Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan alla i Östnyland ha en egen återvinningsstation på gården - försöksfamilj: “Nu har vi börjat sortera”

Tre soptunnor med blandavfall.
Till vänster en 240 liters soptunna. Tre soptunnor med blandavfall. Bild: Yle/Pontus Nyqvist blandavfall,Soptunna,avfallssortering

Husägare i Östnyland vill ha mindre soptunnor som töms med längre intervaller. Eftersom allt fler sorterar sina sopor har det lett till att blandavfallsmängden har minskat.

Snart kan den som vill dessutom få en mini-återvinningsstation på den egna gården.

– Senast nästa vår kan husägare skaffa soptunnor med sorteringsfack, säger Tuija Klaus, som är servicechef för Rosk’n Roll avfallsservice i Borgå.

Porträtt på Tuija Klaus, Servicechef för Rosk N Roll i Borgå.
Tuija Klaus. Porträtt på Tuija Klaus, Servicechef för Rosk N Roll i Borgå. Bild: Yle/Pontus Nyqvist avfall,Borgå,Servicechef Tuija Klaus

För drygt två år sedan blev det möjligt att återvinna plastavfall. Det är det som har orsakat det problem med halvfulla soptunnor som många husägare nu upplever.

– Folk märkte att det är en stor mängd plast i avfallet, säger Klaus.

Klaus säger att att alla kunder i Väst-och Östnyland ska kunna få ett avfallskärl med flera fack senast våren 2019.

Det betyder att husägare kan sortera sina sopor i samma soptunna på sin gård i stället för att behöva föra dem till olika återvinningsstationer

– ­­Om man sorterar och inte har så mycket blandavfall, är det bra att kolla om man kan få ett mindre avfallskärl. Eller om man har mycket avfall så kan man skaffa ett större.

Nya soptunnor gör sorteringen lättare

Johanna Backman och hennes familj som bor i Ernestas har redan fått prova de nya soptunnorna. Familjen, som består av två vuxna och två små barn, har i ett års tid varit med och testat det nya avfallssystemet.

På gården har de två soptunnor som båda har skilda fack för olika avfall. Den ena soptunnan är till för bioavfall, kartong, papper och tyg, och den andra är till för glas, metall, plast och blandavfall.

– Att gå med i det här försöket har gjort att vi faktiskt har börjat sortera våra sopor. Också våra barn är med och tycker att det är roligt.

Porträtt på Johanna Backman vid Runebergsparken i Borgå.
Johanna Backman. Porträtt på Johanna Backman vid Runebergsparken i Borgå. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Borgå,avfall

Tidigare har de inte sorterat alls förutom genom att föra kläder till UFF-klädinsamlingen och föra pantflaskor till affären.

– Vi har tidigare upplevt sorteringen som krånglig eftersom man måste köra till avfallstationerna och föra soporna. Nu är det lättare när avfallsstationen är på den egna gården. Dessutom börjar till exempel mjölkförpackningar inte lukta när man inte måste förvara dem inomhus en längre stund.

Man kan välja mellan olika storlekar

Däremot har familjen Backman inte haft problem med halvfulla soptunnor. Tvärtom, när sopbilen hämtar blandavfallet är tunnan oftast proppfull.

– Men vår soptunna är mindre än förut. Dessutom töms den bara en gång i månaden i stället för som tidigare med två veckors mellanrum, säger Backman.

Soptunnor med flera fack har mindre behållare för blandavfallet och de soptunnorna töms mer sällan än vanliga soptunnor.

Soptunnans storlek är anpassad efter sopbilen, så att den ska kunna lyfta tunnan från marken. En för liten tunna blir därför problematisk eftersom sopbilen inte får ett grepp om den.

En vanlig storlek på en soptunna för hus är 240 liter, men det går att skaffa en mindre för 140 liter.

– De här tunnorna anses ha en lämplig storlek och därför finns de på marknaden. Det är hela systemet som är planerat så, säger Klaus.

Värt att betala lite mera

Överlag är Backman nöjd med avfallshanteringen och skulle rekommendera ett liknande system också för andra.

När de gick med i försöket med de nya soptunnorna fick de av Rosk’n Roll en lapp med information om hur man sorterar.

– Den lappen har vi satt på kylskåpet så det är lätt att kolla om man undrar i vilket fack något ska sorteras.

Att ha en soptunna med flera fack kostar aningen mera än att bara ha en för blandavfall. Enligt Tuija Klaus beror det dyrare priset till stor del på att det tar längre tid att tömma flerfacks-soptunnan.

Sopbilen som hämtar avfallet är också utrustad med flera fack för de olika avfallsmaterialen så soporna sorteras direkt vid tömningen i bilen.

Men för Backman är det värt att betala lite mera för att kunna sortera soporna på den egna gården. Hon tycker att det är otänkbart att gå tillbaka till det gamla systemet.

– Man skulle nog få ganska dåligt samvete över det. Så vi betalar nog gärna för att få ha det så här, säger Backman.

Det var Yle Uutiset som först rapporterade om att husägare i Rovaniemi har uppmärksammat problemet med för stora soptunnor som sopsorteringen orsakat.

Läs också