Hoppa till huvudinnehåll

Tottenhambacken Rose ber familjen stanna hemma på grund av rasism i Ryssland: ”Pappa var väldigt upprörd, jag kunde höra det”

Danny Rose är engelsk fotbollsspelare.
Danny Rose tycker inte att rasismfall sköts bra. Danny Rose är engelsk fotbollsspelare. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Danny Rose

Att det är Ryssland som arrangerar fotbolls-VM har inte tagits emot med öppna armar av alla. Rasismen i landet har bidragit till extraförberedelser bland annat i det engelska landslaget.

Enligt Sky Sports säger förbundskaptenen Gareth Southgate att de engelska spelarna inte kommer att lämna fotbollsplanen om de utsätts för rasism.

– Det är helt och hållet oacceptabelt, säger Southgate om att lämna planen i protest och fortsätter:

– Människor i en idealistisk värld kommer att säga att ”ni borde göra det” men då skulle vi säkert bli utkastade ur turneringen.

Gareth Southgate är Englands förbundskapten.
Southgate ville ta upp rasismfrågan redan före turneringen. Gareth Southgate är Englands förbundskapten. Bild: imago/Uk Sports Pics Ltd/ All Over Press Gareth Southgate

Southgate motiverar beslutet med spelarnas enorma arbetsmängd och drömmen om att få spela VM.

– De har jobbat hela livet för att komma till VM. Vår idé är alltså att ta upp problemen och bemöta dem men på ett sätt så att de kan spela i turneringen.

Rasismstraffen "skrattretande"

Tottenhambacken Danny Rose har bett familjen stanna hemma på grund av rasismen i Ryssland.

– Jag är inte orolig för min egen del men jag sade till min familj att jag vill att de stannar hemma på grund av rasism och annat som kunde hända, säger Rose till Evening Standard.

– Min pappa var väldigt upprörd, jag kunde höra det på honom. Han sade att han kanske aldrig mera får chansen att se mig spela i VM.

Fifa gav det ryska fotbollsförbundet böter på 22 000 pund för supportrars rasistiska påhopp på franska spelare i samband med en träningsmatch i Sankt Petersburg i mars. Jämförelsevis gav Fifa nyligen det engelska fotbollsförbundet böter på 16 000 pund för att en engelsk U20-spelare drack energidricka av ett företag som inte var lagets sponsor.

– Böter på 22 000 pund är äckligt, säger Rose.

– Vad förväntar sig Fifa? Jag vill inte låta arrogant men om jag fick böter på 22 000 – utan att låta dryg – skulle det inte betyda så mycket. Att ett land tvingas betala 22 000 är skrattretande.

Inte bara rasism har tyngt Roses liv. Han har också kämpat med depression, skriver The Guardian.