Hoppa till huvudinnehåll

Centerfolket väljer också i fortsättningen partisekreterare

Juha Sipilä fäster ord på "förtroendets fyrklöver" under partikongressen i Sotkamo 2018.
Partiordförande Juha Sipilä fäster ord på "förtroendets fyrklöver" under partikongressen i Sotkamo 2018. Juha Sipilä fäster ord på "förtroendets fyrklöver" under partikongressen i Sotkamo 2018. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Centern i Finland,Fyrklöver,Sotkamo,förtroendets fyrklöver

Centerns partifolk satte på söndagen stopp för planerna att ändra sättet på vilket partisekreteraren väljs. Partikongressen i Sotkamo beslutade att inte tumma på valsättet.

Partifullmäktige hade föreslagit att partisekreteraren i fortsättningen ska väljas direkt av fullmäktige, istället för av partikongressen, som nu är fallet.

Frågan väckte en del diskussion bland partifolket, som tyckte att makten att välja partisekreterare också i fortsättningen ska ligga hos gräsrötterna.

Till slut vann fotfolkets vilja och valsättet ändras inte.

Nya regler ska hindra yrsel

Partikongressen beslutade också om en del ändringar i partiets stadgar.

En medlem i Centern kan inte samtidigt höra till ett annat parti. Till presidiet kan inte väljas en person, som under 12 månader före valet hört till ett annat parti.

Ändringarna kan eventuellt ha påverkats av tidigare Centerprofilen Paavo Väyrynen, som grundat ett nytt parti, samtidigt som han försökt verka inom Centern.

Sipilä fortsätter, ny partisekreterare

Till ny partisekreterare för Centern valdes på lördagen Riikka Pirkkalainen. Valet skedde i gammaldags stil genom omröstning på mötesplatsen.

Kvinna på partikongress.
Riikka Pirkkalainen är Centerns nya partisekreterare. Kvinna på partikongress. Bild: Yle/ AG Karlsson Riikka Pirkkalainen

Viceordförande är Katri Kulmuni, Hannakaisa Heikkinen och Juha Rehula.

Centern leds också i fortsättningen av Juha Sipilä, som fick förnyat förtroende på mötet.