Hoppa till huvudinnehåll

Tio frågor om sommarblommor - testa om du känner till våra vanligaste blomster

Ängsblommor och gräs
Ängsblommor och gräs Bild: Yle/Fredrika Sundén ängar,kycklings hembygdsgård i lappträsk,blommor (prydnadsväxter),Prästkragesläktet

Naturen står i blom. I år tidigare än förra året tack vare den värmebölja vi fick njuta av under största delen av maj månad. Hur bra känner du till våra vilda blommor? Testa din kunskap i vår blomstertest!

1. Den här blomman blommar vanligen vid vägrenarna i slutet av juli. En finsk artist sjöng om den, vilken blomma är det?

2. Känner du igen den här som kan blomma ännu i oktober och som man lätt förväxlar med andra gulvita blomster?

3. En mångårig rosenväxt som växer på fuktiga ängsmarker och vägrenar. Den har en rödaktig klockblomma. Vet du vad den här heter?

4. Den här blommans vetenskapliga namn betyder råttöron. Vilken blomma är det fråga om?

5. Blommorna i den här sorten är vanligtvis mörkt blåröda eller violetta men i bland ljus violetta eller nästan vita. Känner du igen blomman?

6. Den här lilla vita blomman förväxlas lätt med andra liknande skogsblomster. Vet du vad blomman på bilden heter?

7. Den här växer på ängar, vid vägrenar, i trädgårdar, på gårdar och på öppna platser. Men vad heter den?

8. Den här blomman har en blodig historia och ryktas kunna fördriva onda andar. Man kan också krydda brännvin med den om man så vill. Vad heter denna växt?

9. I den här blommans låga skaft växer det två blad och blommorna är i täta klasar. Hela växten är giftig. Vad heter den här blomman?

10. Den här växten med klocklika blommor växer inte fritt men sprider sig lätt från gårdar och rabatter. Den är mycket giftig. Med kanske bra att ändå veta vad den heter?

Det här quizet är en svensk version av Niitylle tuli kesä etuajassa – Testaa, tunnistatko nämä 10 luonnonvaraista kukkaa! av Merja Siirilä på Yle.

Källor:
Wikipedia
Den virtuella floran
Boklubbens Svalans Blomsterbok

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix