Hoppa till huvudinnehåll

Inbördeskrigets offer hedrades i Ekenäs

Minnesmärke för inbördeskrigets offer i Ekenäs.
Minnesmärke för inbördeskrigets offer i Ekenäs. Minnesmärke för inbördeskrigets offer i Ekenäs. Bild: Lehtikuva Ekenäs

Offren i det finska inbördeskriget hedrades på lördag i en minnesceremoni som utspelade sig vid Finlands största massgrav i Ekenäs.

Minnesceremonin markerar att det är 100 år sedan inbördeskriget. Ärkebiskop Kari Mäkinen höll ett tal under ceremonin.

Efter minnestillfället ordnades ett seminarium som behandlade det som skedde 1918, tillfället ordnades på Nylands brigad i Dragsvik.

På seminariet talade författaren Sirpa Kähkönen, historikern och författaren Sture Lindholm, författaren och kaptenlöjtnanten Timo Laurila och rättstandläkaren Helena Ranta.

Seminariet hade drygt 700 anmälda deltagare.

På fånglägret i Ekenäs dog en tredjedel av fångarna till följd av svält och sjukdomar. Under tidsperioden juni-december 1918 ska nästan 3 000 fångar ha dött.

Gravplatsen i Ekenäs hade en lång tid fallit i glömska och sköttes inte om innan 1950-talet. Sedan upprättade man ett minnesmärke för de döda.

Källor: STT, Yle Uutiset

Läs mera:

Danska författaren Kim Leine skrev roman om sina landsmän i finska inbördeskriget: "Jag tror att alla män drömmer om att döda någon"

När man en gång gått in i kriget kan man aldrig komma ut ur det igen. Det finska inbördeskriget 1918 kommer att definiera och påverka tvillingbrödernas liv och följa dem under resten av deras liv.