Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska Jedi rädda liv – frivilliga räddningshundar hittar försvunna personer

Under helgen tar hundarna ett prov som ska avgöra om de i framtiden får vara med och rädda liv. Rekordmånga deltog i provet för räddningshundar i Vanda.

Hundarnas främsta kunder i Finland är Polisen och Räddningsverket, som kallar in hundarna vid behov. I Finland kallas hundarna in för att leta efter människor som tappat bort sig i skogen.

Stefan Asplund fungerar som hjälpreda bland ruinerna. Han är också medlem i FRF K9 (Finn Rescue K9 Association) som arrangerar provet. Organisationen jobbar med att skola hundar för räddningsuppdrag.

En hund som springer
Ruu tar också provet för att bli räddningshund En hund som springer Bild: Yle/ Iiris Mattsson hund,räddningshundar

Enligt Stefan Asplund handlar det mest om personer med minnesproblem som tappar bort sig, eftersom de flesta nuförtiden hittar hem med hjälp av sin telefon.

– I Finland har vi nästan 200 sökningshundar, så kallade myndighetsgranskade hundar som gått igenom vissa prov.

Tuffa inträdesprov

För att bli räddningshund i ruiner måste hunden gå igenom ett prov. I provet ska hunden hitta människor i ruinerna endast med hjälp av luktsinnet och meddela sitt fynd genom att skälla.

– Hundens främsta uppgifter är att lokalisera en levande människa. Hunden får inte alarmera döda människor, eller andra saker som till exempel korvar eller smutsiga kläder som också ger en viss vittring.

Hund söker människa i ruiner
Hund söker människa i ruiner Bild: Yle/ Iiris Mattsson hund,räddningshundar

Under helgen testas vilka hundar kvalificerar för framtida räddningsuppdrag utomlands. Uppdragen utomlands kan till exempel vara att hitta överlevande i ruinmassorna efter jordbävningar. Men ännu har hundarna inte fått utryckning, säger Stefan Asplund.

– Det var nära i Nepal några år sedan. Då hade vi redan tre människor färdiga på flygfältet att åka dit, men infrastrukturen i Nepal hade blivit så dålig att de inte kunde motta fler hjälpare.

Alla kan inte bli räddningshundar

Kirsi Myöhänen med labradoren Jedi klarade provet med bra poäng.

- Han hittade alla tre människor som begravts i ruinerna väldigt fort och meddelade det genom att skälla. Det gick jättebra! Det måste också domarna tycka, eftersom jag fick 180 poäng av 200.

- Att få hjälpa människor och att få vara med hunden är vad som motiverar.

En person och en hund
Kirsi Myöhänen är glad över Jedis prestation. En person och en hund Bild: Yle/ Iiris Mattsson hund,räddningshundar

Vem som helst får delta i verksamheten, men enligt Stefan Asplund det finns krav på vem som kan bli räddningshund. Medelstora arbetarhundar passar bäst, för små hundar blir fort trötta bland ruiner.

- Hunden måste kunna bäras om det händer någonting i skogen, man kunna ta hunden på axeln. Sådant provar vi. Ibland hamnar vi säga att det här kanske inte är för dig och din hund, ni bara inte samarbetar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes