Hoppa till huvudinnehåll

Mbappé räddade utbuat Frankrike från pinsam flopp i VM-genrepet – ”panik” i Sverige efter 337 minuter lång måltorka

Mbappé är superstjärna.
Mbappé spelar i PSG till vardags. Mbappé är superstjärna. Kylian Mbappé

Få är lagen i fullständig harmoni inför fotbolls-VM i Ryssland. Frankrike blir utbuat på hemmaplan, Sverige lyckas inte göra mål och Spanien avfärdar Tunisien med nöd och näppe.

Les Bleus laddade upp med VM-genrep hemma i Lyon men efter en ineffektiv första halvlek mot USA var kritiken hård. Fansen buade ut Frankrike i 0–1-underläge, då Julian Green fört upp amerikanerna i ledning.

Den 19-åriga supertalangen Kylian Mbappé kvitterade matchen med kvarten kvar och räddade fransmännen från ytterligare pinsamheter. Frankrike möter Australien i sin första VM-match den 16 juni.

– Vi skulle förstås gärna ha vunnit men överlag har resultaten i träningsmatcherna varit bra, sade mittfältaren Blaise Matuidi till Le Parisien och syftade bland annat på 3–1-segern över Italien förra veckan.

”Nu börjar folk få panik”

Sveriges 0–0 mot Peru togs inte emot med öppna armar. Laget har nu spelat 337 minuter utan att göra mål – det senaste kom mot Chile i mars (2–1 till Chile).

Mikael Lustig spelar fotboll.
Lustig i nickduell i matchen mot Peru. Mikael Lustig spelar fotboll. Mikael lustig

– Har man följt vårt landslag och hur vi tagit oss till det här mästerskapet så förstår man. Vi spelade 180 minuter mot Italien, gjorde ett mål och det räckte. Alla var glada då, nu börjar folk få panik. Det är viktigt att vi i laget vet vad vi är bra på. Vi har två forwards som jobbar stenhårt i defensiven och som gör det svårt för motståndarna, sade Mikael Lustig till Aftonbladet.

Före matchen mot Peru spelade Sverige 0–0 mot Danmark och 0–1 mot Rumänien. Tidigare träffade Sportmagasinet det svenska landslaget, vars ”X-factor” är skandinaviskt lagtänk. Sverige inleder sitt VM mot Sydkorea den 18 juni.

Spanien slog Tunisien – men inget mer än så

Iago Aspas mål i den 84:e minuten var matchens enda när Spanien mötte Tunisien i Krasnodar.

Iago Aspas spelar fotboll.
Aspas spelar i Celta Vigo. Iago Aspas spelar fotboll. Iago Aspas

– Matchen gav säkert Julen Lopetegui fler frågor än svar, men Iago Aspas visade att han kan spela i öppningselvan i turneringen, skrev Javier Estepa på Marca.

Spanien möter Portugal i ett hett möte i VM på fredag. Tunisiens första match är mot England.

Då också Tyskland hade problem med att slå Saudiarabien under veckoslutet (2–1) har de flesta förhandsfavoriterna haft utmaningar på vägen till Ryssland.