Hoppa till huvudinnehåll

Karistrio i motionsloppet Damernas egen 10 i Ekenäs: Det här var ju bara tio kilometer så det var inte så farligt

Charlotta Allamo, Marika Laaksonen och Mikaela Holmström efter loppet.
Karistrion Charlotta Allamo, Marika Laaksonen och Mikaela Holmström njöt för fulla muggar under loppet. Charlotta Allamo, Marika Laaksonen och Mikaela Holmström efter loppet. Bild: Bubi Asplund / Yle motion (idrott),Västnyland,Ekenäs,Raseborg,motionsidrott,idrottsevenemang,Karis,mikaela holmström

En hellyckad tillställning med drygt tvåhundra deltagare. Så blev det första motionsloppet Damernas egen 10 i Ekenäs på lördagen.

Motionsloppet som uppstått av spillrorna från Tjejernas kanontia som i tiderna samlade tusentals damer, visade att det finns en beställning för ett lopp riktat enbart för damer.

Starten skedde på Centrumplan i Ekenäs och följde en rutt som dels gick genom staden men deltagarna kunde också njuta av stadens stränder. Banan fick odelat beröm av de som genomförde loppet.

Drygt tvåhundra damer genomförde loppet. Deltagarna hade tur med vädret så till vida att det inte regnade. Solen lyste också med sin frånvaro vilket gjorde att det inte blev särskilt hett för löparna.

En del av de som var med i motionsloppet valde att gå, andra joggade och gick medan en stor del av de som var med sprang hela sträckan.

Och fast det inte var frågan om en tävling, hade arrangörerna vid målgången i Stallörsparken riggat upp ett tidtagarur som berättade hur länge det hade tagit att klara banan.

Tenalabo kom först över mållinjen

Först av alla korsade Tenalabon Virve Savoila mållinjen. Hon klarade av den tio kilometer långa banan på 46 minuter och 49 sekunder trots att hon egentligen inte sysslar med löpning.

- Jag är i första hand en friluftsmänniska och det fungerar förstås bättre om man är i gott skick, sade Virve Savoila kort efter målgången.

Porträttbild på Virve Savoila.
46 minuter och 49 sekunder. På den tiden löpte Virve Savoila tio kilometer i Ekenäs. Porträttbild på Virve Savoila. Bild: Bubi Asplund / Yle motion (idrott),Västnyland,Ekenäs,Raseborg,motionsidrott,idrottsevenemang,virve savoila

Hon tillägger att hon helst tar sig fram med terrängcykel.

- Mitt mål var inte att komma först i mål utan att komma i mål på en tid under en timme. Jag lovade mitt brorsbarn som är med här att jag springer under en timme så han inte behöver vänta så länge, skrattar hon.

Virve Savoila tycker att motionsloppet är riktigt trevligt.

- Jag tyckte jag läste någonstans att man skulle kunna se hur långt man har kommit längs med banan. Några skyltar såg jag inte, men jag fråga folk hur långt jag har kommit.

- Överlag tycker jag det är roligt när det ordnas evenemang i den här regionen. Jag brukar delta i ganska många evenemang, inte bara motion- utan också kulturevenemang, som ordnas här.

Blev en trevlig sightseeing

Laura Hyryläinen är hemma från Helsingfors men är också en Weekendhangöbo. Hon säger att hon deltar ofta i liknande motionslopp som Damernas egen 10.

- Jag kollar vilka som passar in och löper gärna olika distanser, 10, 17 och 21 kilometer.

Hon tycker rutten var alldeles härlig i lördagens motionslopp.

- Det här blev en trevlig sightseeing för mig, jag kunde njuta av vyerna medan jag sprang vid stränderna.

Laura Hyryläinen säger att just stränderna och gamla villorna var det trevligaste längs rutten.

Porträttbild på Laura Hyryläinen.
Helsingforsaren Laura Hyryläinen är Weekendhangöbo. Porträttbild på Laura Hyryläinen. Bild: Bubi Asplund / Yle motion (idrott),Västnyland,Ekenäs,Raseborg,motionsidrott,idrottsevenemang,Helsingfors,Hangö

Hon tycker att det inte är speciellt bra med motionslopp som riktar sig enbart till det ena könet.

- Jag tycker det skulle vara trevligare om det skulle vara helt öppet. Men det är förstås bra om det sporrar folk att motionera, det kanske får någon med som inte annars skulle göra det. säger Laura Hyryläinen.

Löpning är en enkel motionsform

Löpning är ett enkelt och bra sätt att motionera, anser hon.

- Det är så enkelt; man tar tossorna på sig och så sticker man ut för att springa.

Lite halvgenerad medger hon att hon för bok över avverkade kilometer.

- Jo, man blir ju lite ”hooked”. Jag checkar tiden och pulsen och så.

Laura Hyryläinen löpte rutten på 59 minuter.

- Det var mitt mål att komma under en timme, säger hon leende.

Glad trio från Karis

Från Karis deltog en glad trio damer i motionsloppet. Charlotta Allamo, Marika Laaksonen och Mikaela Holmström löpte igenom banan på ungefär 53 minuter.

- Vår taktik var att vi skulle njuta av Ekenäs, säger Charlotta Allamo.

- Rutten var väldigt fin så vi njöt nog, tillägger Mikaela Holmström.

Trion brukar ofta delta i olika motionslopp.

- Vi har till exempel deltagit i halvmaratonloppet Helsinki City Run några gånger, säger Mikael Holmström.

Marika Laaksonen tyckte att loppet gick bra.

- Det här var ju bara tio kilometer så det var inte så farligt.

Allt var ju bra här, rutten, gänget, allting

Hon ger ger fulla poäng åt evenemanget.

- Allt var ju bra här, rutten, gänget, allting.

Startfältet i motionsloppet Damenas egen 10 på Centrumplan i Ekenäs.
Drygt 200 damer bakom startbandet. Handbollsspelaren Pamela Degerman klippte av startbandet. Startfältet i motionsloppet Damenas egen 10 på Centrumplan i Ekenäs. Bild: Bubi Asplund / Yle motion (idrott),Västnyland,Ekenäs,Raseborg,motionsidrott,idrottsevenemang

Charlotta Allamo säger att hon fick draghjälp.

- Jag löpte i draget av de andra, det var inte löpmässigt en så superbra dag i dag. Men de drog med mig och här är vi i mål nu, skrattar hon.

Deltar gärna nästa år

Det är ännu oklart i vilket motionslopp trion från Karis nästa gång deltar.

- Vi har inte planerat in något ännu. Det brukar komma så där apropå, vi löper ju för att vi njuter av det och vi löper ju oberoende, säger de.

Damerna tror att de deltar i Damernas egen 10 också år 2019 – om ett sådant evenemang ordnas.

- Bara datumet är lämpligt.

Arrangören FC Raseborg belönade alla som kom i mål med en medalj och de fick också ta del av förfriskningar.

Läs också