Hoppa till huvudinnehåll

Gruskungen mot kronprinsen – Thiem kommer att vinna de Franska öppna, men händer det redan i år?

Att slå Rafael Nadal i de Franska öppna är den ultimata utmaningen i tennis. Årets final mellan Nadal och Dominic Thiem har potential att bli en klassiker laddad med symbolik.

Rafael Nadal är fortfarande gruskungen och den klara favoriten i dagens final i de Franska öppna. Någon dag måste hans era ändå ta slut och det är många som ser Dominic Thiem som den nästa stora grusspelaren.

Den 24-årige österrikaren har besegrat Nadal tre gånger på grus och vann också det senaste mötet. Thiem slog Nadal i två raka set i mastersturneringen i Madrid för en månad sedan.

Att besegra Nadal i de Franska öppna där man måste vinna tre set är ändå en helt annorlunda utmaning. Spanjoren har ett perfekt saldo i sina tio finaler och har förlorat bara två gånger på Roland Garros.

Endast Robin Söderling och Novak Djokovic har klarat av att vinna över Nadal på grus i en bäst av fem set-match.

Kronprinsen Thiem

Under de senaste åren har Dominic Thiem ändå bevisat att han är en grusspelare av rang som bör tas på allvar. De två senaste åren har han spelat semifinal i de Franska öppna och nu är han klar för sin första grand slam-final.

Nadal och Thiem möttes också i fjol i de Franska öppna och även då hade Thiem vunnit den senaste matchen. För ett år sedan sopade Nadal ändå banan med österrikaren som inte var någonstans i närheten av att vinna ens ett set.

Men Thiem som ännu har sina bästa år framför sig har givetvis gått framåt under de senaste tolv månaderna (framförallt med sin serve) och idag kommer han säkert att bjuda på tuffare motstånd.

Att det finns risk för regn är också något som skulle gynna Thiem. Nadal trivs bäst i torra förhållande och var i svårigheter i början av kvartsfinalen mot Diego Schwartzman som ändå avbröts på grund av regn (då matchen fortsatte följande dag var Nadal klart bättre).

Nadal har annars också haft små svårigheter med att komma igång i sina matcher och har därför spelat många jämna första set i årets turnering.

Ifall Nadal inte är på hugget genast från start så måste Thiem kunna utnyttja läget. Om Thiem vinner första set är allt möjligt men ifall Nadal får ledningen så har han i alla fall tidigare varit omöjlig att stoppa efter det.

Franska öppna-finalen mellan Rafael Nadal och Dominic Thiem börjar klockan 16.00 (om vädret tillåter). Matchen sänds direkt på Yle Arenan medan sändningen i TV2 startar klockan 17.00. Janne Karinkanta refererar på svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport