Hoppa till huvudinnehåll

Naturen, skärgården och historia lockar kryssningsresenärer till Finland

På måndag anländer sommarens första lyxkryssare till Åbo fylld med turister från främst USA och Kanada.

– I år är det några färre fartyg som anländer än ifjol men alla som kommer är glädjande nog nya bekantskaper, säger Lotta Bäck som är internationell marknadsföringschef på Visit Turku.

Lotta Bäck
Lotta Bäck är nöjd med årets kryssningssäsong trots att det är färre fartyg som besöker Åbo. Lotta Bäck Bild: Visit Turku Kvinna,lotta bäck

I år är det något av ett mellanår, berättar Bäck, då Åbo inte har några
stora evenemang som lockar.

Naturen och miljön allt viktigare trumfkort

Turisterna som anländer vet att Åbo är Finlands första huvudstad och landets äldsta stad vilket attraherar många som gärna vill bekanta sig med stadens sevärdheter.

Galtby färjefäste.
Den åboländska skärgården lockar allt fler turister till regionen. Galtby färjefäste. Bild: Yle/Linus Hoffman höstmorgon,Galtby,vägfärja,bilfärjor,Åboland,Turku Archipelago

– Slottet är naturligtvis något som de flesta gärna bekantar sig med men nuförtiden är också naturen viktig och på måndag har vi bokat in ett besök såväl på Runsala som till Pargas, säger Bäck.

- Visit Turku har ett brett samarbetsnätverk och vi kan erbjuda nästan det mesta för våra långväga gäster.

Stentorp i Pargas
Stentorp i Pargas får besök av utländska turister på måndag. Stentorp i Pargas Bild: Yle/ Nora Engström stentorp i pargas

Ofta är tidtabellen ett hinder för längre resor ut i skärgården men med bra tidtabeller kan man få in en hel del under en halv dag.

– Det är inte möjligt att ta ut turisterna till exempelvis Korpo men bland annat Stentorp i Pargas ska vi besöka, säger Bäck. Vi har skräddarsytt turerna och det märks att bland annat amerikanerna är fascinerade av vår rena natur och miljö som finns på ett stenkasts avstånd från centrum.

Fyra fartyg anländer i sommar

Först ut att anlända i sommar är holländska lyxkryssaren Prinsendam. Fartyget har seglat från Helsingfors och är på väg mot Stockholm så Åbo är ett naturligt stopp.

Redan den 18 juni står nästa fartyg i tur då Seabourn Ovation anländer. Därefter är det ännu tur för Silver Spirit i slutet på juli och Silver Wind så sent som i början på september.

– Charterbolagen slår fast tidtabellerna och rutterna två år på förhand så vi planerar redan nu sommaren 2020, säger Bäck.

Meyers lyxkryssare lockar

Det som många av turisterna inte känner till är att några av världens största lyxkryssare är byggda på Åbovarvet.

Oasis of the Seas på väg genom den Åboländska skärgården.
Oasis of the Seas är ett av världens största lyxkryssare och är byggd på Åbovarvet. Oasis of the Seas på väg genom den Åboländska skärgården. Bild: STX Europe kryssningsfartyg,caribbean cruises

– Det överraskar många att det byggs stora fartyg här och därför vill man bekanta sig med varvet och dess historia, säger Bäck. Vi har numera ett gott samarbete med Meyer och arrangerar guidade rundturer på varvet nästan varje gång ett kryssningsfartyg besöker Åbo.

 • Nico Rönnberg inför Champions League-lottningen: "Man vill gärna ha en blandning: riktigt bra lag och lag som man på pappret har en chans mot"

  Cocks får i höst spela handboll på internationell toppnivå.

  Riihimäkilaget Cocks får i höst spela handboll på internationell toppnivå. Om en vecka lottas grupperna i Wien och i september uppfylls en dröm för Cocksspelaren Nico Rönnberg. Tittar man på lagen så håller de sämre lagen i Champions League samma nivå som lag som vi redan har mött i EHF-cupen, säger han till Yle Sporten.

 • Krämig rågstuvning

  Använd råg som ett inhemskt alternativ till ris.

  Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.

 • Gör den smakrikaste grönsaksbuljongen själv

  Grönsaksbuljong används som bas i många rätter.

  Grönsaksbuljong är enkelt att göra och den blir absolut mest smakrik när man gör den själv. Grönsaksbuljong används som bas i många rätter och vår buljong är också både god och hälsosam att dricka som den är.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland