Hoppa till huvudinnehåll

Cykla med kommunalt stöd i Pedersöre

Person leder en cykel med en dataskärm i korgen baktill.
Person leder en cykel med en dataskärm i korgen baktill. Bild: Yle / Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,Datorskärmar,cyklar

Många kommuner har gett de anställda möjlighet att skaffa IT-utrustning med ett räntefritt avbetalningssystem från kommunen. I Pedersöre föreslås nu att systemet utvidgas också till inköp av cyklar.

Ärendet är uppe till behandling på måndagkväll i kommunstyrelsen.

Enligt förslaget skall det maximala stödet uppgå till 2500 euro och det räntefria lånet skall avbetalas genom avdrag på lönen under maximalt 36 månader.

Förhandsfinansieringen får totalt uppgå till 250 000 euro i kommunen.

Personalföreningen kom med initiativet

Det är via personalföreningen i Pedersöre som initiativet med stöd till cykel inköp har kommit.

Flera anställda har vänt sig till personalföreningen och önskar att stödet inte bara skulle gälla IT-utrustning utan också cyklar.

- Många vill gärna köpa lite dyrare och bättre cyklar och det här är ett bra initiativ tycker i föreningen, säger vägmästaren i Pedersöre som är kassör i föreningen.

Kommunen är enligt beredningen beredd att ligga ute med maximalt 250 000 euro och anskaffningarna ska göras mellan den första augusti 2018 och den sista december 2019.

- Jag skulle bli förvånad om det här initiativet inte går igenom i kommunstyrelsen på måndag, säger ekonomi- och utvecklingsdirektören Jan-Erik Backa som gjort beredningen.

Cykel- och gångbana skylt
Cykel- och gångbana skylt Bild: YLE/Chanette Härus trottoarer,trafikskylt

Finns det tillräckligt med cykelvägar i Pedersöre?

Personalföreningens kassör Stefan Hällund som samtidigt är vägmästare i Pedersöre säger att cykelvägarna är i gott skick på många ställen i kommunen.

Det finns önskemål om förbättringar på många håll, bland annat i Purmo och sträckan Edsevö-Lepplax.

- Problemet är att staten inte har råd med finansieringen av cykelvägarna och kommunen måste betala.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten