Hoppa till huvudinnehåll

Hangöunga tar med vuxna på en nattlig promenad - "Vi vill utmana de vuxna och visa vad vi sysslar med"

Hur ser en stad ut ur de ungas perspektiv? Och vad händer då de träffar vuxna på de platser där de unga brukar hänga? Det här kan man få svar på genom att delta i en nattlig promenad som några Hangöungdomar har planerat.

Den kanadensiska gruppen Mammalian Diving Reflex leder workshopen som utmynnar i föreställningen Nightwalks with Teenagers på Hangö teaterträff. Föreställningen går av stapeln på fredag och lördag (8.6 och 9.6).

Idén är att Hangöungdomarna tar med publiken på en promenad till de ställen där de brukar umgås med varandra.

Genom föreställningarna vill man skapa en plats där unga och vuxna kan mötas och lära sig någonting om och av varandra.

De unga bestämmer

Suppharat Tongrakchart går i årskurs sju och är en av deltagarna i workshopen. Hon tyckte genast att projektet verkade intressant då hon hörde om det tidigare i våras.

- Det är intressant eftersom det är vi unga som bestämmer här, inte de vuxna. Vi skapar en balans mellan unga och vuxna, säger hon.

Alla är inte fast i telefonerna

Eftersom Hangö är en liten stad finns det inte så många intressanta platser, säger hon. Själv brukar Suppharat Tongrakchart umgås med sina vänner på skolgårdar och olika lekplatser eller på någon pizzeria i staden.

- Jag har en känsla av att många vuxna tror att vi bara är hemma och ligger i våra sängar med våra telefoner. Men många unga sysslar också med annat, som att läsa och idrotta, säger Suppharat Tongrakchart.

Alina Ahtialansaari och Suppharat Tongrakchart dansar.
Alina Ahtialansaari och Suppharat Tongrakchart deltar i Nigthwalks with Teenagers. Alina Ahtialansaari och Suppharat Tongrakchart dansar. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,Västnyland,ungdomar,dans,Alina Ahtialansaari

Hon har stora förväntningar inför fredagens och lördagens föreställningar. Det kommer att bli en häftig upplevelse, säger hon.

- Vi kommer att nog att utmana publiken. Meningen är att skapa en ovan situation där vi talar med varandra som om vi har känt varandra länge.

Många tror att vi sysslar med dåliga saker

Alina Ahtialansaari är en annan av de unga som är med i projektet. Hon vill att de vuxna ska få veta vad hon och hennes kompisar sysslar med utanför skolan och hemmet.

- Vi vill att de ska komma med och spela med oss och det ska bli roligt.

Hur bra tycker du att vuxna känner till vad ni sysslar med?

- Inte så bra för vi säger inte så mycket till dem vad vi gör. Jag vill att de ska fråga mera, om de vill veta vad vi gör så kan de fråga.

Problemet är att många vuxna utgår från att de unga sysslar med dåliga saker, säger hon.

- Jag hoppas att de vuxna förstår att vi inte gör något dåligt, utan gör roliga saker. Det känns inte bra, säger Alina Ahtialansaari.

Möten på annorlunda nivå

Den kanadensiska gruppen Mammalian Diving Reflex gör motsvarande workshopar med unga runt om i världen.

Meningen är att skapa möten mellan grupper som vanligtvis inte umgås med varandra, säger Jana Eiting.

- De vuxna brukar för det mesta berätta åt de unga vad de ska eller inte ska göra. I det här projektet försöker vi vända på styrkeförhållandet.

Det här går till genom att ungdomarna tar med de vuxna på en nattlig promenad som de har planerat. Under promenaden pratar och diskuterar de med publiken, säger Jana Eiting.

- På det sättet försöker vi skapa ett möte på en annorlunda nivå.

Under promenaden sker också aktiviteter där man utmanar de vuxna. Det kan handla om att dansa eller springa eller vara med i någon tävling.

- Det verkar alltid som om de vuxna inte kan ha roligt eller leka längre. Men det kan alla! Det finns ett barn inom oss allihop!

Läs också