Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan: Talibaner utlyser första vapenvilan någonsin

Afghanska säkerhetsstyrkor i staden Kandahar, i södra Afghanistan, på torsdagen 7.6.
Afghanska säkerhetsstyrkor i staden Kandahar, i södra Afghanistan, på torsdagen 7.6. Afghanska säkerhetsstyrkor i staden Kandahar, i södra Afghanistan, på torsdagen 7.6. Bild: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ Afghanistan

Talibanrörelsen i Afghanistan har utlyst en tre dagars vapenvila under id al-fitr, festen som avslutar fastemånaden Ramadan. Enligt nyhetsbyrån AFP är det här första gången under nästan 17 år av konflikt som talibanerna lägger ner vapnen.

"Alla krigare har fått order om att stoppa offensiva operationer mot afghanska styrkor för de tre första dagarna av id al-fitr", löd det i ett pressmeddelande på WhatsApp från talibanerna.

I meddelandet tilläggs att vapenvilan inte omfattar "utländska ockupanter", det vill säga utländska styrkor och att talibanerna kommer att slå tillbaka om de blir attackerade.

Id al-fitr firas i slutet av nästa vecka. Afghanska medier beskriver meddelandet som överraskande.

En del bedömare i Afghanistan varnar för att det brutala Haqqani-nätverket, som ingår i talibanrörelsen, knappast lägger ner sina vapen. De kan också komma att iscensätta attacker som terrorrörelsen IS sedan tar på sig.

Den afghanske arméchefen Sharif Yaftali höll en presskonferens i samband med att presidenten utlyst en vapenvila i torsdags.
Den afghanske arméchefen Sharif Yaftali höll en presskonferens i samband med att presidenten utlyst en vapenvila i torsdags. Den afghanske arméchefen Sharif Yaftali höll en presskonferens i samband med att presidenten utlyst en vapenvila i torsdags. Bild: AFP / Lehtikuva Afghanistan,general

Afghanistans president Ashraf Ghani och armén utlyste i torsdags ett sju dagars "villkorslöst" uppehåll i striderna mot talibanerna under id al-fitr, med start nästa torsdag.

Regeringsstyrkornas vapenvila omfattar inte andra väpnade grupper än talibanerna. Exempelvis IS omfattas inte av beslutet.

De senaste månaderna har talibanernas attacker mot afghanska säkerhetsstyrkor och civila varit intensiva.

Samtidigt har USA utökat sina flygräder mot talibanerna under det senaste året.

Källor: AFP, Reuters