Hoppa till huvudinnehåll

Morden i Sandhamn - svensk krimserie i sol och skärgård fortsätter med nya fall på Yle Arenan och Yle Fem - möt regissören Mattias Ohlsson

Nora (Alexandra Rapaport) & Henrik (Jonas Malmsjö).
Filmscenerna i Morden i Sandhamn är vackra och ljusa. Här byggs spänningen upp i fullt dagsljus. - Vi har tänkt bort mörkret, konstaterar regissören Mattias Ohlsson. På bilden ser du Nora (Alexandra Rapaport) & Henrik (Jonas Malmsjö). Nora (Alexandra Rapaport) & Henrik (Jonas Malmsjö). Bild: Johan Paulin Morden i Sandhamn

Det är spänning och brott men samtidigt solglitter, öppna hav och vackra ljusa sommarnätter. Ett filmgrepp som inte bara går hem i Norden utan som också känns exotiskt för många mellaneuropeiska tittare.

- Det har kallats för "Scandinavian Blue Sky"; blå himlar, öppna hav och sol på alla möjliga och omöjliga ställen. Det tyckte jag var lite roligt då jag hörde det, berättar den svenska regissören Mattias Ohlsson som står för regin i Morden i Sandhamn.

Stämningar

Det är nog redan då Nora kommer cyklande på den knastrande sandvägen och stannar och ger Thomas en mjuk kram som man förstår att de är goda vänner och eventuellt något mer?

På samma sätt etableras redan i början också kluckandet från småbåtarna, de skriande måsarna samt en udda detalj som antyder att här - mitt i allt det vackra - nog är luriga saker på gång.

Spontant storgillar jag vyerna, stämningen, den lediga dialogen och att det är väldigt snyggt gjort, både filmat och klippt.

Morden i Sandhamn, dramatiseringar av Viveca Stens böcker, är framme vid sjätte säsongen. 19 delar har det hittills blivit med juristen Nora, kriminalinspektör Thomas och hans kollega Mia i fokus.

Den nya säsongen bjuder på fyra fristående historier och det går bra att titta även om man inte tittat tidigare.

Karaktärerna Thomas och Nora på en brygga med en polisbåt i bakgrunden.
Karaktärerna Thomas och Nora på en brygga med en polisbåt i bakgrunden. Bild: Johan Paulin Yle Fem,Morden i Sandhamn,Jakob Cedergren,Alexandra Rapaport,Morden i Sandhamn - I sanningens namn
Småbåt på vattnet.
Småbåt på vattnet. Morden i Sandhamn

Den visuella miljön är mysig och estetisk. De rödmålade strandbodarna, småskaligheten i byns centrum och närheten till grannarna gör att det dessutom känns som vår egen finländska skärgård.

Inspelningsplatsen är däremot Sandhamn i Stockholms skärgård och villorna lite lyxigare än den genomsnittliga sommarstugan.

nora på trappan
nora på trappan Morden i Sandhamn
De nya sommargästerna Carsten (Alexander Karim) och Celia (Kaisa Hammarlund) bjuder på fest.
De nya sommargästerna Carsten (Alexander Karim) och Celia (Kaisa Hammarlund) bjuder på fest. Bild: Johan Paulin Morden i Sandhamn
terass och brygga
terass och brygga Morden i Sandhamn

Många har genom åren följt Morden i Sandhamn och återvänder gärna till varje ny säsong.

Så här tycker finländska tittare på nätet om vad som hittills gjort dem nöjda:

Finländska tittarkommentarer

"Nora... Sandhamn...skickliga rollprestationer överlag…"

"Skärgårdsmiljön, förstås. Intrigen brukar också hyfsat hänga ihop. Men det som jag finner jobbigt är alla dessa trassliga kärleksaffärer som ska blandas in, utan att de tillför berättelsen nånting."

"Havsmiljön och verklighetstrogna rollpreststioner."

"Nora, Sandhamn och svenska."

"Vyerna, Noras värme och spänningen..."

"Sarjan käsikirjoitus. Ja näyttelijät.
Henkilökemiat, kauniit maisemat ja murhien juonet."

Mattias Ohlsson regissör på inspelningsplats.
Regissör Mattias Ohlsson på inspelningsplats. Mattias Ohlsson regissör på inspelningsplats. Bild: Johan Paulin. Mattias Ohlsson

Om du till hundra procent vill behålla illusionen av tv-seriens miljö då ska du sluta läsa här och klicka vidare till Yle Arenan och seriens programsidor. För nu går vi bakom kulisserna i den idylliska skärgårdsmiljön.

Mattias Ohlsson har regisserat Morden i Sandhamn från och med den andra säsongen år 2012. I ett flertal år var det ett samarbete med regissörskollegan Niklas Ohlson men den nyaste säsongen regisserar han nu ensam.

Nora (Alexandra Rapaport).
Nora (Alexandra Rapaport). Morden i Sandhamn
Thomas (Jakob Cedergren) & Mia (Sandra Andreis).
Thomas (Jakob Cedergren) & Mia (Sandra Andreis). Bild: Johan Paulin Morden i Sandhamn

Att vara eller inte vara

Antingen trivs man i skärgården eller så gör man det inte.
Den dialogen förs i årets första del. Kriminalinspektören Thomas´ fru är nämligen en sådan som gärna håller sig hemma i storstaden.

Känner du dig själv bekväm bland kobbar och skär?

- Jag tycker om att vara på Sandhamn, men jag tycker inte om båtar och det kalla vattnet. Så jag är ingen skärgårdskille överhuvudtaget. Jag är nog motsvarigheten till polisens fru.

Regissören Mattias Olsson på inspelningsplats.
- Jag förstår tjusningen då när jag är där, men skärgårdsboende är inget för mig, konstaterar Mattias Ohlsson glatt men ärligt. Regissören Mattias Olsson på inspelningsplats. Bild: Johan Paulin. Mattias Olsson

Å andra sidan är det oftast kyliga tider i skärgården då inspelningsteamet tillbringat tiden där (maj-juni och åter i augusti-oktober) så kanske det också bidragit till hans reserverade hållning.

- Det är många skådespelare som fått frysa i vattnet under åren.

I år hade det varit perfekt väder för att spela in i maj, men den aktuella säsongen gjordes redan 2016-2017.

Nora (Alexandra Rapaport) & Jonas (Stefan Gödicke).
Nora (Alexandra Rapaport) & Jonas (Stefan Gödicke). Bild: Johan Paulin. Morden i Sandhamn

De ljusa nätterna

Ofta görs dramaproduktion i studio, eller i varje fall i en inomhusmiljö, men här är man istället väldigt mycket ute.

Vad krävs det av dig som regissör i och med det?

- Vi är väldigt beroende av det naturliga ljuset, mycket mer än under “normala” dramainspelningar. Och vi behöver ett konstant ljus eftersom vi spelar in i kontinuitet.

Nordisk sommarnattshimmel.
Nordisk sommarnattshimmel. Morden i Sandhamn
rodnad på himlen
rodnad på himlen Morden i Sandhamn

Det mest angenäma ljuset enligt Mattias är tidigt på morgonen och sent på kvällen. Vilket betyder utmanande arbetstider, speciellt under de ljusa inspelningsperioderna i maj-juni.

- Vi börjar varje morgon kl. 03 på morgonen när solen går upp. Så jobbar vi på till 12-13-tiden på dagen. Och på kvällen får alla gå tidigt och sova.

Värst är det för skådespelarna.

- De sitter i sminket redan kl. 02!

Det är därför det är väldigt lite natt i slutprodukten Morden i Sandhamn. Och väldigt få riktiga solnedgångar.

- Då man tror att juristen Nora sitter i solnedgången på sin terass, då är det vanligen en soluppgång och klockan är sådär 03.15.

vy över sandhamn
vy över sandhamn Morden i Sandhamn

Vad säger väderappen?

Sandhamn är rätt solsäkert, men som regissör måste man räkna med olika alternativ och plan a, b och c. Ett viktigt verktyg är därför väderapplikationer på nätet.

- Vi planerar helt enligt solens gång på ön och enligt vad apparna säger.

Vädret har ett direkt inflytande på manuset.

- Ser vi att det ska komma dåligt väder skriver vi om manuset så att vi kan flytta in under tak. Vi använder då belysning som gör att bilden i bakgrunden ändå ser solig ut.

Eller som den gången då det skulle bli storm. Då dubblerades arbetsinsatsen.

- Då gjorde vi dubbla team och så gick skådespelarna mellan teamen och jobbade - två inspelningsdagar på en.

Vädret bjuder på många olika slags utmaningar. I den aktuella säsongen finns bilder som tagits fem minuter efter att det plötsligt snöade.

- Vi fick vara lite låga med kameran så snön inte syntes.

regissören mattias ohlsson som regisserar morden i sandhamn
Regissör Mattias Ohlsson. regissören mattias ohlsson som regisserar morden i sandhamn Bild: Mattias Ohlsson. regissörer

Livet runt fiktionen

Då man filmar utomhus finns det förstås allt möjligt som kan överraska.

Motorbåtar som åker i olika riktningar stör både bild och ljud. Flygplanen till och från Helsingfors kan också behöva väntas ut. Men det finns appar även för dem.

Häckande fåglar kunde man kanske tänka sig att någon gång tappat tålamodet på inkräktande filmteam, men det har faktiskt varit tvärtom - fåglarna försöker man alltid locka till sig som statister.

- Vi har spelat upp ljud för att göra fåglarna intresserade och lagt ut fisk för att få med dem på bild.

färjegäster
färjegäster Morden i Sandhamn
sandhamnsfärja
sandhamnsfärja Morden i Sandhamn

Bland de cirka hundra fast bosatta personerna och den större mängden sommargäster har inspelningsteamet alltid blivit vänligt mottaget.

- Vi har fått komma in och filma på många speciella ställen. Många har också uppskattat serien.

- Fast nu vet jag inte om en del har börjat tröttna då det kommit allt mer tyska och franska turister som vill se var Nora bor. Det finns också vissa promenadrutter för turister som är intresserade att se inspelningsplatserna. Men det har ännu inte varit lika mycket folk som i Ystad där Wallander spelats in och dit det kommer busslaster med folk.

Nora (Alexandra Rapaport)
Bankjuristen Nora Linde spelas av den svenska skådespelaren Alexandra Rapaport. Nora (Alexandra Rapaport) Bild: Johan Paulin Morden i Sandhamn

Många lokala har också medverkat som statister och lokala företag har anlitats för olika tjänster, bl.a. transport.

Thomas (Jakob Cedergren)
Kriminalinspektör Thomas Andreasson spelas av den svensk-danska skådespelaren Jacob Cederberg. Thomas (Jakob Cedergren) Bild: Johan Paulin. Morden i Sandhamn

Spänning i dagsljus

Allt är fint och idyllisk. Måsarna skriar, vattnet kluckar och solen går upp eller ner i en kaskad av färger. Men det här är samtidigt ändå en krimserie. Hur går det ihop?

- Vi har inget mörker och har tänkt bort det. Jag tror det finns en lockelse i att det mitt i allt det idylliska händer tragiska och otäcka saker.

Och det speciella sommarljuset på film har faktiskt börjat omtalas som ett begrepp av mellaneuropéer.

- Ja det skandinaviska ljuset och den svenska skärgården är ganska exotiskt för tyskar och fransmän (Morden i Sandhamn sänds bl.a. också i Tyskland och Frankrike). Och vi har fått höra att det här tillhör en genre som då inte är det mörka och svarta “Nordic Noir” utan kallas för “Scandinavian Blue Sky”, vilket jag tyckte var lite roligt då jag hörde det.

- Jag vet inte om det är ett egentligt “begrepp” men det var en producent som myntade det. Han sa att det handlar om blå himlar, öppna hav och sol på alla möjliga och omöjliga ställen.

tall på strand
tall på strand Morden i Sandhamn

På andra sidan havet...

Nästa säsong då, den sjunde? Ja det finns saker på gång men en fortsättning är ännu inte fastslagen.

Och på tal om det. Vi har ju på vår sida av Östersjön också väldigt fina skärgårdsmiljöer som kunde användas som inspelningsplatser.

- Vi borde komma dit helt enkelt!

Ja, har du besökt den finländska skärgården?

- Nej jag har som mest kommit till Helsingfors.

Det finns ju fin skärgård i till exempel Hangö, Pargas, Vasa.

- Hangö har jag kolleger som bor i - bl.a. Jon Lindström har jag för mig. Inget dumt alternativ att flytta Sandhamn till den finska skärgården - jag ska genast prata med min producent!

- Kanske vi kan flytta inspelningarna dit och ändå påstå att vi är i Sandhamn. Så gör vi ju delvis nu också - allt spelas nämligen inte in i Sandhamn. Ibland vill vi kunna åka bil till inspelningsplatsen och då har vi lite alternativa miljöer vi kan ta till. Ibland, det här borde jag inte säga högt, jo nämen det kan jag, använder vi oss av en insjö (!) som inspelningsplats, dvs Mälaren.

Ojojoj.

- Men förhoppningsvis syns det inte.

Läs mer om handlingen i de fyra nya fristående filmerna här

Yle Fem måndagar kl. 22.00, säsongstart 11.6.2018
4 avsnitt / filmer
30 dagar på Yle Arenan

Karaktären Thomas vid en nerbränd byggnad.
Karaktären Thomas vid en nerbränd byggnad. Bild: Johan Paulin Yle Fem,Jakob Cedergren,Morden i Sandhamn,Morden i Sandhamn - I maktens skugga

(Sverige, Säsong 6) Fyra nya fall för Thomas, Mia och Nora ute på Sandhamn. De två första delarna baserar sig på böcker av Viveca Sten.

I maktens skugga (11.6)
Sommaren har precis börjat och de nya sommargästerna Carsten och Celia Larsson har bjudit in hela ön till sommarfest för att inviga sitt nybyggda lyxhus på Fyrudden. Men alla ser inte fram emot festen. Det stora bygget har retat gallfeber på många av öborna, som är allt annat än nöjda med sin nya granne. Festen kommer att sluta i katastrof och Carsten försvinner under två dygn utan att kunna berätta vad som inträffat. Thomas kallas till platsen för att lösa fallet.

I sanningens namn (18.6)
Äntligen är det dags för årets seglarläger på Knarrholmen och stämningen är förväntansfull! Men alla är inte lika glada. Benjamin känner sig ensam och några av de äldre killarna utser honom direkt till hackkyckling utan att ledarna märker något. Mobbningen blir allt värre för varje dag och samtidigt lurar någon i skuggorna, någon som bevakar varje steg som barnen tar. En morgon är Benjamin försvunnen.

I fel sällskap (25.6.)
Nackapolisen tar emot en anonym anmälan om hustrumisshandel. Mia tar tag i anmälan och träffar Minna, som svårt misshandlad har hamnat på sjukhus med sin nyfödda son. Mia ber henne att vittna och lovar henne skyddat boende ute i skärgården. Minnas man André gör allt för få tillbaka sin familj samtidigt som han försöker ta reda på vem som gjorde anmälan.

I nöd och lust (2.7)
Mia och Thomas har nattspan på några misstänkta spritsmugglare. Allt är lugnt och stilla tills Thomas går för att köpa kaffe. En lastbil kommer och Mia har inte tålamod att vänta utan går in själv för att inte missa chansen att sätta dit dem på bar gärning. Hon blir brutalt nedslagen. En låda med importerad sprit är den enda ledtråden och det visar sig att importörens VD bor på Sandhamn.