Hoppa till huvudinnehåll

OS-hjälten Iivo Niskanens ”nya vindar” ska få Kuopioregionen på skidor – ”Hoppas Hjallis sköter sin del så bra han kan”

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen vann VM-guld hemma i Lahtis på 15 km klassiskt i fjol. Iivo Niskanen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Iivo Niskanen

I sin nya förening Puijon Hiihtoseura vill längdåkaren Iivo Niskanen få fler juniorer ut i skidspåret. Dessutom ser OS-hjälten fram emot möjligheterna som nya managern Harry "Hjallis" Harkimo hämtar med sig.

Vuokatti Ski Team blev Puijon Hiihtoseura för OS-guldmedaljören på 50 kilometer klassiskt. Iivo Niskanen har bott i Kuopio de senaste fem åren så flytten var naturlig.

– Jag vill involvera hela staden i längdåkningen, säger Niskanen till Yle Urheilu.

I våras firades hans mästerskapsmedalj från Pyeongchang på Kuopio torg.

– När torget var fullpackat kändes det som om potentialen fanns att få juniorerna ut i spåren. Då skulle jag inte behöva åka ensam och vi skulle få mer liv i Kuopioregionen, säger 26-åringen.

Ny manager – bekant ansikte i idrottskretsar

I Vuokatti Ski Team var Hannu Koivusalo manager för Niskanen.

– Jag växte upp från junior till mästerskapsvinnare i Ski Team och Hannu var med på den vägen. Han är fortfarande mycket involverad i Vuokatti Ski Teams verksamhet, säger Niskanen som själv presenterade en ny manager på Twitter.

Affärsmannen och politikern ”Hjallis” Harkimo står för en del av de ”nya vindarna” när han tar över som manager för Niskanen.

– Vi kan få bra samarbetspartners som eventuellt kunde finansiera mina projekt, menar Niskanen.

Harri Harkimo
Harkimo hör till nygrundade Liike Nyt på politikfronten. Harri Harkimo Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle Hjallis Harkimo,harri harkimo

– Jag hoppas att Hjallis sköter sin del så bra han kan.

Harkimo har varit manager för flera finska idrottare tidigare men på sistone har han varit allt aktivare i politiken.

– Mitt jobb är att hitta sådana samarbetspartners som möjliggör att Iivo har pengar kvar när karriären tagit slut, säger Harkimo till Yle.

Niskanens huvudmål nästa säsong är VM i Österrike.

Yle Urheilu intervjuade Iivo Niskanen efter nyheten om förenings- och managerbytena.