Hoppa till huvudinnehåll

Vöråpolitiker: Myndigheterna står allt längre ifrån oss i vargfrågan

Rainer Bystedt
Rainer Bystedt Bild: Yle/Pia Lagus Rainer Bystedt

Vi måste få jaga varg för att få den att respektera människan. Så resonerar Vörås kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt (SFP), efter att Luke meddelat att vargarna i Österbotten har fördubblats på ett år. Fårfarmare i Larsmo och en mjölkproducent i Korsholm uttrycker också sin frustration.

Naturresursinstitutet Luke presenterade sina färskaste vargsiffror på onsdag morgon. De bekräftade det som många österbottningar har vittnat om: Vargarna har ökat ordentligt i antal.

- Jag är inte överraskad, så här mycket varg har vi inte sett i min kommun tidigare. Jag trodde till och med att siffrorna skulle vara ännu större, säger Rainer Bystedt i Vörå.

Vargen måste bli rädd igen

Bystedt ser det som ett problem att vargen inte längre drar sig för att röra sig nära folk.

- Jag tycker vi borde få in jakt på vargen för att få dem att inse att människan i sig är farlig. Idag är de ju inte ens rädda för oss och det här ser jag som ett bekymmer.

Hur många vargar har ni i Vörå kommun?

- Det är svårt att uppskatta, men observationerna kommer väldigt tätt. En varg som rör sig i Oravais/Kimo-området, den är besvärlig. Vi borde verkligen ha fått avliva den.

Professor Ilpo Kojola på Luke vill se ännu mer varg i Finland och tycker att vi är på väg mot rätt riktning. Hur ser du på det resonemanget?

- Det är helt förkastligt att vi ska ha en sådan här utveckling i samhället. Det här betyder att det kommer att inskränka på folks leverne.

Hur bekymrad är du över avståndet mellan till exempel dina kommuninvånare och myndigheterna?

- Jag tycker att det har en tendens att öka och jag tycker också att de håller på att flyttas allt längre ifrån oss. Vi ser att vi inte har en påverkningsmöjlighet gentemot myndigheterna. Vi måste få ett regelverk på hur man hanterar en varg som rör sig i befolkningstätt område hela tiden.

Kossorna är trots allt ute på bete

I våras var Håkan Back i Rimal i Korsholm orolig för att släppa ut sina kor på bete på grund av vargarna. Nästan alla kor är ute nu men de rör sig nära ladugården.

Back är fortsättningsvis orolig men konstaterar att det inte finns något man kan göra. Ännu under den dagen när det var dags att släppa ut korna var Back fundersam.

Håkan Back, mjölkproducent i Rimal i Korsholm.
Håkan Back. Håkan Back, mjölkproducent i Rimal i Korsholm. Bild: Yle/Joni Kyheröinen jordbrukare,korsholm

- Men ensilaget börjar ta slut så vi kan inte ha dem inomhus, då får de ingen mat, säger Back.

Till natten tar Back in alla sina djur.

Så här kommenterar Back Lukes senaste siffror:

- Då har man ju räknat i rätt riktning. Det ser ju vem som helst att vargarna har ökat.

Slutkörda bönder

Utöver oron för vargen gör torkan sitt för att öka på Backs frustration. Brist på ensilage tycks också råda.

- Ett tiotal personer har ringt mig under vintern och frågat om de får köpa ensilage av mig. Om man då utöver alla andra bekymmer också får en varg i hagen...

Frågan som Back ställer är hur mycket en jordbrukare ska orka med.

- Om vargen kommer in i inhägnaden och börjar jaga mina kor så får jag nog den att otrivas. Inte börjar jag i det läget ringa till myndigheterna och fråga vad vi ska ta oss till, säger Back.

Oroliga fårfarmare i Larsmo

Ulla och Lars-Johan Enlund i Larsmo har varit fårfarmare i många år och tidigare i år genomförde de ett generationsskifte där sonen Jimmy tog över verksamheten.

Får på sommarbete på Smörgrundet i Jakobstad
Enlunds får på Smörgrundet i Jakobstad. Får på sommarbete på Smörgrundet i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Jakobstad,får,Smörgrundet

För tillfället har de över 500 får, inklusive lamm, och det är med en viss oro de ser fram emot sommaren när fåren ska gå ute. En del får har placerats på holmar, bland annat på Smörgrundet i Jakobstad i Gamla Hamn, men de flesta finns på land i Larsmo.

- Holmarna är ganska säkra. Enligt de uppgifter jag fått simmar inte vargen, jag hoppas det stämmer, säger Ulla Enlund.

Ulla Enlund i affären där företagets fårprodukter säljs
Ulla Enlund. Ulla Enlund i affären där företagets fårprodukter säljs Bild: Yle/Kjell Vikman fårskötsel (ekonomi),Larsmo

- Fåren som finns på land finns bakom elstängsel men det är tyvärr bara 90 centimer högt och för en varg är det lätt att ta sig över.

Problemet i Larsmo är att det inte finns stora ytor för fåren, de betar på samma ställe 1-2 veckor och flyttas sedan till ett nytt ställe där stängslet sätts upp på nytt. Det går inte att ha stora, tunga fasta konstruktioner.

Inga vargar - men nog hundar

Enlunds har förskonats från vargattacker på fåren hittills, däremot har lösdrivande hundar jagat fåren och några har dött.

Ulla Enlund är en trogen radiolyssnare och hon har följt med dagens rapportering från Luke om vargstammen i Finland.

- Jag tycker inte om den, det var en från Luke som sade att man i östra Finland har vant sig vid att leva med vargen.Jag är inte så säker på att det är rätta vägen, säger Ulla Enlund.

Vargen ska finnas i storskogen

Ulla Enlund säger att folk hon pratat med inte vågar ha ut sina barn eller hundar och hon anser att det är fel.

- De vargar som finns i bebyggelse, här och där, de vargarna ska tas bort helt kallt.