Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdskvällen på Strömsö lockade 2000 besökare

Trädgårdskväll på Strömsö.
Trädgårdskväll på Strömsö. Bild: Yle/Siv Wester Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Kring 2 000 ivriga trädgårdsentusiaster samlades för Strömsös trädgårdskväll på torsdagen. Man vet ju att folk ska komma, men ändå blir man överraskad över att se så många glada besökare, säger Camilla Forsén-Ström.

På torsdagen ordnades trädgårdskvällen på Strömsö för andra gången. Trots att det såg regntungt ut tidigare på dagen, höll vädret upp under kvällen och Strömsö vimlade av ivriga besökare.

Se hela sändning här

Forsén-Ström var väldigt nöjd med kvällen.

- Man vet ju att folk ska komma, men ändå blir man överraskad över att se så många. Det såg ju illa ut med vädret, med regn och snålblåst, men vädret blev lite bättre och trädgårdsentusiaster tål alla väder, verkar det som.

Forsén-Ström säger att de lärt sig mycket från förra året.

- Man blir alltid klokare för varje gång. Förra året ville vi alla vara nära varandra, men i år nyttjar vi området bättre och är mer utspridda.

Trädgårdskväll på Strömsö
Camilla Forsén-Ström var nöjd med kvällen. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,Camilla Forsén-Ström,trädgårdskväll på strömsö

"Kaninhoppning är både bra för kaninen och ägaren"

Kvällens största växtälskare var kanske kaninerna från Österbottens kaninhoppare, som är en del av 4H i svenska Österbotten.

Jenni Kanerva är en av medlemmarna och hon har fyra kaniner hon tränar med.

- Kaninhoppning är både bra för kaninen och för ägaren. Båda får motion. Det är också lätt att börja, det enda man behöver är ett mjölkpaket för att börja träna. Så började jag, berättar hon.

Trädgårdskväll på Strömsö
Jenni Kanerva hoppar över hinder med sin kanin Milou. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö (tv-program)
Jim testar på kaninhoppning.
Jim Björni försökte också sig på kaninhoppning. Jim testar på kaninhoppning. Bild: Yle/Siv Wester Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Även för dem utan gröna fingrar

För Jonas Sundström, Strömsös nya programledare sedan hösten, var det lite nervöst i början.

- Det är första gången jag gör direktsändning, så jag var lite nervös i början men sedan lossnade det.

- Gästerna har varit väldigt intressanta. Även om jag inte har några gröna fingrar själv har jag fått ut något och blivit inspirerad. Det här är även för de icke frälsta.

Jonas och tuppen Kokos.
Jonas Sundström med tuppen Kokos. Jonas och tuppen Kokos. Bild: Yle/SIV WESTER Strömsö,Jonas Sundström,trädgårdskväll på strömsö
Trädgårdskväll på Strömsö
Sven-Erik Syrén, Agneta Ståhl Ole Ståhl tycker både om Strömsö och om trädgårdar. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Plantloppis populärt även i år

Plantloppis var en populär punkt under trädgårdskvällen där besökarna får fynda blommor och örter.

Plantloppis på trädgårdskvällen.
Plantloppis. Plantloppis på trädgårdskvällen. Bild: Yle/Siv Wester Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Ingmar Lindqvist sålde bland annat rosor och perenner. Han säger att folk ofta vill ha rosor som blommar, men rekommenderar att man köper en med knopp om man vill att den ska hålla längre.

- Sedan gäller det också att se att den ros man väljer ska ha kommit ordentligt igång så den överlever.

Ingmars barnbarn Rufus och Renée Lindqvist säljer varsin ros som de själva namngett. Det är en ny sort som farfar Ingmar tagit fram.

Det är inte så vanligt att unga är intresserade av trädgård, men de har fått sitt intresse från sin farfar.

- Vårt sommarställe är typ en enda trädgård, så vi har växt upp med det, säger Rufus.

Trädgårdskväll på Strömsö
Renée och Rufus Lindqvist har fått döpa varsin ros som farfar Ingmar odlat fram. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,trädgårdskväll på strömsö
Trädgårdskväll på Strömsö
Emil Lindroos och Elin Jungar har fyndat tomatplantor, broccoli och diverse örter. De har inte varit särskilt intresserade av trädgård tidigare, men nu ska de testa att odla på balkongen. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö

”Vem som helst kan börja med biodling”

Ett lite mer ovanligt inslag i trädgården än rosor är bikupor, trots att blommorna behöver bina.

Marianne och Sven-Olof Ohlsson driver en biodling med ungefär 100 bikupor i dagsläget, tidigare hade de dubbelt fler.

Marianne säger att vem som helst kan börja med en liten biodling med en eller två kupor.

- Det kan vara bra att testa ifall man är allergisk innan, men sedan är det inte alls så svårt att börja. Det är bara att ta modet till sig och man kan få lite undervisning av en biodlare innan man börjar.

Trädgårdskväll på Strömsö
Sven-Olof och Marianne Ohlsson berättar om biodling. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Skrotkonst med ett budskap

Trädgårdskvällen bjöd även på skrotkonst av Mathias Nystrand. Han började samla skrot redan som barn och senare började han göra konst av det.

Trädgårdskväll på Strömsö.
Sandra Linjamaa, Hanna Suominen och Jaime Pereira testar spela på Nystrands skrotkonst. Trädgårdskväll på Strömsö. Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö

Han tycker om det estetiska i skrot, men han har också ett budskap med sin konst.

- Allt mer blir skrot idag. Massproduktionen är ju en ganska ny företeelse om man tänker på den mänskliga historien. Det är ju egentligen de senaste 100 åren man börjat slänga så mycket som vi gör.

- Jag gillar tanken att inte köpa så mycket, skrotkonsten blir då som en manifestation. Ett lättsamt sätt att föra fram ett tyngre budskap.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö