Hoppa till huvudinnehåll

Succén fortsätter - nästan 200 turer ordnas i pop up-museet i Katedralskolan i Åbo

Två personer jobbar på arkeologiska utgrävningar i Katedralskolan i Åbo.
Två personer jobbar på arkeologiska utgrävningar i Katedralskolan i Åbo. Bild: Yle/ Kalle Mäkelä Katedralskolan i Åbo,Åbo,arkeologi,utgrävningar,turku goes underground

Museet "Åbo goes underground" har väckt ett enormt intresse.

Från början hade Museicentralen tänkt ordna ett 40-tal guidade rundturer i Katedralskolans gamla gymnastiksal, men nu har man förlängt tiden från tre veckor till sex veckor.

Reklamskylt över Turku goes underground- utställningen i Katedralskolan i Åbo.
Reklamskylt över Turku goes underground- utställningen i Katedralskolan i Åbo. Bild: Yle/ Linus Hoffman Katedralskolan i Åbo,Åbo,arkeologi,utgrävningar,turku goes underground

Tjugo personer ryms med på varje guidning, och just nu har man redan planerat in nästan 200 rundvandringar på finska, svenska och engelska.

Besökarna rör sig på en brygga ovanför källaren, där man kan se de medeltida sten- och tegelbyggnadernas källarkonstruktioner.

En person går med ett ämbare på arkeologiska utgrävningarna i Katedralskolan i Åbo.
En person går med ett ämbare på arkeologiska utgrävningarna i Katedralskolan i Åbo. Bild: Yle/ Kalle Mäkelä Katedralskolan i Åbo,Åbo,arkeologi,utgrävningar,turku goes underground

- Någon undrade vad som är intressant då man bara ser källarna. Bara källarna! De är ju fulla med föremål och historier, utbrister arkeologen Kari Uotila.

Många historier gömmer sig under gymnastiksalens golv

Och det är just historierna från det allra äldsta Åbo som fascinerar.

Husen som funnits under Katedralskolans gympasal har under en tid tillhört apotekaren Jonas Synnerberg, så här har man bland annat hittat glas från seltervattenflaskor, liksom böjda rör som kan ha använts för att destillera sprit.

Vy över arkeologiska utgrävningar i Katedralskolan i Åbo.
Vy över arkeologiska utgrävningar i Katedralskolan i Åbo. Bild: Yle/ Kalle Mäkelä Katedralskolan i Åbo,Åbo,arkeologi,utgrävningar,turku goes underground

På ett annat ställe i utgrävningarna har man hittat det stora hus där fältmarskalk Evert Horn bodde.

Man vet att en Bell-Lancasterskola har verkat här och några år senare fanns en sparbank på 1820-talet, just innan Åbo brand.

Och i en källare har man hittat ölflaskor med korken kvar - flaskor som troligen har exploderat av hettan i branden.

En spade ligger i en grop i ett område där det pågår arkeologiska utgrävningar.
En spade ligger i en grop i ett område där det pågår arkeologiska utgrävningar. Bild: Yle/ Kalle Mäkelä Katedralskolan i Åbo,Åbo,arkeologi,utgrävningar,turku goes underground

- Vi har reserverat 45 minuter för varje guidning, så vi får lov att välja de bästa historierna. Annars kunde vi hålla på i flera timmar, förklarar den guidande arkologen Robin Engblom.

En del av gamla Åbo förblir en hemlighet - allt kan inte utforskas

Efter Åbo brand 1827 revs ruinerna efter de ödelagda stadshusen och källarvåningarna fylldes med byggavfallet.

Classicums, det vill säga nuvarande Katedralskolans gymnastiksal, byggdes på ruinerna år 1902.

Då undersöktes en del av källarna, men nu då gymnastiksalen ska renoveras gör man en större arkeologisk inventering.

Vy över arkeologiska utgrävningar i Katedralskolan i Åbo.
Vy över arkeologiska utgrävningar i Katedralskolan i Åbo. Bild: Yle/ Kalle Mäkelä Katedralskolan i Åbo,Åbo,arkeologi,utgrävningar,turku goes underground

- Ändå kommer vi inte åt att undersöka allting denna gång heller. Bland annat skulle det vara intressant att undersöka vad som finns under Kloster ågatan, den tre meter smala gata som går mellan husen, säger Uotila.

Handelsfartyg seglade till Klosterkvarteret med värdefulla varor

Husen i Klosterkvarteret längs ån var bland de vackraste och mest värdefulla i det medeltida Åbo, för hit ända kunde handelsfartygen ta sig upp längs Aura å innan de lossade sina varor.

Husen kunde alltså få värdefulla varor lossade rätt in i sina källare.

Men samtidigt är Kloster ågatan så smal och krokig att den troligen har varit en stig längs åkanten långt innan Åbo blev en stad.

- Nedanför gatan sluttar marken ner mot ån, så det här var den naturliga stigen längs ån. Under gatan kunde vi alltså hitta fynd från 1100- och 1200-talet, men det får vila tills man om kanske 100 år nästa gång gör arkeologiska utgrävningar här, säger Uotila.

Husgrunder i arkeologiska utgrävningarna i Katedralskolan i Åbo.
Husgrunder i arkeologiska utgrävningarna i Katedralskolan i Åbo. Bild: Yle/ Kalle Mäkelä Katedralskolan i Åbo,Åbo,arkeologi,utgrävningar,turku goes underground

De guidade rundvandringarna börjar den 12 juni.

Efter sommaren ska de arkologiska utgrävningarna vara slutförda.

Då täcks de in igen och gymnastiksalen får ett nytt golv.

- Det skulle vara fint att ha museet en längre tid, men byggnaderna har bevarats tack vare att de varit gömda i fuktig jord. Nu då de kommer i kontakt med luften förstörs de lätt, säger Engblom.

Läs också