Hoppa till huvudinnehåll

Midsommaren kan firas med jordgubbar – än så länge har inte torkan eller det kyliga junivädret skadat skörden

Jordgubbstårta
Jordgubbstårta Bild: Mostphotos Jordgubbstårta,tårtor,tårta,jordgubbe,gräddtårta,jordgubbar

Jordgubbarna har än så länge inte lidit av nattfrosten, men hur bra den stora skörden blir beror på vädret de kommande veckorna.

– Professionella odlare har knep för att skydda plantorna, till exempel genom att täcka in dem. Men om nattfrosten håller i sig en längre tid så kan det bli problem, säger Jyri Uimonen, rådgivare vid Trädgårdsförbundet.

Den långa torkan har också medfört extrajobb för odlarna.

– Man har varit tvungen att aktivt vattna jordgubbsfälten under hela maj månad, men än så länge har torkan inte haft någon inverkan på jordgubbarnas mängd eller kvalitet, säger Tuija Tanska från Frukt- och bärodlarnas förbund.

Vid Koivistoisen mansikkapaikka i Lahtis har man vattnat flitigt de senaste veckorna och nu håller man noggrann koll på termometern.

– Vi följer med temperaturen på olika fältområden natten igenom. Så länge det finns risk för frost är dagarna och nätterna sömnlösa, konstaterar jordgubbsodlaren Vesa Koivistoinen.

Helsingfors maj 2018.
Jordgubbarna har inte njutit lika mycket av det regnfria vädret som helsingforgubbarna. Helsingfors maj 2018. Bild: Lehtikuva sommar,sol,läsning,parker,värme

För att skörden ska bli lyckad behövs både regn och värme. Torka och kyla gör att karten inte växer och mognar som den ska. Extra töstiga är för tillfället fälten längs med syd- och västkusten.

Nattfrosten kan också skada andra känsliga växter, exempelvis gurka och squash.

De första gubbarna dyker upp i veckan

Tack vare den varma våren kommer den fösta jordgubbarna mogna betydligt tidigare än förra året.

De första exemplaren som odlats på friland väntas dyka upp på marknaden redan under den närmaste veckan och den fösta större skörden ser ut att bli klar lämpligt till midsommaren.

I fjol mognade den första skörden först i början av juli.

Korgar med jordgubbar
Den som väntar på något gott ... Korgar med jordgubbar Bild: Yle/Roger Källman jordgubbsodling

Det är snabba ryck som gäller

I vilken takt de stora skördarna blir klara på olika områden beror på hur vädret ser ut de kommande veckorna.

Om du har planer på att frysa ner jordgubbar för framtida behov gäller det att vara på alerten – säsongen väntas nämligen bli kort. Blomningen skedde i hela landet under värmeböljan i maj, så bären mognar också nästan samtidigt.

– Den rikligaste skörden plockas genast efter midsommaren, förutspår Koivistoinen.

Enligt honom verkar det för tillfället som att säsongen avslutas redan i slutet av juli.

“Den här artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Juhannusmarkkinoille saadaan mukavasti mansikkaa – kuivuus tai kesäkuun alun kylmyys ei ole vielä vahingoittanut mansikkasatoa skriven av Johanna Malinen.”