Hoppa till huvudinnehåll

16-åriga Dana Leskinen kan få göra det Jari Litmanen bara drömde om: Spela i fotbolls-VM

Dana Leskinen.
Dana Leskinen är nu 16 år och fyller 17 i höst. Hon var med i det finländska lag som tog brons i fotbolls-EM för flickor under 17 år i maj. Dana Leskinen. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn fotboll,Dana Leskinen

16-åriga Dana Leskinen från Esbo ligger oerhört bra till för att få representera Finland i fotbolls-VM. Hon spelade i EM för flickor under 17 år där Finland tog brons. Alla säger att Finland inte tar sig någonstans men det gäller att ta sig i kragen och göra sitt bästa, säger Leskinen.

Dana Leskinen var bara 15 år gammal när hon sommaren 2017 flyttade till Tyskland för att spela i Hoffenheim II i den andra divisionen i damernas Bundesliga.

Hon lämnade då Esboklubben Honka och skolgången i Mattliden. Hon gick ut åttan våren 2017.

– I början tänkte jag att det här är jätte, så där, magee. Men det var nog tufft. Ett nytt språk, ett nytt land, nya människor och ett nytt spelsystem. Det var en stor förändring, säger Leskinen om den första säsongen i Hoffenheim.

Flyttade till Tyskland utan sina föräldrar

Inte nog med att Leskinen flyttade till ett främmande land där man pratade ett främmande språk - dessutom flyttade hon utan sina föräldrar. Hon har under året bott hos en värdfamilj.

– Jag har varit hemma under landslagslägren och har då sett mina föräldrar, säger Leskinen.

Leskinen är anfallare och gjorde 2 mål på 13 matcher under föregående säsong i Tyskland.

"Alla blev glada och lite flippade"

Under EM spelade Leskinen från start i en match och blev inbytt både i semifinalen mot Spanien och bronsmatchen mot England.

Segern över England i bronsmatchen med 2-1 innebar en biljett till VM i Uruguay i november.

– Alla blev glada och lite flippade, kommenterar Leskinen stämningarna inom laget efter att bronsmedaljen var klar.

Hon tror att Finland har goda chanser att klara sig bra också i VM.

– Vi kan utmana stora länder. Holland, Frankrike och Sverige spelar inte i VM. I EM-kvalet blev Sverige och Frankrike efter oss och i själva EM vann vi över Holland, säger Leskinen om Finlands chanser i fotbolls-VM för under 17-åriga flickor i Uruguay.

Finland spelar i VM i samma grupp som värdlandet Uruguay, Ghana och Nya Zeeland. 16 länder är med men bara tre stycken från Europa. De två bästa från varje grupp går vidare till kvartsfinal. Turneringen avgörs mellan den 13 november och 1 december 2018.

"Känner eufori då jag gör mål"

Dana Leskinen började spela fotboll som 6-7-åring. Hon säger att det då bara var en avlägsen dröm att spela i VM.

– Kanske jag då hade en dröm om EM och VM men alla i Finland säger att vi aldrig tar oss någonstans. Men det gäller att ta sig i kragen och göra sitt bästa. Nu som lite äldre tänker jag att det är stort att ha tagit brons i EM och kvalificera sig för VM.

Leskinens första klubb var Grankulla IFK. Hon säger att hon rätt snabbt märkte att hon var bra och ville därför fortsätta.

– Jag är snabb och är bra i en-mot-en-situationer. Jag tycker om att göra mål och känner eufori då det sker.

Leskinens första förebild inom fotbollen var argentinaren Lionel Messi men numera ser hon danska Pernille Harder som sin förebild.

Spelade ett år med pojkar

Leskinen spelade som barn ett år med pojkarna i Grankulla IFK.

– Det kom frågor om jag vill spela med pojklaget. En annan flicka, Nana Yang, spelade då också där. Yang var nu också med och tog brons i EM, säger Leskinen

Tycker du det finns en skillnad mellan herr- och damfotboll?

– De är kanske lite annorlunda. Männen anses bättre då de har hårdare tempo men jag tycker inte det finns en skillnad i tempot. Några skillnader finns men de är svåra att förklara.

Läs också