Hoppa till huvudinnehåll

Hemlagat och nygräddat är alltid godast - prova på Pauls tunnbröd

Nygräddade tunnbröd till frukost eller soppa, som kvällsmål eller wrap.

Tunnbröd är vårt gammelnordiska svar på gott och näringsrikt bröd. Hemligheten ligger i mjölet. Satsa på inhemskt mjöl av god kvalitet.

Ingredienser, 12 st:

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 0.5 tsk salt
  • ½ dl strösocker
  • 75 g ljus sirap
  • 500 g rågsikt
  • 500 g speltmjöl- finmalt
  • speltmjöl- till utbakning
  • smör- till servering

Gör så här:

  1. Smula jäst i en bunke.
  2. Värm vatten och mjölk till 37 c, slå över jästen och rör ut.
  3. Blanda i sirap, socker, hjorthornssalt och salt.
  4. Tillsätt rågsikt och speltmjöl efterhand. Knåda till smidig lös deg.
  5. Låt jäsa 30 min under duk.
  6. Dela i 12 lika stora delar.
  7. Kavla ut till rundlar med rikligt med speltmjöl, ca 3 mm tjocka.
  8. Värm ugnen med pizzasten eller osmord plåt i.
  9. Grädda tunnbröd på varm pizzasten hastigt på båda sidor, ca 2 minuter per sida.

Förvara under handduk till servering.

Gott nygräddat med smör och ev. en god lagrad ost.

Nygräddad tunnbröd under en handduk.
Nygräddad tunnbröd under en handduk. Bild: Yle / Carina Ahlskog Tunnbröd,bröd,bakning,Paul Svensson,Strömsö (tv-program)

Tilläggsinfo:

  • Baka på pizzasten eller på varm plåt i ugn, eller i torr stekpanna på spisplattan.
  • Vill du frysa bröden? Sätt dem i fryspåse medan dom är ljumma. Då behålls fuktigheten i bröden. Frys in när de kallnat i påsen.
  • Hjorthornssaltet ger ett luftigare bröd, fungerar lite som bakpulver.

Nyligen publicerat - Mat och dryck