Hoppa till huvudinnehåll

Trump: Kim kan få besöka Vita huset - om allt går bra

Donald Trump och Kim Jong-Un
Donald Trump och Kim Jong-Un Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Kim Jong-un,USA,Nordkorea

USA:s president Donald Trump säger sig vara beredd att bjuda in Nordkoreas ledare Kim Jong-Un till Vita huset om det kommande toppmötet i Singapore går bra. Trump är optimistisk också gällande ett fredsavtal mellan Nordkorea och Sydkorea.

Under en presskonferens tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe i Vita husets rosenträdgård fick Trump en fråga om huruvida han är beredd att bjuda in Kim.

- Jag tror att han (Kim) skulle se på det mycket positivt, så jag tror det kan bli av, svarade Trump.

Det har förekommit spekulationer om att Trump kunde bjuda in Kim till sin fastighet och golfklubb Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, men det lär inte bli av inom den närmaste framtiden enligt Trump.

- Kanske vi börjar med Vita huset, vad tycker ni?

Japans premiärminister Shinzo Abe och Donald Trump under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård.
Japans premiärminister Shinzo Abe och Donald Trump under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård. Japans premiärminister Shinzo Abe och Donald Trump under presskonferensen i Vita husets rosenträdgård. Bild: EPA-EFE/PETE MAROVICH Shinzo Abe,Donald Trump

Överlag lät Trump optimistisk gällande det förestående toppmötet i Singapore.

Enligt honom kan Kim och och han komma att underteckna ett avtal om att avsluta Koreakriget.

- Det är egentligen bara början. Det kan låta litet konstigt , men det är förmodligen den lätta biten. Det svåra kommer efter det, sade Trump.

Koreakriget pågick 1950-53, men efter det slöts bara ett stilleståndsavtal, inget egentligt fredsavtal.

Trump upprepade ändå att han också är beredd att lämna toppmötet i Singapore om det inte går bra.

Jag tror inte att jag behöver förbereda mig så mycket

Huvudfrågan på toppmötet i Singapore den 12 juni är USA:s krav på kärnvapennedrustning i Nordkorea.

Trump medgav att det kan behövas fler än ett toppmöte innan det målet nås.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade efter presskonferensen i Vita huset att han fått personliga försäkringar från Kim Jong-Un om att han är beredd att förstöra sina kärnvapen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och USA:s Japan-ambassadör William Hagerty under presskonferensen i rosenträdgården.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och USA:s Japan-ambassadör William Hagerty under presskonferensen i rosenträdgården. USA:s utrikesminister Mike Pompeo och USA:s Japan-ambassadör William Hagerty under presskonferensen i rosenträdgården. Bild: EPA-EFE/PETE MAROVICH Mike Pompeo

Pompeo upprepade också att Nordkorea måste göra sig av med sina "massförstörelsevapen" innan det kan bli tal om eftergifter som sanktionslättnader.

Kim Jong-Un, i sin tur, har själv försäkrat att det slutliga målet är en kärnvapenfri Koreansk halvö, men han har aldrig sagt i detalj hur det kan ske.

"Det handlar om attityd"

Under sin presskonferens med Abe lät Trump förstå att det inte är så viktigt med noggranna förberedelser inför toppmötet med Kim.

- Jag tror att jag är mycket väl förberedd. Jag tror inte att jag behöver förbereda mig så mycket. Det handlar om attityd, om att vilja få saker gjorda, sade Trump.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade att han skulle vilja tala direkt med Nordkorea om de japaner som Nordkorea har kidnappat.

Shinzo Abe och Donald Trump lämnar presskonferensen i Vita husets rosenträdgård.
Shinzo Abe och Donald Trump lämnar presskonferensen i Vita husets rosenträdgård. Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Shinzo Abe,Donald Trump

Nordkorea kidnappade japaner på 1970- och 1980-talen för att få hjälp med att undervisa nordkoreanska spioner i det japanska språket och japanska sedvänjor.

Nordkorea har medgett att man kidnappat 13 japaner, men de tros vara fler än så.

Källor: Reuters, AP, BBC

Läs mera:

De tre högsta generalerna i Nordkorea fick sparken inför toppmötet med USA

Nordkoreas tre högsta generaler har fått sparken. Försvarsministern, generalstabschefen samt arméns högsta politiska officer har tvingats lämna sina poster vilket stärker Kim Jong-Uns ställning inför toppmötet med Donald Trump.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes