Hoppa till huvudinnehåll

Weimar – jakten på Zodiaken vinner Antoniapriset

Foto från Weimar - jakten på Zodiaken
Foto från Weimar - jakten på Zodiaken Foto från Weimar - jakten på Zodiaken Bild: Jonatan Sundström Teaterhögskolan i Helsingfors,Weimar - jakten på Zodiaken

Teaterhögskolans föreställning Weimar – jakten på Zodiaken har vunnit Antoniapriset som delas ut under Hangö Teaterträff.

Antoniapriset delas ut för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater. Det är 13 gången som priset delas ut.

– Weimar är inte en historisk plats, det är vår värld, här och nu. Föreställningen frågar: vad är det för en värld, vem är ”vi”, som lever med en ständigt närvarande aning om en dunkelt hotande katastrof – eller är katastrofen redan här? Föreställningens styrka ligger i dess angelägenhet, som visar sig som en scenisk energi i undersökandet av frågan, en energi som är lika mycket tanke som känsla, och av en annan intensitet än i någon annan föreställning juryn såg”, motiverar juryordföranden Joel Backström.

Juryn består av filosoferna Joel Backström, Salla Peltonen, Hannes Nykänen och Göran Torrkulla.

Själva föreställningen resultatet av ett lärdomsprov för magisterstuderande vid Teaterhögskolan.

Weimar – jakten på Zodiaken är regisserad av Anders Carlsson.

På scenen ser vi Wilhelm Enckell, Minni Gråhn, Kristofer Gummerus, Petra Heinänen, Tuuli Heinonen, Alexander Holmlund, Salla Loper, Sannah Nedergård, Alexander Wendelin, Klara Wenner Tångring och Ole Øwre.