Hoppa till huvudinnehåll

Trump överraskade igen G7-kollegerna: ”Kunde vi inte avskaffa alla tariffer!”

Justin Trudeau och Donald Trumo under G7-mötet i Kanada.
Donald Trump och JustinTrudeau hälsar på varandra under G7-mötet i Kanada. Justin Trudeau och Donald Trumo under G7-mötet i Kanada. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL G7,Kanada,Donald Trump,Justin Trudeau,g7-möte

En dialog kommer igång mellan EU och USA om ståltullarna. Det är en av de få positiva nyheterna från G7-mötet i Kanada. President Trump kom också med ett nytt utspel: Kunde vi inte avskaffa alla tariffer?

De rikaste industriländerna i världen inledde på fredag kväll det årliga G7-mötet. Värd i år är Kanada. Mötet är genuint och ärligt oenigt i många frågor kring världshandeln.

Trump ifrågasätter det mesta med G7

Redan innan mötet kom igång kännetecknades det av de stora utspelen från president Trump. Kravet på att Ryssland borde få vara med i samarbetet tillbakavisades av de flesta andra mötesdeltagare.

Följande förslag kom när den första mötesdagen skulle avslutas, uppger tjänstemän som var med på mötet till nyhetssajten Politico.

"Avskaffa alla handelshinder"

- Kunde vi inte bara avskaffa alla tariffer och handelshinder? Vi borde åtminstone försöka, ska presidenten ha sagt. Frågan uppfattades som retorisk.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kom med en motfråga: Vad ska vi då göra med stöd och subsidier?

G7-mötet tycks till stora delar ha handlat om att mötesdeltagarna har försökt övertyga president Trump om att världshandeln är komplex och invecklad. Den upplevda obalansen till USA:s nackdel är bara en liten del i pusslet.

Justin Trudeau, Theresa May och Donald Tusk tittar på sina klockor under G7-mötet i Kanada.
Justin Trudeau, Theresa May och Donald Tusk håller koll på tiden. Justin Trudeau, Theresa May och Donald Tusk tittar på sina klockor under G7-mötet i Kanada. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL G7,Kanada,Justin Trudeau,Theresa May,Donald Tusk,g7-möte

Tysklands förbundskansler Angela Merkel rapporteras ändå ha tagit Trumps förslag som en utgångspunkt för diskussionerna.

"TTIP skulle ha gett det Trump efterlyser"

Politico påpekar att en värld utan tullar och tariffer faktiskt är resultatet av just internationella frihandelsavtal.

Det var ett sådant avtal som EU erbjöd USA. Men president Trump förkastade genast efter valet det transatlantiska handels- och investeringspartnerskapet TTIP som hade förhandlats fram med president Obama.

De europeiska ledarna vid mötet i Kanada hade koordinerat sina ansträngningar gentemot Trump. De tycks ha försökt med både hårda och mjuka ord bevisa att Trump har fel i sin bild av USA som offer för världshandeln.

Få framsteg

Det enda framsteget som rapporteras är att både EU och president Trump har enats om att fortsätta förhandla om stål- och aluminiumtullarna och EU:s svar på dem. Förslaget ska ha kommit från Tysklands Angela Merkel.

Efter ett bilateralt möte med Frankrikes president Emmanuel Macron hade Trump också mjuknat. Han sa till journalisterna att något positivt håller på att hända, utan att ge några detaljer.

Emmanuel Macron och Angela Merkel skakar hand udner G7-mötet i Kanada.
Emmanuel Macron och Angela Merkel ser ut att trivas tillsammans. Emmanuel Macron och Angela Merkel skakar hand udner G7-mötet i Kanada. Bild: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN G7,Kanada,Emmanuel Macron,Angela Merkel,g7-möte

Macron såg också en väg till framsteg.

- Jag såg en vilja på alla sidor att finna överenskommelser och få en win-win-situation. Den gynnar våra folk, våra arbetare och medelklassen i våra länder sa Macron, enligt Reuters.

Också i fråga om revideringen av Naftaavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko rapporterades försiktigt om framsteg.

Inga gemensamma konklusioner

Så stora framsteg gjordes inte vid mötet att man i Kanada skulle tro på någon gemensam slutkommuniké, rapporterar Reuters.

Men tjänstemännen fortsatte försöken, medan G7-cheferna njöt av småprat vid lägerelden och kulturprogram i form av cirkuskonster.

Den franska och kanadensiska bedömningen är att USA med sina aggressiva och olagliga tariffer har förstört alla chanser att rädda ansiktet med något gemensamt dokument.

G7-mötet fortsätter på lördagen med bland annat frågor om miljö och plastavfall och klimatfrågor.

President Trump hinner ännu delta i en arbetsfrukost kring jämställdhet och morgonens första arbetssession. Sen lämnar han G7-mötet i förtid för att fortsätta till Singapore. Där inleds dialogen med Nordkoreas ledare Kim Jong Un på tisdag.

Källor: Politico, AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes