Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdskvällen på Strömsö lockade 2000 besökare

Trädgårdskväll på Strömsö.
Trädgårdskväll på Strömsö. Bild: Yle/Siv Wester Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Kring 2 000 ivriga trädgårdsentusiaster samlades för Strömsös trädgårdskväll på torsdagen. Man vet ju att folk ska komma, men ändå blir man överraskad över att se så många glada besökare, säger Camilla Forsén-Ström.

På torsdagen ordnades trädgårdskvällen på Strömsö för andra gången. Trots att det såg regntungt ut tidigare på dagen, höll vädret upp under kvällen och Strömsö vimlade av ivriga besökare.

Se hela sändning här

Forsén-Ström var väldigt nöjd med kvällen.

- Man vet ju att folk ska komma, men ändå blir man överraskad över att se så många. Det såg ju illa ut med vädret, med regn och snålblåst, men vädret blev lite bättre och trädgårdsentusiaster tål alla väder, verkar det som.

Forsén-Ström säger att de lärt sig mycket från förra året.

- Man blir alltid klokare för varje gång. Förra året ville vi alla vara nära varandra, men i år nyttjar vi området bättre och är mer utspridda.

Trädgårdskväll på Strömsö
Camilla Forsén-Ström var nöjd med kvällen. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,Camilla Forsén-Ström,trädgårdskväll på strömsö

"Kaninhoppning är både bra för kaninen och ägaren"

Kvällens största växtälskare var kanske kaninerna från Österbottens kaninhoppare, som är en del av 4H i svenska Österbotten.

Jenni Kanerva är en av medlemmarna och hon har fyra kaniner hon tränar med.

- Kaninhoppning är både bra för kaninen och för ägaren. Båda får motion. Det är också lätt att börja, det enda man behöver är ett mjölkpaket för att börja träna. Så började jag, berättar hon.

Trädgårdskväll på Strömsö
Jenni Kanerva hoppar över hinder med sin kanin Milou. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö (tv-program)
Jim testar på kaninhoppning.
Jim Björni försökte också sig på kaninhoppning. Jim testar på kaninhoppning. Bild: Yle/Siv Wester Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Även för dem utan gröna fingrar

För Jonas Sundström, Strömsös nya programledare sedan hösten, var det lite nervöst i början.

- Det är första gången jag gör direktsändning, så jag var lite nervös i början men sedan lossnade det.

- Gästerna har varit väldigt intressanta. Även om jag inte har några gröna fingrar själv har jag fått ut något och blivit inspirerad. Det här är även för de icke frälsta.

Jonas och tuppen Kokos.
Jonas Sundström med tuppen Kokos. Jonas och tuppen Kokos. Bild: Yle/SIV WESTER Strömsö,Jonas Sundström,trädgårdskväll på strömsö
Trädgårdskväll på Strömsö
Sven-Erik Syrén, Agneta Ståhl Ole Ståhl tycker både om Strömsö och om trädgårdar. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Plantloppis populärt även i år

Plantloppis var en populär punkt under trädgårdskvällen där besökarna får fynda blommor och örter.

Plantloppis på trädgårdskvällen.
Plantloppis. Plantloppis på trädgårdskvällen. Bild: Yle/Siv Wester Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Ingmar Lindqvist sålde bland annat rosor och perenner. Han säger att folk ofta vill ha rosor som blommar, men rekommenderar att man köper en med knopp om man vill att den ska hålla längre.

- Sedan gäller det också att se att den ros man väljer ska ha kommit ordentligt igång så den överlever.

Ingmars barnbarn Rufus och Renée Lindqvist säljer varsin ros som de själva namngett. Det är en ny sort som farfar Ingmar tagit fram.

Det är inte så vanligt att unga är intresserade av trädgård, men de har fått sitt intresse från sin farfar.

- Vårt sommarställe är typ en enda trädgård, så vi har växt upp med det, säger Rufus.

Trädgårdskväll på Strömsö
Renée och Rufus Lindqvist har fått döpa varsin ros som farfar Ingmar odlat fram. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,trädgårdskväll på strömsö
Trädgårdskväll på Strömsö
Emil Lindroos och Elin Jungar har fyndat tomatplantor, broccoli och diverse örter. De har inte varit särskilt intresserade av trädgård tidigare, men nu ska de testa att odla på balkongen. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö

”Vem som helst kan börja med biodling”

Ett lite mer ovanligt inslag i trädgården än rosor är bikupor, trots att blommorna behöver bina.

Marianne och Sven-Olof Ohlsson driver en biodling med ungefär 100 bikupor i dagsläget, tidigare hade de dubbelt fler.

Marianne säger att vem som helst kan börja med en liten biodling med en eller två kupor.

- Det kan vara bra att testa ifall man är allergisk innan, men sedan är det inte alls så svårt att börja. Det är bara att ta modet till sig och man kan få lite undervisning av en biodlare innan man börjar.

Trädgårdskväll på Strömsö
Sven-Olof och Marianne Ohlsson berättar om biodling. Trädgårdskväll på Strömsö Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Skrotkonst med ett budskap

Trädgårdskvällen bjöd även på skrotkonst av Mathias Nystrand. Han började samla skrot redan som barn och senare började han göra konst av det.

Trädgårdskväll på Strömsö.
Sandra Linjamaa, Hanna Suominen och Jaime Pereira testar spela på Nystrands skrotkonst. Trädgårdskväll på Strömsö. Bild: Yle/Markus Bergfors Strömsö

Han tycker om det estetiska i skrot, men han har också ett budskap med sin konst.

- Allt mer blir skrot idag. Massproduktionen är ju en ganska ny företeelse om man tänker på den mänskliga historien. Det är ju egentligen de senaste 100 åren man börjat slänga så mycket som vi gör.

- Jag gillar tanken att inte köpa så mycket, skrotkonsten blir då som en manifestation. Ett lättsamt sätt att föra fram ett tyngre budskap.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Första veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.