Hoppa till huvudinnehåll

Enighet på G7-mötet raserades av sårad president Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe talar till USA:s president Donald Trump under G7-mötet.
Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe talar till USA:s president Donald Trump under G7-mötet. Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Japans premiärminister Shinzo Abe talar till USA:s president Donald Trump under G7-mötet. Bild: EPA-EFE G7

G7-mötet i Charlevoix slutade i kaos. Den gnutta av enighet som fanns mellan de sju länderna raserades under natten mot söndag. En uppretad USA-president drog tillbaka sitt stöd för slutkommunikén.

G7 mötet i Charlevoix avslutades med en stolt premiärminister Justin Trudeau från värdlandet Kanada. Vid en presskonferens gladde han sig över en gemensam slutkommuniké, som också USA hade godkänt.

Det var en omfattande text med både världspolitik, utmaningar inom jämställdheten, utbildningsfrågor och miljö.

Hårt mot Ryssland

G7-ledarna gav sitt stöd för Ukrainas självständighet. Ryssland kritiserades för att inte följa de så kallade Minsk-rekommendationerna. Moskva uppmanades att sluta stöda den syriska regimen.

Man uttalade stöd för fortsatt dialog med Ryssland, men hotade också med flera och upptrappade sanktioner.

G7-länderna var också eniga om kampen mot terrorismen, Syrien och till och med Iran.

Flera beslut från G6

De övriga sex länderna, utom USA, hade godkänt flera andra dokument och åtgärder.

Man gav bland annat stöd för Paris-klimatavtalets vidare arbete och för en stor ekonomisk satsning på en ny utbildningsfond för flickor i krig och konflikter.

EU-länderna var väl förberedda, och efteråt var både Trudeau och Macron eniga om att den enade fronten var en räddning. Annars hade man kunnat splittra G7.

Hopp om tarifferna trots flera hot

Justin Trudeau ansåg att det fanns en gnutta hopp om fortsatta förhandlingar gällande USA:s nya stål- och aluminiumtullar. Annars ser sig Kanada tvunget att införa motåtgärder i början av juli.

Trudeau ansåg ändå att mötet hade varit framgångsrikt. Mycket tid hade ägnats åt att förklara att alla tar skada av ett handelskrig.

Justin Trudeau med långa steg på väg ut till höger framför flaggrad.
JustinTrudeau lämnar presskonferensen som retade upp Donald Trump. Justin Trudeau med långa steg på väg ut till höger framför flaggrad. Bild: AFP / Lehtikuva Justin Trudeau,G7,Kanada

Trudeau fick en fråga om Trump använder lika stora bokstäver i förhandlingarna som i sina tweets.

Både Trudeau och andra som höll presskonferenser verkade medge att förhandlingarna och diskussioner blir livliga och ibland högröstade. Det krävs mycket tid och tabeller för att visa att USA inte blir utnyttjat.

G7 gruppfoto efter att Donald Trump hade lämnat mötet.
Gruppfoto utan president Trump, som lämnade G7-mötet i förtid. I stället syns ledare för Afrikanska Unionen, EU, FN och Internationella valutafonden. G7 gruppfoto efter att Donald Trump hade lämnat mötet. Bild: AFP / Lehtikuva G7,diplomati

"Trump må säga vad han säger..."

Trudeau fick frågan om det är någon vits med möten och resolutioner om Trump på väg ut ändå säger något annat.

Nu meddelade han ju att USA inte låter sig utnyttjas mera. Kanada och andra länder gör ett stort misstag om de reagerar mot stål- och aluminiumtullarna, sa Trump bland annat.

- President Trump må fortsätta säga vad han säger i olika sammanhang. Men vi kavlade upp ärmarna det här veckoslutet för att söka enighet i de frågor vi kunde nå konsensus om.

Starkt stöd för Trudeaus ordförandeprogram

Trudeau var nöjd med stödet för sitt ordförandeprogram kring framtidens arbete, ekonomi, jämställdhet och miljö. Det är de frågorna som oroar en stor del av folk i allmänhet, sa Trudeau.

Oron skapar också politisk osäkerhet i medlemsländerna. Vi nådde enighet om vad vi kan uttala oss om tillsammans, sa ordförandelandets premiärminister Justin Trudeau.

"Trudeau är oärlig och svag"

Några timmar senare försvann den lilla gnuttan av enighet.

Från Air Force One twittrade Trump att han ogillade Trudeaus ”falska” uttalanden på presskonferensen. Nu skriver han att Trudeau är oärlig och svag.

Presidenten drar tillbaka det amerikanska stödet för slutresolutionen.

Han har instruerat sina tjänstemän att inte skriva under någonting. USA överväger nu ytterligare tariffer mot utländska bilar som ”översvämmar den amerikanska marknaden”.

Från Kanada kom svaret att arbetet i G7 fortsätter. Trudeau sa inget på presskonferensen som han inte har sagt offentligt och direkt till USA:s president, uppgavs det från premiärministerns kontor.

Källor: AFP, AP, Reuters, Tass, G7 webbsida https://g7.gc.ca/en/

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes