Hoppa till huvudinnehåll

Läcka: Boris Johnson varnar för brexit-härdsmälta och beundrar Donald Trump

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson under G20-utrikesministermöte i Argentina den 21 maj.
Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson under G20-utrikesministermöte i Argentina den 21 maj. Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson under G20-utrikesministermöte i Argentina den 21 maj. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson

"Jag beundrar Donald Trump allt mer. Jag har blivit mer och mer övertygad om att det finns en metod i hans galenskap", sade Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson vid en privat middag som inspelades i hemlighet.

Buzzfeed har fått tag på en hemlig inspelning av utrikesminister Johnsons synpunkter på Storbritanniens utträde ur EU och brittisk utrikespolitik.

Johnson deltog i ett möte vid den konservativa kampanj- och lobbygruppen Conservative Way Forward och åt middag med ett tjugotal konservativa aktivister efter mötet. Under middagen besvarade han en lång rad frågor och hans frispråkiga svar har alltså nu läckt ut.

Tänk om Trump skulle sköta brexit!

Då Johnson fick en fråga om Trump sa han att han förhåller sig allt positivare till Trump och skämtade också om att han inte skulle ha något emot att Trump skulle leda brexitförhandlingarna.

- Jag beundrar Donald Trump allt mer. Jag har blivit mer och mer övertygad om att det finns en metod i hans galenskap, säger Johnson i inspelningen.

- Tänk om Trump skulle sköta brexit. Han skulle vara jävla hård. Det skulle bli en massa sammanbrott och kaos. Alla skulle tro att han blivit galen. Men egentligen så skulle man kanske komma någon vart. Det är en verkligt bra tanke, tillägger Johnson.

Varnar för brexit-härdsmälta, men "det kommer att bli okej till slut"

Johnson gav många öppenhjärtiga kommentarer om Storbritanniens utträde ur EU under den här middagen.

Enligt honom är premiärminister Theresa May nu på väg in i en mer stridslysten (combative) fas gentemot Bryssel.

- Man måste inse det faktum att det nu riskerar att uppstå en härdsmälta, okej? Jag vill inte att någon drabbas av panik under härdsmältan. Ingen panik, pro bono publico (för samhällets bästa), ingen jävla panik. Det kommer att bli okej till slut.

Johnson varnar för att brexitförespråkarna riskerar få en betydligt sämre uppgörelse än vad de hoppats. Enligt honom är den brittiska regeringen så livrädd för kortvariga ekonomiska störningar att den riskerar att kasta bort de möjligheter som brexit erbjuder.

Irländska gränsen - en struntfråga?

Vad gäller rädslan för brexit i förhållande till gränsen mellan Nordirland och Irland så tycker Johnson att det är ett problem som har fått alldeles för stor uppmärksamhet.

- Det är så få företag som de facto använder den gränsen regelbundet, det är helt otroligt att vi låter svansen styra på det här sättet. Vi låter hela vår agenda styras av den här dårskapen, säger Johnson.

Putin känner djup skam

Under middagen diskuteras också Ryssland. Enligt Johnsons analys så känner Rysslands president Vladimir Putin "djup skam" för att han styr ett land som förlorat så mycket av sin globala betydelse och sitt inflytande.

Johnson menar att Putin vill ha revansch för det nederlaget och att det är därför han "vill ställa till med problem".

Johnson avslöjar att premiärminister May nu under G7-mötet i Kanada kommer att presentera en brittisk plan för hur man ska mota ryska sabotageförsök.

Storbritannien vill att man bildar någon typ av internationell insatsgrupp som snabbt kan upptäcka och svara på allt från rysk cyberkrigföring till ryska lönnmord.

Källor: Buzzfeed, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes