Hoppa till huvudinnehåll

Ikea ska avskaffa engångsplasten - "Vi har möjligheten att inspirera och uppmana över en miljard människor att leva bättre liv"

Parkeringshall och ett blågult Ikeavaruhus i Brooklyn, New York, Usa.
Parkeringshall och ett blågult Ikeavaruhus i Brooklyn, New York, Usa. Bild: EPA/JUSTIN LANE IKEA,varuhus

Varuhusjätten Ikea vill sluta använda sig av fossil plast. Alla engångsprodukter av plast ska försvinna ur utbudet.

Målet är globalt och ska uppnås senast 2020. Hela Ikeakoncernen med sina 363 varuhus runt världen påverkas av beslutet.

I ett pressmeddelande berättar Ikea att företaget vill bli mer miljövänligt. I tillverkningen av möbler och andra produkter kommer Ikea att fokusera på förnybarhet och återvinning.

- För att bli fullständigt cirkulära måste vi möta människors ändrade livsstilar, förlänga produkternas och materialets livslängd och använda resurser på ett smartare sätt. För att göra det här verkligt kommer vi att designa alla produkter från början så att de kan återanvändas, repareras, återsäljas och återvinnas, säger Lena Pripp-Kovac, Ikeas hållbarhetschef.

På restaurangsidan siktar Ikea också på att utöka sitt växtbaserade matutbud.

Ökad medvetenhet om plastproblemet

Förra året producerade Ikea mer än 590 000 ton avfall. 80 procent av avfallet som kom från varuhuset hamnade på avfallsplatser.

- Tack vare vår storlek och räckvidd har vi möjligheten att inspirera och uppmana mer än en miljard människor att leva bättre liv, säger Ikeas vd Torbjörn Lööf.

Nya internationella avtal strävar efter att minska på användningen av engångsplaster.

I slutet av maj föreslog Europakommissionen att engångsplastprodukter som sugrör och plastbestick ska förbjudas i hela unionen.

Varje år produceras mer än 400 miljoner ton plast. 40 procent av denna plast används bara en gång och kastas sedan bort.

Ungefär 8 miljoner ton plast hamnar i haven årligen. Plasten i världshaven koncentreras med strömmarna till fem så kallade havssopområden.

Det största är i Stilla havet och har en yta som är sex gånger större än Finlands yta, och växer ständigt.

Tv-serie belyste plastproblemet

Havsfåglar och andra djur kan fastna i plastpåsar och annat skräp. Djuren kan även missta plast som föda och skada sina matsmältningssystem.

Allt fler har vaknat till följderna som plast har på våra hav, många efter att ha sett dokumentärserien Blue Planet II.

Blue Planet II var en av de mest sedda tv-serierna 2017. Det första avsnittet lockade till sig mer än 14 miljoner tittare. Serien belyste de skador som plast orsakar i världshaven.

Ett exempel som nämndes var fallet där en valunge misstänks ha dött efter att ha druckit modersmjölk som förgiftats av plastkemikalier.

Serievärden David Attenborough sade tidigare i veckan att "människosläktet kommer att ångra sig om vi inte tacklar plastproblemet nu".

Källor: SVT, Helsingin Sanomat, Ikea, Sky News, BBC

Läs också