Hoppa till huvudinnehåll

Saeid Sadeghi tog bilderna som skickade tusentals pojkar i döden

Saeid Sadeghi ligger i sanden omgiven av patronhylsor.
Saeid Sadeghi ligger i sanden omgiven av patronhylsor. Bild: Zare Zarei Yle Fem,dokumentärprogram,Saeid Sadeghi,Starkare än en kula

Fotografen Saeid Sadeghi är en av Irans mest framstående krigsjournalister. Han tog några av de mest uppmärksammade fotografierna av Iran-Irak-kriget (1980 – 1988) och samarbetade med iranska staten. Bilderna blev ett starkt vapen i propagandakriget.

I dokumentären Starkare än en kula träffar vi Saeid Sadeghi i nutid, 30 år efter krigsslutet. Med facit på hand kan han konstatera att de bilder han tog, som skulle lyfta den väpnade konflikten som ett heligt krig, skickade tusentals pojkar in i döden.

Det hela har gett Saeid ett samvete som är tungt att bära.

I Iran var, och är, propaganda en massindustri. Det heliga försvaret mot islams fiende fungerar som en motor i landet – både politiskt och ekonomiskt. En del av detta är byggt kring Saeids fotografier.

Det här gör också att Saeid på ett unikt sätt kan berätta om kriget, varför tusentals unga iranier frivilligt lämnade sina hem för att delta i kriget som följde snabbt efter den Iranska revolutionen 1979.

Saeid Sadeghi i närbild.
Saeid Sadeghi i närbild. Bild: Zare Zarei Yle Fem,dokumentärprogram,Saeid Sadeghi,Starkare än en kula

Saeid berättar hur martyrdöden blev ett supervapen i konflikten. Den militära kampen såldes in med känsloladdade och manipulativa bilder. Samtidigt lockade man med berättelser om hjältemod och den plats i paradiset som väntade den som dött i kriget.

Saeids och andras bilder av kriget fick berätta en sentimental historia där döden normaliserades till en del av det dagliga livet.

I dokumentären får vi följa Saeids psykologiska resa i dag och hans sökande efter försoning. Han åker tillbaka till de platser och möter de personer han fotograferade i krigets hetta.

En del av processen är att skapa en ny samling fotografier – en samling som kastar nytt ljus över krigets grymhet.

Se trailer för dokumentären på Youtube.


Orginaltitel: Stronger than a bullet (Sverige 2017)
30 dagar på Yle Arenan

En dokumentär av Maryam Ebrahimi

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem