Hoppa till huvudinnehåll

Sticka Tanja Majavas Finlandssockor

Stickad strumpa med naturmotiv.
Stickad socka designad av Tanja Majava Stickad strumpa med naturmotiv. Bild: Yle/ Esa Saari stickning,Strömsö (tv-program),Strumpor

Tanja Majava har designat ett eget sockmönster. Inspirationen hittade hon bland bidragen som tittarna skickade in till Strömsö 2017.

När Strömsö gjorde en stickmönsterefterlysning deltog Tanja själv med flera stickmönster på björkstammar. Nu vill hon dela med sig av sin egen komponerade helhet så att vi alla kan sticka dessa härliga långsockor!

Tanja Majava
Tanja Majava Bild: Yle/ Esa Saari Strömsö (tv-program)

Den här sockan är gjord för stl 37 men den går även bra att göra till en längre fot. Har man längre vader går det också bra att lägga till några rader på valfritt ställe.

Varje nytt mönster fortsätter direkt efter föregående om inte annat anges.

Stickad strumpa på en kudde
Tanja Majavas långstrumpa Stickad strumpa på en kudde Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),Mönsterstickning,Strumpor

Du behöver olika färger av Novitas Sju bröder-garn och strumpstickor nr 3.

 • vitt
 • blått
 • grönt
 • brunt
 • mörkgrått/svart

Sticka så här:

 1. Lägg upp 56 maskor med vitt, 14 per sticka.
 2. Sticka 4 varv rätt.
 3. Gör ett hålvarv för att få en uddkant. Hålvarvet görs så här: gör ett omslag, sticka 2 rm ihop, gör ett omslag, sticka 2 rm ihop, fortsätt på samma sätt varvet ut.
 4. Sticka 6 varv slätstickning vitt.
 5. Ta nu blått garn med och sticka varannan maska blå, varannan vit. Börja med vitt garn. Följande varv stickas likadant men starta med blått. Se bilden nedan.
 6. ritat stickmönster
  ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström mönster,Strömsö (tv-program),stickning
 7. Sticka två varv vitt och sedan ett hålvarv för snöret. Hålvarvet görs med 1 omsl, 2 rm ihop, 1 omsl, 2 rm ihop osv likadant varvet ut.
 8. Sticka två varv vitt.
 9. Sticka igen rutmönster, varannan maska vit, varannan blå, som bilden nedan.
 10. ritat stickmönster
  ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström mönster,Strömsö (tv-program),stickning
 11. Sticka två varv vitt och börja sedan med molnmönstret. Molnmönstret ser du på bilden här nedanför. Sticka nr 1 och 2 har mönster som är varandras spegelbild, liksom sticka nr 3 och fyra som stickas som stickor 1 och 2. Mönstret löper över 14 + 14 maskor och upprepas alltså på sticka 3 och 4.
 12. ritat stickmönster
  Rutmönster, molnmönster och trädmönster ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström mönster,Strömsö (tv-program),stickning
 13. Under molnen stickas sammanlagt 6 varv blått, som på mönstret på bilden. Sedan tas grönt garn med och trädmönstret tar vid. Följ den ritade bilden. Om garnhoppen blir långa bör garnet snurras med under stickningen.
 14. Ta det gråa/svarta garnet med och sticka två varv enfärgat grått/svart. Sticka sedan mönster enligt bilden nedan. När det bruna mönstret börjar görs samtidigt 8 ihoptagningar jämnt fördelade på varvet. Då har du sedan 12 m per sticka i fortsättningen.
 15. ritat stickmönster
  ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),mönster,stickning
 16. Efter de två helt bruna varvet (som är med i föregående mönsterbild) stickas ett mönster med lyfta maskor. Se på bilden nedan hur det kommer att se ut.
 17. ritat stickmönster
  brun-grönt mönster och mönster med lyfta maskor ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),mönster,stickning
 18. Det lyfta mönstret stickas alltid i två varv, så här: Första varvet: sticka 1 brun, 1 vit, 2 bruna, 1 vit, 1 brun, 1 vit, 1 brun, 1 vit, 2 bruna, 1 vit. Upprepa 3 gånger till så att du stickar på detta sätt varvet ut.

  Andra varvet: sticka 1 brun, lyft 1 vit, sticka 2 bruna, lyft 1 vit osv. så att alla vita maskor alltid lyfts. Fortsätt varvet ut på samma sätt. Upprepa dessa två varv ytterligare 3 gånger.

 19. Sticka 4 varv vitt.
 20. Ta mörkgrått/svart garn med och gör björkstamsmönster enligt bilden här nedan. Björkstamsmönstret stickas över 9 varv totalt.
 21. ritat stickmönster
  mönster med björkstammar ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),stickning,mönster
 22. Sticka 4 varv vitt.
 23. Sticka brunt och grönt mönster enligt bilden nedan. Börja med två gröna varv och ta sedan med det bruna garnet.
 24. ritat stickmönster
  grönt och brunt mönster ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),stickning,mönster
 25. Sticka 3 varv blått.
 26. Börja med hälen. Fördela maskorna så att det blir 15 maskor för hällappen. Hälen stickas nu fram och tillbaka över dessa 15 m. Hällappen stickas med lyfta maskor enligt bilden. Börja från rätsidan: börja med en vit maska och sticka varannan maska vit och varannan blå.

  Från avigan stickas maskorna avigt med samma färg som i varvet under. Rätvarv 2: lyft de vita maskorna och sticka de blå. Det vita garnet ska tas med på baksidan hela tiden så att det inte blir för långa språng.

  Aviga varvet stickas alla maskor avigt med samma färg som varvet under. Sticka totalt 15 varv och minska 3 maskor i båda kanterna i lappens början och slut.

 27. Ritat stickmönster
  hällappen Ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),stickning,Mönsterstickning
 28. Plocka upp 9 maskor från hällappens sida och fördela maskorna så att det blir 11 maskor på de två stickorna som inte har maskor från hällappen. Det är nu dags för hällappens minskningar.
 29. Sticka med blått, 3 varv så att du minskar hällappen i början med att lyfta en maska, sticka en och dra den lyfta över den stickade. På andra sidan stickas alla maskor utom den sista på stickan. Lyft den sista maskan utan att sticka den och dra den över den sista. På så sätt får du en nätt minskning.
 30. Ta det vita garnet med. Börja och sluta med blått så att minskningen alltid är blå. Se bilden nedan.
 31. ritat stickmönster
  mönster för förminskningen ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),Mönsterstickning
 32. Gör förminskningar och fortsätt med mönstret tills det är 11 maskor kvar på alla stickor.
 33. Börja sedan med foten. Fotens ovansida får ett mönster med blommor och svanar enligt bilden nedan medan. Mönstret stickas på 23 varv över 22 maskor. Fotens undersida har ett eget mönster över motsvarande maskor. Se bilden under den med svanarna.
 34. ritat stickmönster
  Mönster för fotens ovansida ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),Mönsterstickning

  ritat stickmönster
  Mönster för fotens undersida ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),Mönsterstickning
 35. Prova nu sockan om du behöver sticka några extra varv innan ihoptagningen, t ex för en större storlek. Börja sedan med ihoptagning för tårna.

  Minskningen görs så att du i början av varje sticka lyfter den första maskan över den andra maskan. Fortsätt tills det återstår 2 maskor på varje sticka och avmaska tills 4 maskor återstår.

  Se bilden nedan, hur det på ena sidan blir så att man lyfter de blå över de vita och sedan de vita över de blå. Ihoptagningen sker på 9 varv totalt.

 36. ritat stickmönster
  Ihoptagningen vid tårna ritat stickmönster Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-program),Mönsterstickning
 37. Sväng de 4 återstående maskorna till avigan och fäst dem noga men löst.
 38. Fäst alla lösa trådar och pressa sockorna.

Så här gör du snoddar

Klipp till 2 meter vitt, grönt och blått garn. Fäst garnens ena ända någonstans. Snurra garnet åt samma håll hela tiden tills det är tillräckligt spänt. Sätt ett finger på mitten och böj den garnända du snurrat i till den andra. Ta bort fingret och låt garnet tvinna ihop sig.

Blir det något ojämnt så är det bara att dra med handen några gånger längs snodden.

Sätt snodden på plats på strumpan och justera längden om det behövs. Knyt om i båda ändorna och gör tofsar till som du fäster i snoddens ändor.

Närbild på en stickad strumpa
Närbild på en stickad strumpa Bild: Yle/ Esa Saari Strömsö (tv-program),stickning,Strumpor

Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat