Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionens skyddshem är fulla i vår - "Många försöker hålla ut tills barnen får sommarlov"

Nyckelpiga
Många försöker hålla ut där hemma tills barnen får sommarlov. Nyckelpiga Bild: YLE/Rolf Granqvist mekanisk leksak

Huvudstadsregionens skyddshem har varit så gott som fulla under våren. Det här betyder att sammanlagt 126 vuxna och barn blivit utan hjälp.

Skyddshemmen i Esbo och Vanda är fulla trots att nya skyddshem öppnats på den senaste tiden.

- Det handlar inte om en direkt ökning - vi har ofta mycket klienter i maj. När sommaren närmar sig börja situationen i många hem spetsa tills sig, säger Minna Remes-Sievänen, ledande socialarbetade för Pääkaupungin turvakoti, på svenska ungefär huvudstadens skyddshem.

Remes-Sievänen säger att de stora klientmängderna inte handlar om en ökning i alkoholbruk.

Många försöker helt enkelt hålla ut där hemma tills barnen får sommarlov, säger hon.

- Tanken om att barnen skulle hämta sina betyg från skyddshemmet känns svår för många. De försöker hålla familjen samman med alla krafter, fast det ofta vore bättre även för barnen ifall de sökte hjälp genast, säger Remes-Sievänen.

Psykiskt våld är den vanligaste orsaken till att man söker sig till ett skyddshem.

Många kommer också efter att en långvarig spänd situation plötsligt eskalerat. Endast i få fall handlar det om grovt fysiskt våld.

Allt fler män söker hjälp

Pääkaupungin turvakoti har ett skyddshem med 11 platser i Haga och ett med 7 platser i Majstad i Helsingfors. De har också ett med 7 platser i Pellas i Esbo.

- Skyddshemmet i Majstad har varit fullt så gott som hela tiden. Någon dag har vi kanske haft en eller två rum lediga, säger Remes-Sievänen.

I huvudstadsregionen finns också ett skyddshem i Vanda och ett i Östra Helsingfors. Det 10-platsiga skyddshemmet Turvakoti Mona finns också i regionen, på en hemlig adress.

De har alla varit fulla i vår, säger Remes-Sievänen.

- Vi försöker hitta skyddshem till våra klienter. Många kan tvingas resa bort från huvudstadsregionen för en tid.

Allt fler män söker sig till huvudstadsregionens skyddshem. Antalet män ser hittills ut att vara större i år än i fjol.

- Män har en högre tröskel till att söka hjälp än kvinnor. Men män verkar i dag vara bättre på att prata öppet om sina erfarenheter. De blir också oftare hörda och tagna på allvar, säger Remes-Sievänen.

Artikeln baserar sig på Kevätkesä on ruuhkauttanut pääkaupunkiseudun turvakodit: "Kotona sinnitellään siihen asti, että lasten koulut loppuvat" skriven av Johanna Latvala och Saija Nironen.