.

Förläng odlingssäsongen

Trädgårdsodling i Finland är en ständig kamp mot vintern och odlingssäsongen kan kännas hopplöst kort och intensiv. Men genom vintersådd, kallodling och förodling kan man förlänga säsongen och ständigt ha något nytt att plantera ut i trädgården där man nyss har skördat.

Kristine har med sig odlingsbackar och förodlade plantor när hon kommer till Strömsö och berättar om hur man gör när man sår sallad i sitt trädgårdsland mitt i vintern.

Ställ en fråga!

Om du har en fråga till Kristine kan du ställa den i kommentarsfältet nedan redan nu eller chatta med henne direkt under evenemanget Trädgårdskväll på Strömsö den 7 juni kl. 18.00.

Kolla att du är inloggad på ditt Yle-konto. Och har du ännu inte skaffat dig ett sådant kan du välja någon av de här knapparna:

Skapa ett Yle-konto på mobilen

  • Klicka på knappen övanför.
  • Klicka på knappen Registrera dig
  • Fyll i dina uppgifter. Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Gå till din e-post och följ instruktionerna.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Skapa ett Yle-konto på en dator

  • Klicka på knappen övanför ELLER på Logga in knappen i övre balken på någon av Yles webbsidor.
  • Klicka på knappen Skapa ett Yle-konto.
  • Skriv din e-postadress (två gånger).
  • Skriv ditt lösenord (minst 4 tecken. Kom ihåg ditt lösenord. Läs också Digiträningen Lösenordsroboten - testa hur snabbt ett lösen hackas).
  • Fyll i ditt födelseår
  • Aktivera Yle-kontot: gå till din egen e-post, öppna meddelandet och följ instruktionerna.
  • Klicka på knappen Bekräfta epostadressen.
  • Ta ibruk signaturen som erbjuds automatiskt eller välj en egen signatur (Signaturen syns till alla användare av Yles tjänster. Pröva på en annan signatur om signaturen du valt är reserverad.).

Nu kan du logga in på Yles digitala tjänster.

Chat-tider

Du kan även ställa frågor till andra trädgårdsexperter. Här ser du tidtabellen när de är tillgängliga för chat i realtid:

kl.17:05 Leif Blomqvist / bärbuskar och äppelträd
kl.17:35 Robin Libäck / svampodling, ostronskivling
kl.18:00 Kristine Vesterlund / hur man förlänger odlingssäsongen
kl.18:30 Alexandra De Paoli / örter, "ogräs" och ätliga växter
kl.19:00 Solveig Pått / pioner
kl.19:30 Owe Salmela / nyttoträdgård

Ställ frågor till Kristine Vesterlund i kommentarsfältet nedan

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande

    Den är god, säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där".

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.