Hoppa till huvudinnehåll

Första spadtaget för gasledningen i Ingå - projektet ska sysselsätta men inte störa

Sten vid bygget av Balticconnector i Ingå.
Arbetet med Balticconectors gasledning har nu satt i gång på allvar. Sten vid bygget av Balticconnector i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Balticconnector,grus,Ingå,sten

Arbetet med Balticconnectors gasledning kommer att synas, men inte vara till besvär för omgivningen, och det samma gäller markarbetet.

Projektdirektören Tom Främling lovar att man fortsätter hålla en tät kontakt med markägare och kommunen nu när arbetet sätter i gång på allvar.

På fredagseftermiddagen (8.9) tog man det första spadtaget vid byggarbetsplatsen för Balticconnectors gasledning i Fjusö i Ingå.

Det var en högtidlig ceremoni med såväl inhemska miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) och EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen som Estlands ekonomi- och infrastrukturminister Kadri Simson på plats.

Detalj från första spadtaget för Balticconnector i Ingå.
Här togs det första spadtaget. Detalj från första spadtaget för Balticconnector i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Balticconnector,Ingå

- Vi ska börja bygga nu. Hittills har vi gjort det förberedande arbetet såsom att ansöka om alla lov, planeringsarbetet och skriva kontrakt med olika företag, berättar vd Herkko Plit.

Projektet omfattar ett bygge av rörledningar, stationer och system som ska sammankoppla gasnäten i Finland och Estland med varandra.

Verkställande direktör Herkko Plit för Balticconecctor vid byggarbetsplatsen i Ingå.
Vd Herkko Plit visar i vilket skede arbetet är. Verkställande direktör Herkko Plit för Balticconecctor vid byggarbetsplatsen i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ingå,Balticconnector,verkställande direktör,herkko plit

Man har redan påbörjat arbetet med landledningen och kompressorn och nu ska man förbereda havsbottnen för havsledningen.

Arbetet beräknas vara färdigt i slutet av år 2019.

Vi har försökt lägga rören på sådana ställen att det påverkar möjligast lite och så försöker vi hålla kontinuerlig kontakt med kommunen och markägare

Projektdirektör Tom Främlig säger att de försäkrar sig om att inte arbetet stör kommuninvånarna genom att ha en tät kontakt med kommunen.

- Vi har försökt lägga rören på sådana ställen att det påverkar möjligast lite och så försöker vi hålla kontinuerlig kontakt med kommunen och markägare, berättar han.

Projektdirektör Tom Främling vid bygget av Balticconnector-gasledningen i Ingå.
Projektdirektör Tom Främling menar att arbetet inte ska störa invånarna. Projektdirektör Tom Främling vid bygget av Balticconnector-gasledningen i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Balticconnector,Ingå,tom främling

Herkko Plit säger att de alltid utgår ifrån miljöaspekten först då de sätter i gång ett projekt.

- Det är mycket viktigt, det börjar alltid med miljöfrågorna. Vi kommer att beakta bullernivån så att vi inte arbetar nattetid. Vi tar på det sättet hänsyn till miljön och människorna, förklarar han.

Arbetet kan synas ute till havs

Arbetet med havsbottnen påminner om det arbete man gör på land, berättar Främling.

- En havsbotten är ojämn precis som på land så det finns höjder och gropar. Vi har försökt hitta en rutt så vi kan gå förbi de flesta ojämnheter, men vi har några ställen som vi måste fylla med sten eller schakta ner.

Ifall man rör sig till havs precis under arbetets gång lägger man nog märke till det, menar han.

- Det är ganska korta tider som vi är ute till sjöss, men visst kommer det att synas. Det är ganska stora fartyg som verkar här.

Ingåborna ser möjligheter i projektet

Plit säger att han är glad över att projektet har engagerat invånarna.

- Det varit en livlig diskussion i trakten och människor har funderat över hur de kan utnyttja projektet, säger han.

Han menar att många lokala företag såsom restauranger kommer att dra nytta av den ökade kommersen i samband med projektarbetet.

Balticconnector har i maj skrivit avtal med Louhintahiekka om bygg- och installationsarbeten för landledningen och RTA-yhtiöt om arbetet som kommer att genomföras vid kompressorstationen.

Båda är visserligen inhemska företag, men inte lokala.

Baracker vid bygget av Balticconnector i Ingå.
Entreprenören ska involvera lokala företag. Baracker vid bygget av Balticconnector i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Balticconnector,baracker,Ingå

När det gäller underleverantörer och arbetskraft menar Främling ändå att de kommer att engagera lokala.

- Louhintahiekka verkar i hela Finland, men de brukar använda flera lokala underleverantörer. Också i Ingå är flera lokala företag involverade.

Hela projektet kommer att omfatta kring 2 000 personer.

- Kanske fem till tio procent av de manåren i bästa fall, svarar Främlig på frågan gällande hur många personer från Ingå som kan sysselsättas i och med projektet.

Gasledningsrör för Balticconnector i Ingå.
Rören lagras i hamnbolaget Inkoo Shippings utrymmen. Gasledningsrör för Balticconnector i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Balticconnector,Ingå,Gasledning

Avverkningen av träd sköts av det lokala företaget Tilanhoitajat.

- I sådana uppgifter där det är enkelt att sysselsätta lokala företag gör vi det gärna, säger Herkko Plit.

Hamnbolaget Inkoo Shipping har också varit med på ett hörn.

- De hyr ut lagringsutrymme för rören. Det finns en möjlighet att till exempel stenmaterialet som vi använder till havs tas från Ingå och då kommer Inkoo Shipping och hamnen att vara väldigt mycket involverade där, berättar Tom Främling.

Ingen inverkan på Ingås image

Ingås nya kommundirektör Robert Nyman tror att projektet har en betydelse när det gäller arbetsmöjligheter. Däremot tycker han inte det har någon större inverkan på kommunens profil.

Ingås kommundirektör Rober Nyman vid hamnen i Ingå.
Kommundirektör Robert Nyman har inte hört något knarr kring projektet. Ingås kommundirektör Rober Nyman vid hamnen i Ingå. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ingå,kommundirektörer,robert nyman

- Ingå är känt för sin fina skärgård, natur och framåtanda så jag tror att det är snarare det vår image bygger på, säger han.

Nyman tror inte heller att bygget har någon negativ inverkan på Ingå som skärgårdsidyll.

- Jag har hört av kommuninvånarna att Balticconnector har skött sig utmärkt, hittills har jag inte hört något knarr, svarar han.

Nyman tycker att det är trevligt att få ministerbesök till Ingå.

- All synlighet är positiv. I och med det här syns det att vi ligger logistiskt på ett jätteattraktivt område och att vi har ypperliga möjligheter att erbjuda andra aktörer, konstaterar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland