Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs nya bildningsdirektör utesluter inte skolnedläggningar

Elever i Snappertuna skola.
Snappertuna skola var en av dem som staden övervägde att stänga när frågan senast var aktuell. Efter en lång process blev beslutet ändå att inga skolor stängs. Elever i Snappertuna skola. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Raseborgs ekonomiska region,Snappertuna,byskola,elever,skolor

Eleverna i Raseborg blir allt färre. Då kan det hända att man inte kan ha kvar alla skolor. Det säger Raseborgs stads nya bildningsdirektör Tina Nordman till Yle Västnyland.

- I det långa loppet ser jag att man kanske inte kan ha kvar små enheter. Är det ändamålsenligt för eleverna? frågar Nordman.

Hon poängterar hur som helst att det finns många bitar i pusslet som man måste fundera på.

"Ett brett nätverk med välfungerande och innovativa skolor"

Staden har nyss efter en lång process beslutat att inga skolor stänger.

Nordman påpekar att de sjunkande elevantalen är ett problem i hela landet men att alla skolor måste hålla måttet så att barnen får jämlik undervisning som håller hög kvalitet och följer läroplanen.

En kvinna i svart jacka står ute vid en ek. Hon heter Tina Nordman.
Tina Nordman En kvinna i svart jacka står ute vid en ek. Hon heter Tina Nordman. Bild: Yle/Veronica Montén bildningsdirektörer,västnyland,Raseborg

I stadens pinfärska strategi står det inte att staden bevarar alla skolor utan att staden "bibehåller ett brett nätverk med välfungerande och innovativa skolor".

Vad är målet med bildningen i Raseborg?

I Raseborg efterlyser Nordman en lokal utvecklingsplan för bildningen. En plan skulle slå fast stadens mål inom bildningen och hur man når dem.

- Sedan har vi vår nya strategi som vi också ska följa och fundera kring, funderar Nordman.

I stadens strategi nämns bättre inlärningsresultat i skolorna som ett mål.

Nordman inleder som bildningsdirektör i Raseborg den 6 augusti.

Bildningsdirektören ansvarar för stadens skolor och daghem samt för biblioteken och den övriga kultur- och fritidsverksamheten.

Artikeln bygger på en intervju som Veronica Montén gjorde.