Hoppa till huvudinnehåll

Hemlagat och nygräddat är alltid godast - prova på Pauls tunnbröd

Nygräddade tunnbröd till frukost eller soppa, som kvällsmål eller wrap.

Tunnbröd är vårt gammelnordiska svar på gott och näringsrikt bröd. Hemligheten ligger i mjölet. Satsa på inhemskt mjöl av god kvalitet.

Ingredienser, 12 st:

 • 50 g jäst
 • 4 dl mjölk
 • 4 dl vatten
 • 2 tsk hjorthornssalt
 • 0.5 tsk salt
 • ½ dl strösocker
 • 75 g ljus sirap
 • 500 g rågsikt
 • 500 g speltmjöl- finmalt
 • speltmjöl- till utbakning
 • smör- till servering

Gör så här:

 1. Smula jäst i en bunke.
 2. Värm vatten och mjölk till 37 c, slå över jästen och rör ut.
 3. Blanda i sirap, socker, hjorthornssalt och salt.
 4. Tillsätt rågsikt och speltmjöl efterhand. Knåda till smidig lös deg.
 5. Låt jäsa 30 min under duk.
 6. Dela i 12 lika stora delar.
 7. Kavla ut till rundlar med rikligt med speltmjöl, ca 3 mm tjocka.
 8. Värm ugnen till 250 grader med pizzasten eller osmord plåt i.
 9. Grädda tunnbröd på varm pizzasten hastigt på båda sidor, ca 2 minuter per sida.

Förvara under handduk till servering.

Gott nygräddat med smör och ev. en god lagrad ost.

Nygräddad tunnbröd under en handduk.
Nygräddad tunnbröd under en handduk. Bild: Yle / Carina Ahlskog Tunnbröd,bröd,bakning,Paul Svensson,Strömsö (tv-program)

Tilläggsinfo:

 • Baka på pizzasten eller på varm plåt i ugn, eller i torr stekpanna på spisplattan.
 • Vill du frysa bröden? Sätt dem i fryspåse medan dom är ljumma. Då behålls fuktigheten i bröden. Frys in när de kallnat i påsen.
 • Hjorthornssaltet ger ett luftigare bröd, fungerar lite som bakpulver.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

  "Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

  Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost Det har varit svårt för mig att hitta en pizzabotten utan vetemjöl som ändå är god....Den här är toppen! Glutenfri och för vänner av ost. Enkel att tillreda och lyckas alltid. Fyllningen och såsen kan man välja själv enligt smak.

 • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

  "Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

  Ja arbeitar sjölv som kock, viri rej i 22år. Ja itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där". Matlagasi eint na rymndvetenskap, hä e bara ti lägg trollkarlshattn på hövo.

 • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

  En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

  Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

 • Läckra glutenfria zucchinitortillas

  Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

  Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

 • Andra veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

 • Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande

  Den är god, säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

  Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där".

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.